Pagina documente » Informatica, Matematica » Comert electronic. Arhitectura unui sistem de comert electronic si avantejele sale

Cuprins

lucrare-licenta-comert-electronic.-arhitectura-unui-sistem-de-comert-electronic-si-avantejele-sale
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-comert-electronic.-arhitectura-unui-sistem-de-comert-electronic-si-avantejele-sale


Extras din document

CUPRINS
1. Introducere 5
1.1 Comert electronic (e-commerce) 5
1.1.1 Ce este comertul electronic? 6
1.1.2 Arhitectura unui sistem de comert electronic. 7
1.1.3 Ce este un magazin electronic? 8
1.1.4 Avantajele comertului electronic 9
1.2. Enuntul temei si obiectivul propus 10
2. Memoriu Tehnic 11
2.1 De ce Microsoft.NET? 11
2.1.1 J2EE versus .NET 12
2.1.2 Avantaje si dezavantaje ale platformelor J2EE si .NET 14
2.2 Limbajul C# 16
2.2.1. Fundamentele limbajului C# 16
2.2.2 Relatia dintre C# si arhitectura .NET 17
2.3 ASP.NET 19
2.3.1 Introducere 19
2.3.2 Ce este ASP.NET? 22
2.3.3 WebForms, o tehnologie ASP.NET 24
2.3.4 Procesarea paginilor cu formulare de Web 26
2.3.5 Elementele constitutive ale unui WebForms 29
2.3.6 Tratarea evenimentelor in formularele de Web. 30
2.3.7 Controalele de server in formularele de Web 31
2.3.8 Validarea in formularele de Web 39
2.4 ADO.NET 43
2.4.1 Ce este ADO.NET? 43
2.4.2 Accesul la date prin ADO.NET 44
2.4.2.1 Conectarea la o baza de date SQL Server 44
2.4.2.2 Manevrarea datelor din bazele de date 47
2.4.3 Seturile de date ADO.NET 49
2.4.3.1 Obiectele pentru citirea datelor din ADO.NET 49
2.4.3.2 Comunicarea cu DataSet 51
2.4.4 Rezumat ADO.NET 53
3. Memoriu Justificativ 54
3.1 Consideratii generale 55
3.2 Arhitectura aplicatiei 56
3.3 Nivelul prezentare - Web 57
3.3.1 Proiectarea interfetelor utilizator 60
3.3.2 Tratarea erorilor 71
3.3.3 Securitatea aplicatiei 72
3.3.4 Interfata utilizator pentru dispozitivele mobile 73
3.4 Nivelul Business Facade 76
3.5 Nivelul regulilor de business - Business Rules 80
3.5 Nivelul de acces la date - Data Access 82
3.6 Nivelul Common 88
3.7 Modul de implementare - Diagrame UML 89
3.7.1 Diagrame de secventiere 89
3.7.2 Arhitectura statica a sistemului 92
3.8 Arhitectura bazei de date 93
3.8.1 Tabele generale 93
3.8.2 Tabele de legatura 95
3.8.3 Tabele pentru produse 95
3.8.4 Tabele pentru clienti 96
3.8.5 Tabele pentru comenzi 96
3.8.6 Relatiile dintre tabele 97
3.8.7 Procedurile stocate 99
4. Caiet de sarcini 102
4.1 Cerinte hardware 102
4.1 Cerinte software 102
5. Manual de operare 103
5.1 Instalare 103
5.2 Utilizare 103
5.3 Metode de testare si verificare 104
6. Concluzii 106
7. Bibliografie 109
8. Anexe 110

Alte date

?

1. Introducere

1.1 Comert electronic (e-commerce)

In ultimul deceniu , Internetul a evoluat intr-o unealta formidabila avand un impact major in toate aspectele vietii . La fiecare jumatate de an apar schimbari asa de importante incat este imposibil de prevazut unde se va ajunge in urmatorii 10 ani .

Nici o alta dezvoltare tehnologica nu a avut un impact atat de profund asupra lumii afacerilor ca Internetul. Utilizarea inteligenta a tehnologiei Internet in procesele de afaceri se transforma intr-un factor esential de succes pentru multe companii.

