Pagina documente » Informatica, Matematica » Securitatea comertului electronic. Tehnologii pentru asigurarea securitatii tranzactiilor

Cuprins

lucrare-licenta-securitatea-comertului-electronic.-tehnologii-pentru-asigurarea-securitatii-tranzactiilor
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-securitatea-comertului-electronic.-tehnologii-pentru-asigurarea-securitatii-tranzactiilor


Extras din document

SECURITATEA COMERTULUI ELECTRONIC
Cuprins
Cap.I COMERTUL ELECTRONIC - PRINCIPII GENERALE .............. 3
Cap. II ASPECTE TEHNICE PRIVIND COMERTUL ELECTRONIC .... 8
2.1 Rolul Internet-ului in Comertul electronic. Modele de afaceri pe Internet ...... 8
2.2 Structura unui site pentru comert electronic. Site-uri de comert electronic in Romania ... 13
2.3 Instrumente de plata in Comertul electronic .. 19
Cap. III COMBATEREA FRAUDELOR IN COMERTUL ELECTRONIC ............ 36
Cap. IV TEHNOLOGII PENTRU ASIGURAREA SECURITATII TRANZACTIILOR ...... 40
4.1 Criptarea transferurilor de date ...... 42
4.2 Securitatea la nivel retea . 46
4.3 Securitatea la nivel sesiune ............ 49
4.4 Securitatea la nivel aplicatie ........... 51
4.5 Securitatea prin firewalls . 54
Cap. V CONCLUZII ......... 58
BIBLIOGRAFIE . 59

Alte date

?{p}

{p}

?CAPITOLUL I

COMERT ELECTRONIC – PRINCIPII GENERALE

Comertul electronic este un concept integrat, creat pentru a unifica o mare varietate de servicii in domeniul afacerilor, plecand de la posta electronica transmisa intre diferite organizatii, registre de adrese, sisteme comerciale comode de la domiciliu, servicii, bunuri si alte produse la alegere, sisteme electronice pentru efectuarea platilor de la distanta, informatii de ordin managerial, rapoarte statistice etc. Unii oameni folosesc insa acest termen cu un sens mult mai restrictiv, reducandu-l la tranzactii comerciale electronice si magazine electronice; altii folosesc termeni generali, cum ar fi afaceri electronice. Exista tendinta de a se reduce scopul comertului electronic la achizitionarea de bunuri si servicii; este insa necesar sa generalizam acest scop, pentru a include orice fel de tranzactie ce presupune o afacere, o relatie interorganizationala, ce se realizeaza prin mijloace electronice.

Termenul mai larg de afaceri electronice (in engleza electronic business) desemneaza multimea afacerilor asistate si bazate pe telecomunicatii si informatica. In acest context, comertul electronic (in engleza electronic commerce sau e-commerce) este definit ca multimea activitatilor de vanzare/cumparare a unor bunuri si servicii, folosind mijloace de telecomunicatii si informatice. Scopul comertului electronic poate fi definit ca fiind tranzactia electronica. Cea mai mare parte a discutiilor referitoare la comertul electronic raman focalizate in zona achizitionarii, a cumpararii de bunuri si servicii.

Printr-o analiza a comertului, inclusiv cel electronic, identificam urmatoarele patru categorii de produse tranzactionate:

a) Produse standard: Revolutia industriala a implicat automatizarea proceselor repetitive si standardizarea bunurilor si serviciilor intr-un numar limitat de forme, cu trasaturi prestabilite. Folosim termenul de produse standard pentru acele articole care au un identificator de produs si care pot fi comandate din cataloagele vanzarilor.

b) Marfurile: Aceasta este o clasa particulara de produse care exista intr-o forma identificabila, in cantitati considerabile si in forme identice, disponibile la surse variate. Exemple cunoscute sunt capitalul, instrumente financiare impartite si

derivate, cum sunt contractele, schimbul valutar, precum si produse primare, cum ar fi cafeaua sau uleiul brut.

c) Produse specializate: Acestea sunt proiectate sa satisfaca anumite nevoi, pentru anumiti clienti si pentru anumite scopuri. Fabricile, vapoarele sunt exemple de astfel de bunuri.

d) Produse configurabile: Exista multe cazuri in care produsele de baza sau specificatiile standard trebuie modificate pentru a fi in acord cu nevoile unui anumit cumparator. Se obtin astfel produse semispecializate. Configuratiile care pot fi realizate includ:

- obtiuni asupra produsului: culoare, dimensiune:

- extensii optionale;

- parametrizarii;

- specializari;

- modificari optionale;

- servicii suplimentare.

