Pagina documente » Stiinte Economice » Analiza activitatii transportului aerian (S.N. XYZ S.A.)

Cuprins

lucrare-licenta-analiza-activitatii-transportului-aerian-s.n.-xyz-s.a.-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-analiza-activitatii-transportului-aerian-s.n.-xyz-s.a.-


Extras din document

CUPRINS
CAP. 1 TRANSPORTURILE SI DEZVOLTAREA ECONOMICA 5
1.1. ROLUL SI IMPORTANTA TRANSPORTURILOR 5
1.2. PARTICULARITATILE PROCESULUI DE "PRODUCTIE" iN TRANSPORTURI 7
1.3. PARTICULARITATILE TRANSPORTURILOR INTERNATIONALE 8
1.4 CARACTERISTICI TEHNICO-ECONOMICE SI ORGANIZATORICE iN TRANSPORTUL AERIAN 10
1.5 PRIMIREA MARFURILOR LA TRANSPORT 12
1.6 CONDITII GENERALE ALE TRANSPORTURILOR AERIENE INTERNE DE MARFURI 13
1.6.1 Contractul de transport 13
1.6.2 Tarife. Plata taxelor tarifare 13
1.6.3 Dreptul de dispozitie al predatorului si destinatarului 14
1.6.4 Eliberarea marfurilor la destinatie 14
1.7 TRANSPORTURI INTERNATIONALE AERIENE DE MARFURI 15
1.7.1 Organizatii si conventii internationale in domeniul transporturilor aeriene 15
1.7.2 Contractul de transport international aerian si executarea acestuia 16
1.7.3 Raspunderea transportatorului aerian 17
1.7.4 Tarifele pentru transporturile internationale aeriene de marfuri 18
1.7.5 Franchtul consolidat in transporturile aeriene de marfuri 20
1.8 SUPREVEGHEREA SIGURANTEI ZBORURILOR iN ROMiNIA 20
1.9 IDENTIFICAREA, EVALUAREA RAPORTAREA LIPSURILOR SI DEFICIENTELOR iN NAVIGATIA AERIANA 22
1.9.1 Colectarea de informatii si date relevante la lipsuri si deficiete in navigatia aeriana 22
1.10 ACCEPTAREA LICENTELOR, CALIFICARILOR, AUTORIZATIILOR SI CERTIFICATELOR EMISE DE AUTORITATILE AERONAUTICE CIVILE ALE ALTOR STATE 24
CAP. 2 AEROPORTUL INTERNATIONAL TIMISOARA 26
2.1 SCURT ISTORIC 26
2.2 CURSE AERIENE 27
2.3 CARACTERISTICI GENERALE ALE AEROPORTULUI 30
2.3.1 Carateristici geoclimatice 30
2.3.2 Caracteristicile fizice ale aerodromului 31
2.3.3 Sistemul de iluminat si balizaj al aerodromului 33
2.4 TARIFELE PENTRU SERVICIILE DE NAVIGATLE AERIANA 34
2.4.1 Tariful serviciilor de navigatie aeriana de ruta (RANC) 34
2.4.2 Tariful de navigatie aeriana terminala (TANC) 37
2.4.3 Tariful de iluminat 41
2.4.4 Tariful de stationare 42
2.4.5 Servicii pentru pasageri 43
CAP. 3 ANALIZA ACTIVITATII DESFASURATE iN ANUL 2001 LA AEROPORTUL INTERNATIONAL TIMISOARA 45
3.1 ACTIVITATEA AEROPORTUARA DESFASURATA iN ANUL 2009 45
3.2 ANALIZA ACTIVITATII OPERATIONALE 46
3.3 ANALIZA ECOOMICO-FINANCIARA A ACTIVITATII DESFASURATE iN ANUL 2009 51
CAP. 4 PROGRAMUL DE REPARATII,MODERNIZARI SI INVESTITII AL S.N. AEROPORT INTERNATIONAL TIMISOARA S.A PENTRU ANUL 2011 55
4.1 PROPUNERI PENTRU DOTARI INDEPENDENTE 56
4.1.1 Propuneri pentru dotari independente din fondul special al aviatlei civile 56
4.1.2 Propuneri pentru dotari independente din fondul de dezvoltare 56
4.2 POLITICA DE RESURSE UMANE 57
4.3. COLABORAREA DINTRE S.N. AEROPORTUL INTERNATIONAL TIMISOARA SA SI CELELATE SUBUNITATI ALE INSTITUTIILOR STATULUI CE-SI DESFASOARA ACTIVITATEA PE AEROPORT 57
4.4. CONCLUZII 58
ANEXE
BIBLIOGRAFIE

Alte date

?

CAP. 1 TRANSPORTURILE SI DEZVOLTAREA ECONOMIC?

1.1. ROLUL SI IMPORTANTA TRANSPORTURILOR

Transportul reprezinta o latura a activitatii economice a societatii omenesti, organizata in scopul invingerii distantelor. Prin activitatca de transport se realizeaza deplasarea in spatiu a lucrurilor sau a oamenilor in vederea satisfacerii nevoilor materiale si spirituale ale societatii omenesti.

