Pagina documente » Psihologie, Sociologie » Abandonul. Parasirea copilului nou nascut in maternitate sau in spital

Despre lucrare

lucrare-licenta-abandonul.-parasirea-copilului-nou-nascut-in-maternitate-sau-in-spital
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-abandonul.-parasirea-copilului-nou-nascut-in-maternitate-sau-in-spital


Cuprins

Cuprins
I. INTRODUCERE
II. CADRUL TEORETIC: DEFINITII, CONCEPTE SI TEORII
II.1 ABANDONUL - PARASIREA COPILULUI NOU NASCUT IN MATERNITATE SAU IN SPITAL
II.2 NOU NASCUTUL
II.2.1 PARTICULARITATI MORFOLOGICE
II.2.2 PARTICULARITATILE FUNCTIONALE
II.2.3 NOU NASCUTUL - VARSTA AFECTIVITATII PURE
II.2.4 INZESTRAREA NOU NASCUTULUI
II.3 SPITALUL
II.3.1 SECTIA DE OBSTETRICA SI GINECOLOGIE
II.4 MAMA - DESCRIERE PSIHOLOGICA
II.5 ASISTENTUL SOCIAL
III. ABANDONUL IN MATERNITATI: DESCRIERE, FENOMENE, FACTORI
III.1 ABANDONUL - CAUZE SI EFECTE
III.2 FAMILIA - FAMILIA SI CAUZELE CE CONVERG SPRE O FAMILIE DEZORGANIZATA
III.3 PSIHOLOGIA FEMEII INSARCINATE
III.4 ROLUL SI ATRIBUTIILE ASISTENTULUI SOCIAL IN PREVENIREA ABANDONULUI
III.4.1 CODUL DEONTOLOGIC AL ASISTENTULUI SOCIAL
III.4.1.1 FURNIZAREA DE SERVICII IN BENEFICIUL CLIENTILOR
III.4.1.2 JUSTITIA SOCIALA
III.4.1.3 DEMNITATEA SI UNICITATEA PERSOANEI
III.4.1.4 RELATIILE INTERUMANE
III.4.1.5 AUTODETERMINAREA
III.4.1.6 INTEGRITATEA
III.4.1.7 COMPETENTA
III.4.2 ACTIUNI INTREPRINSE DE ASISTENTUL SOCIAL IN RELATIA CU PERSOANA ASISTATA
III.5 COLABORAREA INTRE FEMEIA INSARCINATA SI MEDICUL DE FAMILIE, ASISTENTUL MEDICAL, MEDICUL DE SPECIALITATE SI ASISTENTUL SOCIAL
IV. METODOLOGIA CERCETARII
IV.1 METODOLOGIA CERCETARII - DEFINITIA METODELOR UTILIZATE
IV.2 OBIECTIVE
IV.2.1 OBIECTIVE SECUNDARE
IV.2.2 OBIECTIVE SPECIFICE IN LUCRUL CU PERSOANA ASISISTATA
IV.3 IPOTEZE
IV.4 INSTRUMENTE DE CERCETARE
IV.4.1 ANALIZA DOCUMENTELOR
IV.4.2 GHID DE INTERVIU
IV.5 STUDII DE CAZ
IV.5.1 PREZENATREA STUDIILOR DE CAZ
V. CONCLUZII
VI. BIBLIOGRAFIE

EXTRAS DIN DOCUMENT

?{p}

{p}

?INTRODUCERE - MOTIVATIA ALEGERII TEMEI :

MOTTO: „ Trebuie sa daruiti timp semenilor vostrii. Chiar daca este un lucru marunt, faceti ceva pentru cei din jurul vostru, ceva pentru care nu veti obtine nici o recompensa, ci doar privilegiul de a-l fi infaptuit"1

Albert Schweitzer

Am ales acesta tema intrucat tot mai multi copii care abia au vazut lumina zilei sunt lasati fara ocrotire, fara iubirea de mama, abandonati in spitale. M-am intrebat ce se poate face pentru astfel de situatii , avand in vedere ca numarul acestora creste cu fiecare zi. Cele mai multe cazuri de abandon sunt in familile de rromi, segment al populatiei oarecum marginalizat si care traieste la limita subzistentei, pentru ei procrearea nefiind direct proportionata cu responsabilitatile pe care trebuie sa le aiba un parinte vizavi de nou nascutul caruia abia i-a dat viata. De asemenea sunt cazuri in care abandonul este savarsit de minore sau tinere care sunt usor cucerite de parteneri, fara a constientiza urmarile ce le produc recurgand la abandon fara prea multe regrete, considerand nou- nascutul o piedica in calea realizarii lor.

Un alt segment al populatiei care se confrunta cu cazuri de abandon este cel al familiilor numeroase si sarace din mediile urbane dar mai ales rurale, a familiilor dezorganizate, monoparentale, familii care sunt constiente de faptul ca nu mai sunt in stare sa hraneasca si sa ingrijeasca un nou nascut, motiv pentru care recurg la abandon, fiind convinse ca intr-o institutie, familie sau la un asistent maternal acestuia ii va fi mult mai bine decat in conditiile pe care i le poate oferi familia naturala.

Mamele, dar mai ales fetele-mame aflate in aceasta situatie nu gasesc sprijin in familiile lor si aflandu-se in aceasta situatie, trebuie sa aleaga intre doua variante : avortul sau abandonul in institutie

Aceste cazuri sunt traumatizante atat pentru mame cat si pentru copii dar odata ce greseala a fost savarsita, trebuie sa i se gaseasca o rezolvare cat mai favorbabila si intr-un timp cat mai scurt.

