Pagina documente » Stiinte Economice » Analiza comparativa a calitatii marfurilor ca metoda clasica de calcul a indicatorului sintetic ( A.C

Cuprins

lucrare-licenta-analiza-comparativa-a-calitatii-marfurilor-ca-metoda-clasica-de-calcul-a-indicatorului-sintetic-a.c
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-analiza-comparativa-a-calitatii-marfurilor-ca-metoda-clasica-de-calcul-a-indicatorului-sintetic-a.c


Extras din document

CUPRINS
I. Introducere
II. Prezentarea produsului si a grupei
A. Prezentare firmelor
B. Prezentarea produselor alese
C. Alegerea produsului etalon
III. Prezentarea caracteristicilor generale ale produsului
IV. Prezentarea caracteristicilor de calitate
V. Metoda de analiza comparativa
A. Metoda clasica
B. Calculul indicatorului sintetic al calitatii si eficientei pe baza metodei expertizei si metoda matricei
VI. Concluzii
VII. Bibliografie

Alte date

?I. INTRODUCERE

Analiza comparativa a calitatii marfurilor ( A.C.Q.M.)

Elemente teoretice si metodologice

Generalitati

Analiza comparativa a calitatii consta in aplicarea unor metodologii adecvate ce presupun compararea a doua sau mai multe marfuri pe baza caracteristicilor lor reprezentative.

A.C.Q.M. faciliteaza cunoasterea reala a ofertei de produse/servicii necesitatea stringenta pentru toti factorii care actioneaza in medii economice concurentiale, dominate de informatii multiple, incerte si chiar contradictorii in domeniul calitatii.

Beneficiarii nemijlociti ai A.C.Q.M. sunt:

a) Societatile comerciale din domeniul productiei marfurilor si cel al prestarilor de servicii care trebuie sa cunoasca permanent zona de piata specifica obiectului lor de activitate si, pe aceasta baza, sa gaseasca solutii adecvate asigurarii coerentei politicilor comerciale

b) Organizatii cu atributii de supraveghere si corectare a activitatilor de productie, in comercializarea marfurilor in domeniul prestarilor de servicii ca, de pilda, organele de sinteza economica, organele de control economic, organele fiscale si cele vamale s.a.m.d. care trebuie sa cunoasca raporturile calitative reale dintre marfurile care compun segmentele de oferta.

c) Consumatorii, in calitatea lor de purtatori ai cererii, care constituie categoria cea mai numeroasa si cea mai indreptatita sa beneficieze de obiectivitatea si pertinenta rezultatelor a.c.q. marfurilor si serviciilor. Acestia sunt supusi permanent unei publicitati persuasive si nu totdeauna corecte in privinta calitatii produselor si serviciilor, fapt care conduce la manifestarea unui comportament de cumparare nejudicios

A.C.Q.M. destinate cumparatorilor ( consumatorilor in general ) se realizeaza in mod curent de organisme autorizate, cum sunt cele menite sa asigure protectia consumatorilor ( organisme guvernamentale, organizatii ale consumatorilor, etc. ) si se publica in reviste de profil sau alte materiale destinate informarii si educarii consumatorilor.

Criteriile esentiale folosite in A.C.Q.M.