Pagina documente » Politehnica » Computer de bord auto. Controlul de timp al sistemului

Despre lucrare

lucrare-licenta-computer-de-bord-auto.-controlul-de-timp-al-sistemului
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-computer-de-bord-auto.-controlul-de-timp-al-sistemului


Cuprins

EXTRAS DIN DOCUMENT

? Calculator de bord auto.

1. ARHITECTURA FAMILIEI 80C51?

CAPITOLUL 1

Functionarea si utilizarea calculatorului de bord auto.

1.1 Descrierea calculatorului de bord.

Calculatorul de bord este un microsistem de calcul care are atasate cateva periferice. Aceste periferice pot fi: senzori pentru citirea anumitor parametrii, afisaj pentru afisarea parametrilor prelucrati, tastatura pentru introducerea de date sau comutare intre functiile afisate.

Calculatoarele de bord au evoluat in decurs de cativa ani de la sisteme simple, care estimau numai distanta care mai poate fi parcursa, pana la sisteme mult mai complicate care ofera mai multe informatii cum ar fi: viteza medie, viteza instantanee, cantitate de combustibil ramasa , cantitate de combustibil consumata, consumul mediu si instantaneu, ora si data, timpul de la inceputul deplasarii, timpul pana la destinatie, temperatura interioara si exterioara, diferite capacitati de diagnosticare.

Un calculator de bord, ce inglobeaza mai multe functii, este prezentat in schema bloc din fig. 1.1

fig. 1.1 schema bloc a unui calculator de bord.

Conducatorul auto poate introduce informatii in calculator la inceputul unei calatorii – cum ar fi de exemplu distanta pana la destinatie. Pe timpul calatoriei, conducatorul auto poate solicita informatii specifice.

Este de preferat sa se afiseze o singura marime la un moment dat, pentru a putea fi citita, urmarita usor si a nu distrage atentia conducatorului prea mult timp.

De obicei se folosesc afisaje cu una sau doua linii pe care prin selectie se pot urmari toate marimile.

1.2 Utilizarea calculatorului de bord.

Din privinta unui utilizator de automobil un computer de bord este ceva simplu care afiseaza marimea de interes (ceasul, temperatura, viteza etc.). Daca nu este marimea dorita se selecteaza prin apasarea unui buton eventual de mai mute ori. Prin apasarea consecutiva se face de fapt o baleere a marimilor care pot fi afisate. Din privinta unui proiectant de calculator de bord auto, problemele se complica cu cat numarul marimilor de afisat creste si simplitatea utilizarii trebuie sa ramana aceiasi. Consola calculatorului de bord este formata in din trei taste cu functii multiple.

Functiile tastelor pentru partea de control de timp sunt:

- prima tasta notata „but1” pentru schimbare ceas/cronometru sau incrementare a datei unde este pozitionat cursorul.

- a doua tasta notata „but2” pentru intrarea/iesire in modul setare ceas sau start/stop in mod cronometru.

- a treia tasta notata „but3” pentru deplasare cursor in mod ceas sau reset in mod cronometru.