_________________________

1Jack Canfield, Mark Victor Hansen, Patty Hansen, Irene Dunlap, Supa de Pui pentru Suflet de Copil, Ed. Amaltea, 2001

Este foarte important ca intre asistentul social si clienti sa existe o buna comunicare la un nivel profesional ridicat si adaptat optim pentru rezolvarea nevoilor si problemelor persoanelor aflate in dificultate. Rezolvarea problemelor unor comunitati, indiferent ca sunt romani, rromi, maghiari, sau de alte nationalitati conlocuitoare, indiferent de nationalitate, sex, religie, culoare politica sau status social fiecare caz in parte trebuie rezolvat individual si cu un profesionalism si umanism deeosebit.

Interventia asistentului social care prin cunostintele ce le detine , colaborarea cu alte institutii, cadre medicale, asistenti sociali, alte mame aflate in aceeasi situatie poate ajuta la solutionarea prevenirii abandonului copilului precum si prin colaborarea dintre familia femeii mama, „sotul”, si nu in ultima instanta cu institutia in care poate fi abandonat copilul. Problemele cu care se confrunta mamele sunt multe, printre acestea pot fi enumerate:

? existenta a inca trei sau patru copii acasa.

? acestea doresc mai intai sa se realizeze material si solicita asa numitul " abandon pe o perioada".

? tinere-mame provenind din familii de rromi si care la randul lor au fost abandonate de mame la nastere sau pur si simplu nu constientizeaza urmarile pe care le poate avea asupra copilului

? tinere-mame care au dat nastere unui copil in urma unei sarcini nedorite (de ex. o sarcina in urma unui viol).

Nou nascutul este lipsit de aparare, el are nevoie de ocrotire, de dragostea noastra a tuturor. Acestea nu pot fi asigurate decat de noi adultii. Adultii trebuie sa fie responsabili si sa nu-i ignore pe cei lipsiti de aparare.

Exista o stransa legatura intre saracie, nivel scazut de educatie, abuz si abandon, motiv

pentru care se impune formarea unui sistem centralizat de informatii, date si documente

care sa vina in ajutorul celor care doresc sa se implice.

Consider ca rolul asistentului social in prevenirea abandonului nou nascutilor in sectiile de spital, nu este foarte simplu, dar el poate fi benefic atat pentru mama cat mai ales pentru copilul aflat intr-o asemenea situatie.

Am studiat cu foarte mult interes aceasta problema si pot spune ca in munca mea au existat satisfactii sufletesti si chiar m-am bucurat de unele rezultate.

Pentru rezolvarea cat mai optima a tuturor acestor probleme consider ca este imperios necesara promovarea asistentei sociale la nivel national si la nivel de politici de actiune sociala si umanitara, pentru prevenirea si rezolvarea cazurilor de abandon in maternitati a nou- nascutilor, sau uitati in sectiile spitalicesti, a femeilor insarcinate aflate in dificultate, pentru rezolvarea problemelor individuale sau familiale, a copiilor, tinerilor si varstnicilor, a copiilor care sufera in familii dezorganizate datorita abuzurilor si a violentei, precum si a tuturor persoanelor care se afla in dificultate si necesita ajutor.

Asistentul social are un rol important in cazurile de abandon al copiilor prin atributiile pe care le are . Aceste atributii cuprind, acordare de ajutor, consilierea persoanelor si grupurilor de persoane, iar in segmentul pe care il voi cuprinde in lucrarea mea rolul asistentului social consta in consiliere, oferire de suport pentru evitarea marginalizarii acestui segment de populatie, dezvoltare de mecanisme de refacere, reintegrare in familie a copiilor abandonati, consilierea mamelor aflate in dificultate si in situatia de a-si abandona copilul nascut, oferind informatii cu privire la necesitatea controlului ginecologic, la toate femeile aflate in perioada fertila, a metodele contraceptive sau posibilitatea accesului la mijloacele de planificare familiala, pentru a evita alte sarcini nedorite, precum si alternative de crestere a copilului, nou nascut in cazul in care aceasta i-a dat nastere, cunoscandu-se faptul ca mama si familia este de preferat in locul oricarei institutii sau oricarei alte forme de crestere a copilului careia i-a dat viata, deci renuntarea la abandonul acestora.

Cele mai frecvente cazuri sunt intalnite in spitale. Majoritatea mamelor care isi abandoneaza copiii in sectiile Maternitate si Pediatrie sunt de etnie roma. O parte importanta a populatiei de romi este prinsa in capcana unui deficit multiplu de resurse personale si familiale: lipsa severa de venituri,conditii de locuire adesea mizere (locuinte improvizate si /sau ilegale,lipsa oricarei locuinte sau locuire cu chirie), lipsa de educatie, de calificare,angajare predominanta in activitati economice din zona gri /subterana, lipsa actelor de identitate. Toate aceste cauze duc la abandonul copiilor rromi, in cazul unei sarcini nedorite. Sarcinile nedorite se datoreaza neutilizarii metodelor contraceptive, din cauza nepasarii ori a accesului limitat la mijloacele de planificare familiala, lipsa consilierii precum si lipsa colaborarii cu medicul de familie si cu atat mai putin a medicului specialist.

Conform Legii nr. 272 /2004 privind protectia si promovarea drepturilor copiilor, unitatile sanitare care au in structura, sectii de nou –nascuti si / sau de pediatrie au obligatia de a angaja un asistent social sau , dupa caz, de a desemna o persoana cu atributii de asistenta sociala. De asemenea , asistentul social din spital, precum si celelalte institutii implicate in cazurile de abandon al copiilor, efectuaza, demersurile necesare conform Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copiilor.