Pagina documente » Stiinte Economice » Politica XYZ in domeniul calitatii

Cuprins

lucrare-licenta-politica-xyz-in-domeniul-calitatii
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-politica-xyz-in-domeniul-calitatii


Extras din document

Cuprins
I. Scurt istoric al Bancii Comerciale Romine
II. Prezentarea activitatii Bancii Comerciale Romine
III. Activitatea internationala a Bancii Comerciale Romine
IV. Politica BCR in domeniul calitatii
V. Sistemul informational al B.C.R.
VI. Structura Organizatorica a B.C.R.
VII. Personalul B.C.R:
VIII. Clienti B.C.R.:
IX. Oferte si sevicii bancare.
X. Piete financiare si operatiuni de bursa
SISTEMUL DE TRANZACTIONARE AL BURSEI DE VALORI BUCURESTI

Alte date

?{p}

{p}

?I. Scurt istoric al Bancii Comerciale Romane

Banca Comerciala Romana isi inscrie numele pe lista bancilor comerciale nou create si reorganizate dupa 1989. Ea este o institutie speciala, ce poate fi considerata o banca noua pentru ca actul sau de nastere poarta data de 1decembrie 1990, dar in acelasi timp , prin activitatea pe care o desfasoara in cadrul Bancii Nationale din care se desprinde, este deopotriva o banca cu traditie in domeniul bancar. Începutul a fost foarte dificil . În afara unui act de identitate , unei banci ii mai sunt necesare un sediu central , o retea de unitati , personal suficient, capital , clienti si o gama adecvata si tentanta de produse si servicii utile pentru acesti clienti.

Conducerea Bancii Comerciale Romane a reusit sa aduca banca la parametrii deja cunoscuti si confirmati pe plan intern si international. În pofida greutatilor intampinate , B.C.R. , bine condusa , a devenit astazi una din cele mai puternice si prestigioase banci romanesti .

În 1990 , B.C.R. pleaca la drum cu un colectiv de 5300 de angajati si 100 unitati in retea , cifre care se dubleaza in primii 5 ani de activitate .

Evolutia capitalului este poate cel mai important criteriu de apreciere a fortei financiare a bancii. .

La un capital social subscris de 12 miliarde lei in 1990 , incep sa se adauge fondurile constituite , adica , capitalul total creste in primii 5 ani de activitate la 577 miliarde lei .

La experienta acumulata se adauga o alta , noua , urmare a extinderii operatiunilor specifice tranzitiei si economiei de piata . Astfel, in acest interval de timp , banca s-a dezvoltat atat prin cresterea gamei de produse si servicii bancare pe care le-a oferit pana acum clientelei sale , cat si prin asimilarea rapida a unora noi , din care sunt de mentionat :

-extinderea la creditarii pe termen mediu si lung pentru investitii;

-acordarea de credite in valuta ;

-deschiderea de conturi in valuta pentru persoane fizice si juridice si efectuarea de operatiuni de schimb valutar ;

-derularea operatiunilor de decontare , in numele clientilor , a activitatilor de comert exterior .

Interesul clientilor de toate categoriile pentru colaborarea cu B.C.R. , evolutia acestei clientele contribuie in final la completarea imaginii despre banca .

Unul din elementele calitative , de marca, adaugat de banca il constituie activitatea internationala .

Interdependenta dintre pietele interne si externe a facut necesara adaptarea sistemului de lucru al bancii la practicile bancare internationale . În prezent foarte multe societati comerciale isi deruleaza afacerile proprii de comert exterior prin reteaua B.C.R. , si apeleaza la intreaga gama de servicii specifice acestor operatiuni.

Scurta si bogata istorie a Bancii Comerciale Romane recunoaste ca realizare deosebita pasii facuti in domeniul informatizarii . În 1990 , toate lucrarile bancii erau executate fara o tehnica de calcul adecvata , iar astazi banca utilizeaza cele mai moderne echipamente din domeniul tehnicii de calcul, care permite o mare flexibilitate si dinamica a operatiunilor efectuate. Prin aceasta s-a obtinut extinderea functionalitatii aplicatiilor informatice destinate operatiunilor valutare , banca dispunand in prezent de un sistem modern de realizare in timp real a tranzactiilor internationale care ofera facilitati de generare , transmitere si reconciliere a mesajelor SWIFT .

Calitatea resurselor a reprezentat conditia esentiala a tuturor succeselor obtinute pana in prezent si , din acest punct de vedere , lucratorul de banca se va plasa mereu inaintea oricarui alt factor important care poate conditiona viitorul B.C.R. .

Un aspect fundamental al oricarei economii de piata este ca diferite firme opereaza si concureaza pe aceeasi piata pentru aceiasi consumatori . În cazul bancilor , acest lucru asigura clientilor posibilitatea alegerii bancii cu care vor face afaceri . În cele din urma , supravietuiesc bancile care servesc cel mai bine necesitatile pietei si ale clientilor . Intr-o economie de piata si bancile , ca orice societate comerciala , isi realizeaza venitul in " arena pietei „.

II. Prezentarea activitatii Bancii Comerciale Romane

Este foarte greu de prezentat activitatea unei banci cum este B.C.R. , chiar daca este vorba de mai multi ani de functionare.

