Pagina documente » Stiinte Economice » Analiza pietei asigurarilor din Romania

Cuprins

lucrare-licenta-analiza-pietei-asigurarilor-din-romania
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-analiza-pietei-asigurarilor-din-romania


Extras din document

CUPRINS
Pag.
CAPITOLUL I. INTRODUCERE......5
1.1. Definirea pietei asigurarilor.........5
1.2. Trasaturile pietei asigurarilor.......5
1.3. Evolutia pietei asigurarilor in Rominia....12
1.3.1. Evolutia pietei asigurarilor pina in 1950......12
1.3.2. Asigurarile in Rominia in perioada 1950 - 1990........15
1.3.3. Evolutia pietei asigurarilor din 1990 pina in prezent..17
1.4 Evolutia pietei mondiale a asigurarilor......20
CAPITOLUL II.CADRUL JURIDIC AL ASIGURARILOR....23
CAPITOLUL III. PRODUSE SI SERVICII OFERITE PE .......32
PIATA DE ASIGURARE
3.1. Asigurarile de bunuri. 32
3.2. Asigurarile de persoane.............34
3.3. Asigurarile de raspundere civila36
CAPITOLUL IV. ANALIZA SI PERSPECTIVELE PIETEI....39
ASIGURARILOR DIN ROMiNIA
4.1. Analiza privind dezvoltarea pietei rominesti a asigurarilor...39
4.2. Perspective ale pietei asigurarilor.............45
CAPITOLUL V. CONCLUZII.........50
BIBLIOGRAFIE..52
Lucrare de diploma
Analiza pietei asigurarilor din Rominia
50
4

Alte date

?CAPITOLUL I. INTRODUCERE

1.1. DEFINIREA PIETEI ASIGUR?RILOR

Pornind de la conceptul restrans, conform caruia piata inseamna totalitatea tranzactiilor care se realizeaza intr-un domeniu, putem defini piata asigurarilor ca fiind totalitatea operatiilor de asigurare efectuate de catre societatile de asigurari.

Dupa cum se stie, piata ocupa locul central in mecanismul de functionare al unei economii moderne, pentru ca pe informatiile furnizate de aceasta se fundamenteaza deciziile agentilor economici, ale producatorilor si consumatorilor de bunuri materiale si servicii, indiferent de forma economico-sociala pe care acestia o imbraca, de forma de proprietate pe care se intemeiaza. Modul de functionare a pietei, a parghiilor sale caracteristice, rolul si functiile sale intr-o economie defineste in mare masura gradul sau de modernitate, rationalitatea si eficacitatea sa. Este unanim acceptata parerea ca tipul de economie moderna este economia cu o gestiune liberalizata, sau asa-zisa economie de piata, in care parghiile specifice pietei libere au rolul hotarator in orientarea, dirijarea si aprecierea rezultatelor activitatilor economice. Într-o economie descentralizata, liberalizata, piata nu este o entitate simpla, ci este constituita dintr-o multitudine de segmente, grupate dupa diverse criterii, intre care si felul bunurilor materiale si a serviciilor care fac obiectul schimbului, al tranzactiilor, al actelor de vanzare-cumparare. Un loc distinct il ocupa piata asigurarilor de persoane, de bunuri si de raspundere civila, pentru ca asemenea asigurari reprezinta un domeniu distinct de activitate cu implicatii dintre cele mai diverse asupra vietii economico-sociale. Incidenta asigurarilor asupra vietii economico-sociale de ansamblu se manifesta sau se propaga cel putin in patru directii principale, si anume: ca ramura creatoare de valoare adaugata; ca ramura creatoare de locuri de munca; ca ramura participanta la oferta de capital de imprumut pe piata financiara; ca factor de reducere a incertitudinii economice si ca mijloc de reluare a activitatii economice vremelnic intrerupte.

1.2. TR?S?TURILE PIETEI ASIGUR?RILOR

Evolutia pietei asigurarilor si reasigurarilor din Romania a urmat cursul contradictoriu al economiei in ansamblul ei. În aceste conditii, piata este acoperita doar in mica masura. Se poate observa discrepanta intre cererea potentiala mare si cererea efectiv redusa, ca urmare a lipsei suportului financiar si a educatiei in domeniul asigurarilor, a neintelegerii necesitatii asigurarii de catre agentii economici si de catre populatie. Din punct de vedere economic, fiecare piata se caracterizeaza prin doua componente: cererea si oferta.

Cererea de asigurare vine din partea persoanelor fizice si juridice care doresc sa incheie diverse tipuri de asigurari si constituie un element hotarator in definirea dimensiunilor pietei, fiind determinata, pe de o parte, de puterea economica a persoanelor fizice si juridice asigurabile, iar pe de alta parte, de convingerea si cultura acestora in legatura cu utilizarea asigurarilor oferite de institutiile specializate.

Cererea potentiala este mare, datorita populatiei numeroase a romaniei, dar cererea efectiva este redusa, din cauza puterii economice precare a populatiei asigurabile si a convingerii scazute a acesteia in legatura cu utilitatea asigurarilor. Cererea de asigurare se concretizeaza in contracte de asigurare, dupa confruntarea ei cu oferta.

Oferta de asigurare vine din partea organizatiilor specializate, autorizate sa functioneze in acest domeniu si capabile din punct de vedere financiar, sa desfasoare o astfel de activitate.

Societatile de asigurare. Societatile de capital sunt constituite pentru a obtine profit pentru proprietari si includ: societatile comerciale pe actiuni si cu raspundere limitata, sindicatele Lloyd`s si bursele de asigurari.

o Societatile comerciale pe actiuni si cu raspundere limitata. Societatile de asigurare, indiferent de forma de proprietate, isi desfasoara activitate potrivit legii, urmarind realizarea de profit. Aceste societati sunt obligate sa respecte prevederile legale referitoare la marimea capitalului social minim subscris si varsat, marimea obligatiilor pe care si le pot asuma, rezervele de capital si /sau de daune pe care trebuie sa le constituie etc.