Internet-ul si Web-ul ca si alte multe tehnologii anterioare, se prezinta acum, cu un set nou de opotunitati si avantaje, cu noi propuneri si deschideri indraznete, indreptandu-se incetul cu incetul spre domenii care, nu cu mult timp in urma erau irealizabile, sau de neimaginat, unul dintre acestea fiind si comertul electronic. Inceputul noului mileniu, este dominat de revolutia tehnico-informatica, de noua era a Internet-ului si de noile posibilitati de comunicatie, in care informatia circula cu viteze ametitoare, provocand din ce in ce mai mult, atat dezvoltatorii cat si intreprinzatorii si fortandu-i sa schimbe radical modul in care gandesc, concep si privesc afacerile.

Viteza cu care evolueaza tehnologia Internet-ului este impresionanta. Daca acum se apreciaza ca exista cateva milioane de oameni care folosesc serviciile Internet in fiecare moment, numarul lor va creste exponential in anii urmatorii.

Vrand, nevrand Internet-ul ne schimba modul in care vom realiza afacerile in viitorii ani. Pentru a veni in intampinarea acestei schimbari, inca de pe acum, se simte o sete pentru aplicatiile de comert electronic. Realizarea lor cu mijloace modeste ar insemna insa, nu numai o munca in plus, dar si una consumatoare de mult timp, timp in care cerintele poate s-ar dubla sau tripla, fara a le mai putea face fata. Iata de ce, noi tehnologii pentru programarea destinata Internet-ului, care sa simplifice extrem programarea, sunt indispensabile. Astfel se incearca realizarea urmatoarelor caracteristici:

? Construirea de sisteme care sa suporte cat mai multi clienti

? Cresterea calitatii aplicatiilor

? Realizarea aplicatiilor cu cat mai putine resurse

? Posibilitatea dezvoltarii rapide a aplicatiilor

? Explorarea noilor tehnologii pentru un avantaj competitiv

? Cresterea portabilitatii si a interconectivitatii aplicatiilor si construirea de sisteme capabile de a lucra cu procese si date mai vechi.

Utilizata pana in prezent mai mult ca sursa de informatii, reteaua Internet se indreapta incetul cu incetul si spre un alt domeniu, acela al comertului electronic. Deja puteti cumpara prin Internet ultima aplicatie lansata de o anumita firma sau puteti chiar sa va faceti cumparaturile. Comertul electonic reprezinta in zilele noastre unul din factorii cheie a infrastructurii informationale globale, venind in intampinarea consumatorului prin crearea de posibilitati de cumparare si alegere dintr-o gama larga de oferte.

1.1.1 Ce este comertul electronic?

Comert electronic inseamna, in acceptiune "traditionala", utilizarea in retele cu valoare adaugata a unor aplicatii de tipul transferului electronic de documente (EDI), a comunicatilor fax, codurilor de bare, transferului de fisiere si a postei electronice. Extraordinara dezvoltare a interconectivitatii calculatoarelor in Internet, in toate segmentele societatii, a condus la o tendinta tot mai evidenta a companiilor de a folosi aceste retele in aria unui nou tip de comert, comertul electronic in Internet, care sa apeleze - pe langa vechile servicii amintite - si altele noi.

Este vorba, de exemplu, de posibilitatea de a se efectua cumparaturi prin retea, consultand cataloage electronice "on" pe Web sau cataloage "off" pe CD-ROM si platind prin intermediul cartilor de credit sau a unor portmonee electronice.

Pentru altii, comertul Internet reprezinta relatiile de afaceri care se deruleaza prin retea intre furnizori si clienti, ca o alternativa la variantele de comunicatii "traditionale" prin fax, linii de comunicatii dedicate sau EDI pe retele cu valoare adaugata.

In fine, o alta forma a comertului Internet implica transferul de documente - de la contracte sau comenzi pro forma, pana la imagini sau inregistrari vocale.

Comertul electronic este una dintre solutiile complexe, "integrate", pe care le ofera tehnologia Internet. Asta inseamna ca o multitudine de aplicatii si de furnizori de servicii Internet trebuie sa conlucreze intr-o sincronizare perfecta pentru ca un site de comert electronic sa poata functiona.

O alta definitie succinta si larg acceptata a comertului electronic este urmatoarea: Comertul electronic (e-commerce) este acea maniera de a conduce activitatile de comert care foloseste echipamente electronice pentru a mari aria de acoperire (locul in care se pot afla potentialii clienti) si viteza cu care este livrata informatia. (Mircea Cioata, [8])

Comertul electronic ofera oportunitatea de a comercializa produse in intreaga lume, sporind numarul de potentiali clienti in primul rand prin eliminarea barierelor geografice dintre clienti si comercianti. Pentru intelege care este rolul si locul comunicatiilor si solutiilor informatice (IT) intr-un astfel de mecanism, sa studiem putin arhitectura unui sistem de comertul electronic.

