Pagina documente » Stiinte Economice » Fundamentarea si finantarea nevoii de fond de rulment (S.C. XYZ S.A.)

Cuprins

lucrare-licenta-fundamentarea-si-finantarea-nevoii-de-fond-de-rulment-s.c.-xyz-s.a.-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-fundamentarea-si-finantarea-nevoii-de-fond-de-rulment-s.c.-xyz-s.a.-


Extras din document

CUPRINS
Introducere............1
Capitolul I. Fundamentarea si finantarea nevoii de fond de rulment a
intreprinderii .......2
1.1. Fundamentarea nevoii de fond de rulment. Continutul activelor de exploatare.............2
1.1.2 Plasamente in active de exploatare........7
1.2 Fundamentarea nevoii de fond rulment. Continutul pasivelor de
exploatare.8
1.3. Dimensionarea nevoii de fond de rulment.........11
1.3.1. Determinarea nevoii de fond de rulment de exploatare...11
1.3.2 Determinarea nevoii de fond de rulment in afara exploatarii.............18
1.4 Finantarea nevoii de fond de rulment18
1.4.1. Fondul de rulment - sursa de finantare a nevoii permanente de active circulante.......18
1.4.2 Creditul bancar - mijloc operativ de finantare a nevoii complementare
de fond de rulment23
Capitolul II. Fundamentarea si finantarea NFR pe exemplul SC MAGNETTO WHEELS ROMANIA SA.............27
2.1 Prezentarea societatii SC MAGNETTO WHEELS ROMANIA SA...27
2.2 Nivelul si dinamica principalilor indicatori economico-financiari ai SC MAGNETTO WHEELS ROMANIA SA...30
2.3 Determinarea nevoii de fond de rulment la SC MAGNETTO
WHEELS ROMANIA SA..............41
Capitolul III. Creativitate..............45
3.1 Optimizarea stocurilor - etapa principala in dimensionarea NFR.....45
3.2 Corelatia FR-NFR. Echilibru financiar........48
3.3 Indicatorii de eficienta a folosirii activelor circulante.....51
Concluzii...........54

Alte date

?

Introducere

O cerinta fundamentala a asigurarii si mentinerii functionalitatii normale a mecanismului intreprinderii o reprezinta existenta echilibrului financiar. Astfel, apare justificata necesitatea, in conditiile tranzitiei la economia de piata, de a gasi mijloace si modalitati cele mai adecvate pentru a caracteriza calitatea activitatii financiare si prin prisma modului in care se realizeaza acest deziderat, atat in ipostaze de program, cat si in executie. În contextul in care, prin legislatie se statuteaza tranzitia la economia de piata, se stabileste, ca obiectiv de baza al activitatii financiare din intreprindere, asigurarea si mentinerea echilibrului financiar.

Fundamentarea nevoii de fond de rulment este o etapa importanta in planificarea echilibrului financiar pe termen scurt, intrucat ne furnizeaza informatii privind marimea investitiilor de capital in active circulante. Totodata este necesar sa se stabileasca resursele de capitaluri circulante posibile de mobilizat pentru acoperirea nevoii de fond de rulment.

Determinarea nevoii de fond de rulment urmareste realizarea aceluiasi obiectiv de crestere a rentabilitatii intreprinderii si de diminuare a riscului. Astfel, necesarul va fi mai mare sau mai mic, in functie de conducerea intreprinderii (politica defensiva sau agresiva).

Necesarul de finantare a ciclului de expoatare exprima nevoia totala de capitaluri pentru procurarea stocurilor si determina desfasurarea eficienta a ciclului de exploatare.

Dimensionarea stocurilor este punctul de plecare in determinarea fondurilor banesti acoperitoare.

Functionarea normala si continua a ciclului de exploatare necesita existenta unor stocuri de mijloace circulante in toate fazele activitatii economice din intreprindere. Stocurile de mijloace circulante inglobeaza materii prime si materiale aflate in diferite stadii de prelucrari, precum si sub forma produselor finite, a mijloacelor de decontare si disponibilitati in casa si in banca.

Importanta deosebita a mijloacelor circulante in structura economica a intreprinderii consta in faptul ca acestea devin pe parcursul procesului de productie depozitarul valorii cedate de celelalte elemente ale structurii cum ar fi: personalul, mijloace fixe, informatiile, mediul.

Stocurile se exprima fizic si valoric dar pot fi determinate si in numarul de zile.