Transportul este strans legat de societatea omeneasca si a aparut odata cu aceasta. Omul primitiv se deplasa dintr-un loc in altul in cautare de hrana si protectie impotriva vicisitudinilor naturii. Limitele fizice ale organismului uman in privinta distantelor ce puteau fi parcurse pe jos si a cantitatii de bunuri materiale ce puteau fi transportate, au determinat, in timp, descoperirea unei game variate de mijloace ajutatoare numite astazi "cai si mijloace de transport". Acestea au cunoscut o permanenta dezvoltare cantitativa, calitativa si structurala, in pas cu dezvoltarea productiei, a stiintei si tehnicii, contribuind nemijlocit la dezvoltarea fortelor de productie, la cresterea economica pe plan mondial.

Transportul nu este un scop in sine, ci un mijloc de realizare a unei multitudini de scopuri practice. Validarea oricarei miscari in spatiu a bunurilor si persoanelor depinde exclusiv de scopul urmarit, de efectele economico-sociale ce urmeaza a fi obtinute. Omul primitiv nu se deplasa si nu cara cu sine cele necesare fara un scop anume, iar viata moderna de astazi ne ofera nenumarate motivatii cu privire la miscarea oamenilor si a marfurilor.

Transportul influenteaza toate laturile vietii economico-sociale, iar dezvoltarea ordonata si armonioasa a acestora in pas cu cerintele reproductiei largite constituie un obiectiv important al politicii economice a statului.

Rolul si importanta transporturilor pot fi evidentiate prin analiza relatiilor acestora cu diversele aspecte economice, sociale si politice ale activitatii membrilor societatii.

1. Aspectele economice ale activitatii membrilor societatii privesc relatiile acestora cu natura si societatea in care traiesc si muncesc. Productia bunurilor materiale necesare existentei oameni or si cresterii nivelului lor de trai este indreptata spre desprinderea anumitor obiecte din mediul lor natural si prelucrarea, transformarea acestora in diverse bunuri capabile sa satisfaca trebuintele oamenilor (hrana, imbracaminte, incaltaminte s.a.).

Pe de alta parte, resursele naturale nu sunt distribuite uniform pe teritoriul unei tari si nici pe planeta noastra. Zacamintele minerale, cum sunt cele de minereuri feroase si neferoase de carbuni etc. se gasesc cu precadere in anumite tari si zone ale globului, dar lipsesc complet in alte zone. Unele localitati pot avea resurse naturale care sa satisfaca principalele trebuinte ale omului in materie de hrana, dar pot fi lipsite de resursele necesare altor activitati de productie.

Între aceste extreme, caracteristiea generala este aceea ca in diverse zone resursele naturale sunt limitate si nu pot satisface din plin toate cerintele productiei. Materiile prime necesita la randul lor prelucrarea, transformarea lor in produse intermediare si produse finite. Minereul de fier trebuie topit si transformat in otel si fonta, apoi trebuie prelucrat in diverse forme. Graul trebuie transformat in faina si paine, in alte produse de panificatie, iar lana trebuie transformata in fire, in tesaturi si imbracaminte.

Nu intotdeauna procesele de prelucrare intermediara si finala se desfasoara in zonele de extractie a materiilor prime, desi aceasta ar fi de dorit. Cauzele sunt multiple si tin de politica economica, de incadrarea tarilor in diviziunea internationala a muncii, de dezvoltarea stiintei si tehnicii etc.

Fara transport, productia bunurilor materiale ar fi fost condamnata sa se limiteze strict la resursele existente pe plan local, iar exploatarea acestora ar fi fost determinata exclusiv de cerintele satisfacerii nevoilor sociale pe plan local.

Dezvoltarea transporturilor, aparitia de noi mijloace de transport perfectionate si specializate a eliminat izolarea economica, a permis specializarea si schimbul de activitati, formarea pietei nationale si a pietei mondiale, dezvoltarea comertului pe plan intern si international.

Astazi schimbul de produse si activitati este asa de dezvoltat incat, practic, nu mai exista zone si localitati care sa depinda exclusiv de produsele obtinute pe plan local. Transportul a facut posibila exploatarea mai completa si mai eficienta a resurselor naturale ale planetei, contribuind nemijlocit la progresul economico-social al tarilor lumii.

Dezvoltarea schimbului de produse si activitati pe plan national si international prin contributia nemijlocita a transporturilor evidentiaza urmatoarele aspecte economice mai importante:

a) Fara transport posibilitatile de a face comert ar fi fost limitate strict la piata locala. Pe masura dezvoltarii si perfectionarii mijloacelor de transport, piata a putut fi extinsa la cadrul national si international, sporind capacitatea de absorbtie a acesteia;

b) Transportul a facut si face posibil un echilibru mai bun intre cererea si oferta pentru diverse marfuri pe plan national si international. Excedentul de produse din anumite zone poate acoperi acum mai bine cererea de produse deficitare in alte zone;