1.1.2 Arhitectura unui sistem de comert electronic.

Pentru a construi un sistem de e-commerce, din punct de vedere arhitectural este nevoie de colaborarea a patru componente (subsisteme electonice/informatice) corespunzatoare urmatoarelor roluri:

? Client. Un echipament, clasic un PC, conectat direct (via un ISP) sau indirect (o retea a unei corporatii) la Internet. Cumparatorul foloseste acest echipament pentru a naviga si a face cumparaturi.

? Comerciant. Sistem informatic (hard & soft), situat de regula la sediul comerciantului, care gazduieste si actualizeaza catalogul electronic de produse disponibile a fi comandate on-line pe Internet.

? Sistemul tranzactional. Sistemul informatic (hard & soft) responsabil cu procesarea comenzilor, initierea platilor, evidenta inregistrarilor si a altor aspecte de business implicate in procesul de tranzactionare.

? Dispecer plati. (Payment Gateway). Sistem informatic responsabil cu rutarea instructiunilor de plata in interiorul retelelor financiar-bancare, cu verificarea cartilor de credit si autorizarea platilor; acest sistem joaca rolul unei porti care face legatura dintre reteaua globala Internet si subreteaua financiar-bancara (supusa unor cerinte de securitate sporite), poarta prin care accesul este controlat de un "portar" (gatekeeper). Pe baza informatiilor specifice cartii de credit (tip card, numar card) din instructiunile de plata "portarul" redirecteaza informatia catre un centru de carduri (CC - un server certificat in acest scop si agreat de banca emitenta). In acest loc este identificata banca care a emis cardul iar instructiunile de plata sunt trimise mai departe catre serverul acestei banci conectat in reteaua interbancara. Odata informatiile ajunse in reteaua bancii cu care lucreaza cumparatorul, sunt efectuate (automat) o serie de verificari privind autenticitatea si soldul disponibil in contul cardului implicat in tranzactie.

In functie de rezultatul acestor verificari, banca decide fie efectuarea platii (transfer bancar - catre contul comerciantului care poate fi deschis la orice alta banca), fie refuza sa faca aceasta plata. In ambele cazuri, rezultatul deciziei (confimare plata sau refuz) este trimis in timp real, parcurgand acest lant de servere in sens invers, catre client. Cu alte cuvinte, in cateva secunde cumparatorul afla daca banca sa a operat plata sau nu.

(Mircea Cioata, [8])

1.1.3 Ce este un magazin electronic?

Un magazin electronic este (simplificat vorbind) o pagina de internet care intruneste minim urmatoarele conditii:

? Prezinta informatii despre produse sau servicii, inclusiv pretul acestora.

? Include un sistem prin care vizitatorii paginii pot selecta produsele dorite si le pot adauga intr-un "cos electronic de cumparaturi" (la fel cum intr-un supermarket vizitatorii pot lua produsele dorite de pe raft si le pot pune in cos).

? Include un sistem de transmitere preluare si transmitere a datelor personale ale cumparatorului, pentru a putea fi contactat de catre vanzator.

? Nu in ultimul rand, include un sistem de plata prin care vanzatorul isi poata incasa banii de la clientul "virtual".

Dupa cum am precizat mai sus, acestea sunt doar caracteristicile de baza absolut necesare si pe care vizitatorii paginii de internet le pot vedea. Ele reprezinta insa doar "vitrina" unui magazin electronic.

Un magazin electronic uzual va include in plus un sistem de administrare invizibil pentru vizitatorii obisnuiti. Prin intermediul acestuia se introduc si actualizeaza informatiile despre produse, se tine evidenta comenzilor, a conturilor cumparatorilor inregistrati, se urmaresc statistici despre produsele cele mai cautate si, nu in ultimul rand, se trimit mesaje de promovare menite sa informeze clientii magazinului despre ofertele curente. Lista de optiuni de administrare nu este desigur limitata la cele descrise mai inainte, in practica existand o multitudine de optiuni disponibile.

1.1.4 Avantajele comertului electronic