Pentru Banca Comerciala Romana , acesti ani sunt foarte intensi si reflecta o ascensiune si dezvoltare rapida , un proces combinat cu acumulari cantitative si calitative , o cursa contra cronometru pentru un loc cat mai bun pe podium .

În primii 8 ani de activitate , capitalurile proprii inregistreaza o crestere de 362 ori . Chiar daca evolutia nu este pe masura dorita , nivelul atins in prezent a permis bancii sa se situeze , dupa clasamentul efectuat de revista " The Banker " , pe primul loc intre bancile romanesti si pe un loc apreciabil intre primele 1000 de banci din lume .

Banca Comerciala Romana s-a prezentat mereu ca o banca disponibila pentru finantarea economiei reale , pentru sprijinirea proceselor de restructurare si retehnologizare .

În cadrul activitatii de creditare retinem urmatoarele aspecte mai importante :

- " Creditele au fost destinate cu prioritatile activitatilor productive , iar in cadrul acestora productiei pentru export :

- " În acelasi timp , au fost sprijiniti agentii economici care au prezentat cereri si programe de restructurare si retehnologizare ;

- " Dinamica creditului destinat clientilor din sectorul privat a fost superioara creditelor totale angajate ;

- " Creditul in valuta a luat o mare amploare in ultimii ani , in conditiile in care banca s-a oferit sa asigure o parte insemnata din resursele pentru importurile din economie ;

- Au fost contractate importante linii de credit din strainatate destinate agentilor economici .

- B.C.R. a conceput creditul din punctul de vedere al clientilor ca o sursa de finantare necesara desfasurarii , dezvoltarii sau restrucurarii lor , iar pentru banca reprezinta un plasament cu risc asumat in vederea obtinerii unei eficiente multumitoare .

În prezent , multe societati sunt supuse unui amplu program de restructurare si retehnologizare , programe care in general sunt sprijinite de B.C.R. . În aceste conditii , creditul in valuta capata o mare importanta.

Pentru primul trimestru al anului 2000 , unul din cele mai importante obiective pe termen scurt atinse prin politica monetara , l-a constituit reducerea nivelului ratelor de dobanda in piata interbancara si a titlurilor de stat , cu efecte benefice in redcerea presiunii asupra bugetului de stat .

Scaderea deficitului de cont curent cu peste 1 miliard USD in 1999 fata de 1998 ce a avut la baza si scaderea importului cu 12% in 1999 fata de 1998 si cresterea exportului cu 2% in aceeasi perioada , a condus la inregistrarea unui excedent de valuta pe piata , tendinta care s-a mentinut si in trimestrul I al anului 2000 . Mai mult , in luna februarie 2000 s-a inregistrat o crestere cu cca. 34% a exportului fata de aceeasi perioada a anului precedent conducand la un excedent al balantei comerciale in aceasta luna de 57,8 milioane USD, ceea ce confirma evolutia pozitiva de comprimare a deficitului de cont curent si consolideaza excedentul valutar din piata valutara interna . În luna februarie , vanzarile in numele clientilor au fost superioare cumpararilor de valuta cu cca. 142 milioane USD , iar in luna martie s-a inregistrat zilnic un excedent in medie de cca. 5 milioane USD .

Ritmul mediu al inflatiei din trimestrul I 2000 anualizat reprezinta 38,6%. Comparativ cu nivelul cumulat al inflatiei pentru intreg anul 1999 care a fost de 54,8% , s-a preconizat o reducere a acesteia in anul 2000 .

Stabilitatea resurselor atrase de B.C.R. de la persoane fizice si juridice a condus la o interdependenta a bancii de depozitele atrase pe piata interbancara cu cost ridicat si maturitate redusa .

Obiectivele majore ale bancii vizeaza in principal urmatoarele :

- "Consolidarea pozitiei de lider pe piata ;

- " Performantizarea activitatii , respectiv cresterea profitabilitatii si productivitatii

- "Gestionarea eficienta a riscurilor bancare .

Prestigioasa revista britanica de specialitate " The Banker " , membra a grupului Financial Times , a nominalizat Banca Comerciala Romana drept " Banca Anului " in Romania . În sustinerea acordarii premiului , specialistii revistei au aratat ca : " B.C.R. poate revendica pozitia de lider in fiecare segment al sistemului bancar romanesc , avand retele extinse de unitati teritoriale si de automate de eliberat numerar (ATM) , o larga baza de clienti si reputatia de a fi una dintre cele mai sigure banci " . A fost apreciat , in mod deosebit , faptul ca ponderea Grupului B.C.R. a crescut. În totalul activelor detinute de banci si de in totalul capitalurilor proprii . Sectorul privat reprezinta peste 65% din portofoliul de imprumuturi neguvernamentale acordate de B.C.R. Au fost de asemenea remarcate eforturile depuse de banca pentru alinierea la practicile occidentale in domeniul comunicatiei on-line in reteaua de unitati , utilizarea facilitatilor de cash-management , promovarea dezvoltarii pietei de carduri si a transferului rapid de valuta prin Money-Gram . În legatura cu fuziunea B.C.R.-Bancorex , specialistii britanici au subliniat realizarea in timp record a procesului care a dus la intarirea , in fapt , a fortei Bancii Comerciale Romane si a pozitiei sale pe piata interna si internationala

III. Activitatea internationala a Bancii Comerciale Romane