Pagina documente » Informatica, Matematica » Realizarea programelor de retea bazate pe tehnologii client-server

Cuprins

lucrare-licenta-realizarea-programelor-de-retea-bazate-pe-tehnologii-client-server
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-realizarea-programelor-de-retea-bazate-pe-tehnologii-client-server


Extras din document

CUPRINS
I Note introductive 4
II. Retele de calculatoare 5
II.1. Arhitecturi retele de calculatoare 5
II.1.1.BUS 6
II.1.2.Ring 8
II.1.3.Hub 10
II.1.4.Variante ale diferitelor topologii 12
II.2. Retele locale LAN 12
II.3. Retele extinse WAN 13
II.4 Interconectarea retelelor 13
II.4.1. Routere 13
II.4.2. Bridge-uri 13
II.4.3. Broutere 15
III. Programarea in retea 16
III.1. Concepte folosite 16
III.1.1. Conceptul client server 16
III.1.1.1. Avantajele tehnologiei client/server 16
III.1.1.2. Cai de imbunatatire 23
III.1.1.3. Componentele aplicatiei client/server 25
Rolul clientului 25
Serviciile clientului 25
Rolul serverului 29
III.2. Necesitatea de dezvoltare de software specializat de retea 32
III.2.1 Metode de dezvoltare a sistemelor client server 34
III.2.2 Unelte de programare de retea 35
III.3. Tipuri de servere 38
III.4. Configuratii client server 41
III.5. Protocoale, standarde si sisteme de deschise 46
IV. Adrese IP si porturile unei masini 57
V . Controlul Winsock 61
VI. Parte practica 72
Structura aplicatiei 72
Aplicatia Windows Telnet Server 73
Rolul programului ExTel 73
Avantajele folosirii RAS 75
Pericolele unor programe in securitatea unei masini 75
VII. Concluzii 76
Anexa: codul sursa al aplicatiei practice 77

Alte date

?"Realizarea programelor de retea bazate pe tehnologii client - server" pag {p} / {P}?

Realizarea programelor de retea bazate pe tehnologii client- server

CAPITOLUL I

Note introductive

A. Retele de calculatoare

Impreuna cu imensul potential al numarului mare de computere precum si extinderea pe care o are acum Internetul, oamenii pot comunica liber, repede si cu folos. Sistemele deschise, orientate pe obiect, interfetele grafice, bazele de date si super masinile – acestea sunt termenii care pot avea impact in cele mai nebanuite moduri.

Modelul client/server defineste acel drum spre succes al organizatiiler care folosesc tehnologia in urmatoarea decada. Acesta este punctul in care se inregistreaza o descrestere a aplicatiilor de la minicomputere si mainframe-uri catre desktop. Usurinta in utilizare, interfetele usoare (GUI) sunt cai care duc ca oricine sa poata folosi cu succes tehnologia existenta, personal si direct.

In aceasta competitie trebuie si este imperios necesar ca sa se foloseasca orice oportunitate pentru a reduce costurile, imbunatati calitatea . Multe din organizatiile de azi recunosc ideea de a lucra dupa mersul pietei, de a fi deschisi si a avea o interactiune cu piata directa, exemplu:

? expunerea ofertei de produse online,

? caracteristici si metode de fabricatie,

? online-ordering

? customer-complaints

Prin aceste lucruri o companie stie sa obtina acel feed-back atat de necesar din piata, de la clienti, iar prin masuri corective sa-si imbunatateasca si mai mult calitatea produselor sale.

II. Retele de calculatoare

II.1 Arhitecturi retele calculatoare

Pentru a intelege protocoalele de retea este necesara cunoasterea tipurilor de retele. Termenul de retea de obicei inseamna un set de computere si periferice (imprimante, modem-uri, plottere, scannere ) care sunt conectate impreuna cu ajutorul unui mediu(agent). Conexiunea poate fi directa (printr-un cablu) sau indirecta (printr-un modem). Diferitele mecanisme din retea comunica intre ele printr-un set de reguli (protocolul). Dispozitivele din retea pot exista in aceeasi incapere sau raspindite intr-o cladire. Ele pot fi separate de citiva km prin utilizarea liniilor telefonice dedicate, a microundelor, fibra optica sau a altui sistem similar.Ele chiar pot fi raspindite in toata lumea, conectate din nou prin intermediul comunicatiilor la distanta lunga. Prezentarea retelei (actualele dispozitive si maniera in care ele sunt conectate intre ele ) este numita topologia retelei.

De obicei, daca dispozitivele retelei se afla intr-o singura locatie cum ar fi o cladire sau un grup de incaperi, ele fac parte din reteaua locala (LAN). Lan-urile au de obicei toate dispozitivele din retea conectate de un singur tip de cablu de retea. Daca dispozitivele sunt imprastiate pretutindeni, cum ar fi diferite cladiri sau diferite orase, ele sunt setate de obicei in citeva LAN-uri care sunt legate intr-o structura mai mare numita retea pe zona extinsa ( WAN ). Un WAN este compus din doua sau mai multe LAN-uri. Fiecare LAN are propriul cablu de retea care conecteaza toate dispozitivele in LAN–ul respectiv. LAN-urile sunt legate intre ele printr-o alta metoda de conectare, adesea linii telefonice cu viteza mare sau cabluri de retea foarte rapide numite magistrale. WAN-urile sunt adesea tratate ca o singura entitate in scopuri organizatorice.

Exista trei topologii principale de retea :

? Magistrala

? Stea

? Inel

II.1.1 Reteaua Bus

Reteaua Bus este cea mai simpla, cuprinzind o singura cale principala de comunicatie cu fiecare mecanism atasat principalului cablu (bus) printr-un dispozitiv numit emitator – receptor sau cutia de jonctiune. De la fiecare emitator – receptor , un alt cablu ( adesea foarte scurt ) se ataseaza la adaptatorul de retea al dispozitivului.

Principalul avantaj al retelei bus este ca aceasta permite a high – speed bus. Un alt avantaj al retelei “ bus “ este ca de obicei este imun la problemele cu oricare card de retea din interiorul unui dispozitiv din retea, deoarece emitatorul – receptorul permite trafic prin baza, daca un dispozitiveste atasat sau nu la cutia de legatura. Fiecare capat al “bus” –ului se termina cu un bloc de rezistoare sau un mecanism electric similar sa marcheze din punct de vedere electric, sfirsitul cablului. Fiecare dispozitiv de pe platforma are un numar special de identificare, sau adresa, care “ informeaza “ dispozitivul ca informatiile primite sunt pentru acel dispozitiv.

O retea “bus” este adesea un cablu direct. El este rasucit in jurul peretilor si cladirilor dupa nevoie. Acesta are o singura cale de la un capat la celalalt, cu fiecare capat terminat intr-un fel ( de obicei cu un rezistor ). Multe dispozitive in reteaua “ bus” pot trimite sau primi date de-a lungul “bus’-ului prin comprimarea mesajului cu adresa destinatarului.