Din punct de vedere fizic, stocurile reprezinta cantitatile de materiale, de produse sau de marfuri necesare fiecarei faze a ciclului de exploatare (aprovizionare, productie, desfacere) pentru a dirija desfasurarea continua si ritmica a acesteia. Necesitatea constituirii stocurilor deriva din caracterul continuu al productiei (sau al desfacerii lor) in raport cu caracterul discontinuu al aprovizionarilor.

Marimea financiara a stocurilor este data de marimea capitalurilor necesare pentru constituirea si pastrarea lor. Capitalurile alocate nu pot fi recuperate decat dupa ce stocurile respective parcurg intreg ciclul de exploatare si sunt valorificate prin vanzarea si incasarea produselor sau serviciilor realizate de intreprindere. Pe toata aceasta durata de imobilizare capitalurile ramin blocate fara posibilitatea de a fi utilizate in alte plasamente rentabile. Se poate desprinde de aici ideea, cel putin la prima vedere, ca procesul de exploatare cel mai economic ar fi acela care s-ar desfasura fara stocuri sau cu stocuri foarte mici. Însa, o activitate de exploatare fara stocuri, cu aprovizionare in timp real (gestiunea stocului zero) determina o crestere considerabila a cheltuielilor de aprovizionare. Cheltuielile cu aprovizionarea continua pot fi atat de mari, incat este mai economica organizarea aprovizionarii in mod discontinuu. Automat va apare necesitatea constituirii de stocuri care sa asigure alimentarea productiei intre cele doua reaprovizionari succesive. Exista si alternativa de a constitui stocuri sufient de mari pentru a reduce numarul aprovizionarilor.

Capitolul I. Fundamentarea si finantarea nevoii de fond de rulment a intreprinderii

Fundamentarea nevoii de fond de rulment a intreprinderii este o etapa importanta in planificarea echilibrului financiar pe termen scurt intrucat ne furnizeaza informatii privind marimea investitiilor de capital in activele circulante. Totodata este necesar sa se stabileasca resursele de capitaluri circulante posibile de mobilizat pentru acoperirea nevoii de fond de rulment.

Determinarea nevoii de fond de rulment urmareste realizarea aceluiasi obiectiv de crestere a rentabilitatii intreprinderii si de diminuare a riscului. Astfel, necesarul va fi mai mare sau mai mic in functie de conducerea intreprinderii.

Dimensionarea stocurilor este punctul de plecare in determinarea fondurilor banesti acoperitoare.

Functionarea normala si continua a ciclului de exploatare necesita existenta unor stocuri de mijloace circulante in toate fazele activitatii economice din intreprindere. Stocurile de mijloace circulante inglobeaza materii prime si materiale aflate in diferite stadii de prelucrari, precum si sub forma produselor finite, a mijloacelor de decontare si disponibilitatilor in casa si in banca.

1.1 Fundamentarea nevoii de fond de rulment. Continutul activelor de exploatare

Desfasurarea oricarei activitati economice necesita utilizarea nu numai a masinilor, utilajelor, cladirilor si a altor instrumente ci si asigurarea materiilor prime si materialelor necesare, sculelor, dispozitivelor, verificatoarelor, a stocurilor de semifabricate si productia neterminata in diferite stadii, in vederea desfasurarii continue a activitatii precum si detinerea si stocarea pe anumite intervale de timp a produselor finite pentru realizarea ridmicitatii livrarilor catre beneficiari. Totodata, in urma livrarii produselor finite, intreprinderea inregistreaza creante fata de clienti sau este beneficiara unor titluri de credit incasabile la termen sau scontabile la bancile comerciale. În urma activitatii economico-financiare desfasurate, intreprindera inregistreaza in conturile sale disponibilitatile banesti necesare reluarii activitatii si onorarii obligatiilor fata de stat.

Dar procurarea materiilor prime, materialelor si a resurselor energetice, plata salariilor datorate pentru munca prestata, precum si efectuarea celorlalte cheltuieli legate de procesul de fabricatie si realizarea produselor preced momentul incasarii creantelor de la clienti. Drept urmare, intreprinderea are nevoie de o suma determinata de resurse banesti pe seama carora sa-si poata constitui stocurile de valori materiale pentru productie si sa acopere toate cheltuielile de productie, depozitare, livrare pana in momentul incasarii pretului sau tarifului produselor vandute, lucrarilor executate, serviciilor prestate. Pe masura incasarii pretului produselor expediate, intreprinderea recupereaza capitalurile banesti avansate pe care le reavanseaza intr-un nou proces economic, adica isi reconstituie stocuri de valori materiale pentru productie, lanseaza noi comenzi in fabricatie efectueaza noi cheltuieli de prelucrare, expediaza alte loturi de produse catre beneficiari. Aceasta parte a capitalurilor banesti utilizata in intreprindere formeaza continutul activelor circulante ale acestuia.