Comertul electronic poate cuprinde majoritatea proceselor ce impluca achizitionari de bunuri si servicii fizice. Spre deosebire de aceastea, bunurile si serviciile digitale sunt acele articole care pot fi livrate utilizand infrastructura informationala. Rezulta ca pentru bunurile si serviciile digitale, piata a promovat contextul necesar pentru intreg procesul de achizitionare, inclusiv livrarea. Bunurile si serviciile digitale includ, de exemplu:

? documente, inclusiv carti si articole;

? baza de date, inclusiv statistici;

? publicatii electronice;

? informatii de referinta, cum ar fi dictionare si enciclopedii;

? stiri;

? informatii meteo;

? fisiere audio cu muzica, discursuri etc.;

? fisiere video, video-audio, ca teleconferinte, TV, videoclipuri;

? voce interactiva, cum ar fi conversatia telefonica;

? video interactiv, cum ar fi videoconferintele;

? imagini;

? cursuri multimedia on-line;

? software, biblioteci;

? asigurari;

? bani, inclusiv schimb monetar;

? afaceri la burse;

? comert de marfuri derivate.

Comertul de marketspace este utilizat pentru a desemna locul in care este practicat comertul electronic, avand drept corespondent in lumea reala piata de bunuri si servicii (marketplace). Marketspace-ul se refera la contextul virtual in care cumparatorii si vanzatorii se descopera reciproc si in care se tranzactioneaza afaceri electronice. Este noul spatiu de lucru care se dezvolta, intr-o lume bazata pe servicii si unelte de comunicatii, complexe si in continua dezvoltare.

Conceptul EDI (Electrionic Data Interchange) schimbul de date electronice, este usor de inteles daca ni-l imaginam ca un inlocuitor al ordinelor de plata bazate pe hartie cu echivalentul lor electronic. In realitate este un termen mult mai cuprinzator, impactul EDI asupra e-commerce-ului fiind foarte mare. EDI ofera perspectiva unei comunicari usoare si ieftine a informatiei intre firme si organizatii. Astfel definit, EDI reprezinta schimbul de documente in forma electronica standardizata, intre firme si organizatii, intr-o maniera automatizata, direct de la o aplicatie pe calculatorul unei organizatii/firme la o alta aplicatie pe calculatorul altei organizatii/firme.

Tranzactionarea electronica a marfurilor si serviciilor constituie o extensie a comertului actual. Se obtine astfel o eficienta sporita, in sensul reducerii costurilor si in ceea ce priveste efectul marketingului si se imbunatateste relatia beneficiar-client.

Comertul electronic faciliteaza si cooperarea intre firme. Reduce costurile de marketing si de livrare, sustine strategia de marketing a firmei si ofera acces pe noi piete. In viitorul apropiat, comertul electronic va avea un impact puternic asupra competitivitatii firmelor.

Atat clientii cat si firmele sunt foarte preocupati de diferitele incertitudini legate de comertul electronic. Se constata lipsa de incredere in ceea ce priveste securitatea

datelor personale in timpul transferurilor in cadrul tranzactiilor electronice. Clientii

sunt inca neincrezatori, dar expertii sunt de parere ca tranzactiile in comertul electronic au un grad mai mare de siguranta decat banalele cumparaturi efectuate prin cardul de credit.

Comertul electronic se afla inca in faza incipienta in Romania. Clientii manifesta temeri in ceea ce priveste furtul cardurilor de credit, a confidentialitatii datelor personale, etc. Multe firme nu au adoptat modelul electronic potrivit pentru derularea comertului lor electronic sau intampina dificultati in integrarea comenzilor si a informatiilor culese online, in activitatea curenta a firmei. Cu toate acestea, este o certitudine faptul ca numarul clientilor magazinelor electronice si a firmelor care adopta solutiile comertului electronic este in crestere. Multi furnizori de servicii Internet popularizeaza sistemul de cumparare online tocmai pentru a induce un plus de incredere si consideratie.

Comertul electronic nu este restrictionat de frontierele statelor dar depinde de existenta sau inexistenta retelelor de computere. Comertul electronic permite chiar si celor mai mici furnizori, indiferent de provenienta lor geografica, sa fie omniprezenti si sa faca afaceri in intreaga lume.

Comertul electronic influenteaza pozitiv nu numai activitatea intreprinderilor mici si mijlocii dar vine si in sprijinul clientilor, oferindu-le nenumarate optiuni.

Comertul electronic are, in sens larg, un impact mult mai profund asupra evolutiei afacerilor si cuprinde, in fapt, nu numai noile achizitii comerciale ci si totalitatea activitatilor care sustin obiectivele de marketing ale unei firme si care pot include, spre exemplu, publicitate, vanzari, plati, activitati post-vanzare, servicii catre clienti, etc.

Ca urmare, s-a largit gama de servicii care sprijina si acorda asistenta acestui nou domeniu al afacerilor. Aceste servicii se refera la furnizorii de Internet, la sistemele de securitate si semnaturile electronice, la tranzactiile online sau retelele de magazine, precum si la serviciile cu caracter general, cum ar fi consultanta, designul de pagini web, elaborarea site-urilor, s.a.

Aceasta evolutie are un impact major asupra economiei, in ceea ce priveste crearea de noi intreprinderi, diversificarea celor existente si, in special, asupra potentialului pietei fortei de munca si a gradului de ocupare a acesteia in viitor.