Pagina documente » Informatica, Matematica » Compresia de date in aplicatii multimedia

Cuprins

lucrare-licenta-compresia-de-date-in-aplicatii-multimedia
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-compresia-de-date-in-aplicatii-multimedia


Extras din document

Cuprins
1 Introducere
2
2 Multimedia si problemele de resurse
4

2.1 Ce este Multimedia ?
2.2 Componente multimedia
2.3 Interactivitatea in multimedia
2.4 Medii de stocare multimedia
2.5 Necesitatea de resurse in multimedia
4
5
13
15
18
3 Algoritmi de compresie
21

3.1. Problema compresiei / decompresiei
3.2 Clasificarea algoritmilor
3.3 Formate de fisiere multimedia
3.4 Algoritmi specifici
3.5 Evaluari
3.6 Programe pentru implementare
21
23
24
36
65
66
4 Aplicatie multimedia
73
5 Evaluari ale performantelor procesului de compresie-decompresie
81

5.1 Compresia audio
5.2 Compresia de imagine
5.3 Compresie video
81
83
86
Glosar
89
Bibliografie
105

Compresia de date in aplicatii multimedia Cuprins

Alte date

?Compresia de date in aplicatii multimedia IntroducereCompresia de date in aplicatii multimedia Multimedia si problemele de resurse

?

Introducere

Transmiterea informatiei presupune ca datele sa fie percepute si intelese de receptor cu aceeasi semantica cu care a fost initiata de transmitator.

În lucrarea de fata sunt prezentate doua elemente indispensabile unei productii audio – video : multimedia si compresia.

Multimedia reprezinta o realitate, o revolutie digitala posibila mai ales datorita a doua descoperiri importante : transformarea semnalului analog (sunet, imagine, video) in semnal digital. Ca urmare a acestei transformari, volumul de date a crescut considerabil, facand necesara compresia informatiilor. Aceasta presupune o alta transformare a datelor, cea de-a doua, care a conditionat aparitia multimediei.

Dezvoltarea acestei noi tehnologii a fost precedata de evolutii tehnologice cum ar fi:

- dezvoltarea tehnologiilor de stocare, care au permis stocarea unui volum imens de date. Trebuie mentionat in acest sens aparitia suportului optic de mare capacitate;

- dezvoltarea metodelor si tehnicilor de compresie si decompresie, in special pentru date voluminoase, cum sunt fisierele de sunet sau video;

- dezvoltarea capacitatilor si performantelor componentelor si perifericelor calculatorului, care au acceptat tratarea, depozitarea si distributia datelor multimedia;

- dezvoltarea tehnologiilor de transfer a datelor, extinderea retelelor de calculatoare si altor sisteme moderne de distributie.

În capitolul 2 sunt prezentate elementele de multimedia si problemele de resurse ce apar.

Compresia datelor este procedeul prin care se realizeaza reducerea spatiului ocupat pe suportul fizic de un fisier. Decompresia este procedeul care asigura revenirea la forma initiala a unui fisier anterior comprimat.

Compresia de date se face pe baza unor algoritmi de compresie. În cazul datelor multimedia, se vor folosi algoritmi specializati in compresia acestui tip de date. Algoritmii prezentati in lucrare in capitolul 3 sunt grupati pe categorii de date (sunet, imagine, video). Tot in acest capitol se pune problema compresiei si decompresiei, cele doua elemente complementare ale compresiei de date, precum si formate de fisiere multimedia comprimate cu diferiti algoritmi (in functiei de format). În finalul capitolului sunt prezentate criterii dupa care se pot evalua algoritmii, si un exemplu de implementare a unui algoritm de compresie (algoritmul Huffman adaptiv).

În capitolul 4 este prezentata o aplicatie multimedia, pentru a pune in evidenta avantajele si dezavantajele compresiei de date. Aici vor fi prezentate formate de fisiere multimedia, facandu-se comparatie intre cele comprimate si cele necomprimate. Aplicatia a fost realizata cu ajutorul unui software de authoring Multimedia Toolbook produs de Asimetrix si in limbajul C in mediul de programare vizual C Builder al firmei Borland pentru implementarea algoritmilor.

În ultimul capitol, 5 se face o analiza a performantelor algoritmilor de compresie, pe fiecare categorie de fisiere multimedia. Analiza se face folosind initial un format de fisier necomprimat care apoi este trecut prin mai multe transformari (compresie si / sau schimbarea formatului).

2. Multimedia si problemele de resurse

2.1 Ce este Multimedia ?

Multimedia a devenit o moda in lume in anii 90. Nimeni nu pare sa aiba o definitie a ceea ce este multimedia, in schimb sunt multi care ai idei despre ceea ce ar trebuie sa fie. Uniunea de video, audio si tehnologie este ceea ce a realizat multimedia . Oricum nu este o definitie oficiala pentru termenul de multimedia. Exista multe incercari de a defini termenul una dintre ele fiind urmatoarea :

Multimedia este orice combinatie de text, grafica, sunet, animatie si video furnizata de calculator sau oricare alt mijloc electronic; multimedia combina interactivitatea si accesibilitatea televizorului. Aceasta uniune produce un nou mediu in care comunicarea poate fi bidirectionala.

Multimedia nu a putut fi pusa in practica pana de curand pentru ca nu a fost posibil sa fie puse laolalta toate componentele necesare la un pret accesibil.

În 1970 au aparut primele calculatoare pe piata, ele fiind produse avand procesoare de mica putere si ecran monocrom doar pentru text. La inceputul anilor ‘80 a fost adaugat harddisk-ul si o placa video simpla. Cea mai mare schimbare a anilor ‘80 s-a produs in 1987 cand calculatoarele au fost prevazute cu posibilitatea de a afisa culori si grafica si deasemeni sunet si animatie. Combinatia de video digital, sunet, animatie si text s-a produs in 1990. În noua tendinta de partajare a informatiei, prin canale ca Internetul, a existat o puternica tendinta in amalgamul diferitelor sisteme furnizarea de pachete integrate denumite multimedia. În acelasi timp s-au produs si progrese in tehnologie care au facilitat acest proces.

? cresterea capacitatii de stocare

? cresterea vitezei de procesare

? scaderea in marime

? scaderea preturilor

Aceasta a fost combinatia de circumstante care a facut posibila cresterea performantelor mult mai rapid disponibila.

Exista doua perspective, una pozitiva si alta negativa, privind introducerea capabilitatilor multimedia. Din punctul de vedere al pesimistilor multimedia este o supraaccesorizare fiind o noua manevra a producatorilor de a vinde mai mult. Deasemeni, in general utilizatorul obisnuit nu are nevoie de asemenea capabilitati. Punctul de vedere al optimistilor este acela ca o data ce consumatorii vad despre ce este vorba, ei si-l vor dori. Asta presupunand ca posibilitatea de full screen si full motion video va fi valabila la un pret care este considerat acceptabil de catre consumatori. Un exemplu de multimedia este CD-ROM si televiziunea sau video interactiv la comanda.

Utilizari educationale