Activele circulante sunt capitaluri banesti constituite prin diverse modalitati in scopul finantarii activitatii curente de productie.

Activele circulante se individualizeaza prin urmatoarele trasaturi caracteristice:

- sunt capitaluri banesti a caror necesitate este impusa de asigurarea continuitatii fabricatiei si a caror marime este influentata de parametrii proceselor de aprovizionare, productie, desfacere;

- spre deosebire de alta parte a capitalului intreprinderii (fondul surselor proprii, fondul de participare la profit), activele circulante nu se consuma, nu dispar dupa momentul efectuarii cheltuielilor, ci se metamorfozeaza dintr-o forma materiala in alta si raman in permanenta in circuit cu putin la nivelul initial determinat;

- forma de utilizare a activelor circulante o constituie avansarea si recuperarea, apreciate ca acte ce se repeta necontenit pana in momentul incetarii activitatii intreprinderii;

- reprezinta o parte considerabila a avutiei nationale plasata pe termen scurt in vederea folosirii ei cat mai eficient. Din acest punct de vedere, activele circulante se aseamana cu activele imobilizate, dar spre deosebire de acestea din urma, durata plasamentului este mai scurta incadrandu-se intr-un circuit economic.

Ca fonduri banesti destinate finantarii activitatii umane, activele circulante se folosesc prin avansari si recuperari repetate. Pornind de la faza intiala de disponibilitati banesti, ele se transforma prin intermediul decontarilor cu furnizorii in stocuri de valori materiale pentru productie. Prin consumul treptat al stocurilor si plata salariilor si a celorlalte cheltuieli de productie, activele circulante trec in procesul crearii de noi valori materiale si se regasesc la sfarsitul fiecarui interval de timp sub forma stocurilor de productie neterminata. Pe masura finisarii produselor activele circulante trec in sfera circulatiei sub forma stocurilor de produse finite.

Efectuarea neintrerupta a circuitelor in concordanta cu caracterul continuu a proceselor de productie determina fenomenul de rotatie a activelor circulante caracterzat ca un lant de fenomene globale. În cadrul fiecarui circuit nu exista pauze intr-unul sau altul din momentele lui. Activele circulante nu trec in totalitate si in acelasi timp din forma baneasca in forma productiva si de aici in forma marfa spre a ajunge in totalitate si in acelsi timp din nou in forma de disponibilitati banesti. Nu exista in niciun fel situatia in care activele circulante sa fie in totalitate intr-o singura forma pentru ca celelalte sa fie vide; in permanenta se lanseaza comenzi in fabricatie, se consuma stocuri de valori materiale dar se si reconstituie stocurile, se finiseaza produsele si se livreaza beneficiarilor.

Structura activelor circulante este influentata de o serie de factori externi si interni. Astfel, intreprinderile industriale prelucratoare au in structura activelor circulante stocuri de materii prime, productie neterminata si produse finite, elemente care lipsesc in intreprinderile prestatoare de servicii, acestea din urma avand cel mult stocuri de combustibili, lubrifianti si materiale de intretinere si reparare. În intreprinderile cu specific comercial ponderea in activele circulante o reprezinta stocurile de marfa si ambalaje, lipsind stocuri de materii prime sau productie neterminata, produse finite.

În mod practic, activele circulante se concretizeaza in diferite forme materiale ce se afla intr-o stransa conditionare reciproca ca urmare a transformarii permanente din una in cealalta.

Astfel, in sfera productiei, activele sunt avansate in urmatoarele forme materiale:

- stocuri de materii prime;

- stocuri de materiale consumabile;

- stocuri de semifabricate;

- stocuri de productie neterminata;

- soldul cheltuielilor anticipate.

În sfera circulatiei, activele circulante se concretizeaza in urmatoarele stari:

- stocuri de produse in magazie;

- stocuri de produse expediate, neincasate;

- stocuri de marfuri si ambalaje;