Pagina documente » Recente » Interese si Atitudini Fata de Folosirea Calculatorului de Catre Adolescenti.doc

Cuprins

lucrare-licenta-interese-si-atitudini-fata-de-folosirea-calculatorului-de-catre-adolescenti.doc
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-interese-si-atitudini-fata-de-folosirea-calculatorului-de-catre-adolescenti.doc


Extras din document

?Capitolul I

INTERESE SI ATITUDINI FAT? DE

FOLOSIREA CALCULATORULUI DE C?TRE ADOLESCENTI

INTRODUCERE

Traim intr-o lume in care lipsa comunicarii este sinonima cu nefiinta. „Nu comunicam – nu existam” pare a fi lozinca unei societati aflate la inceputul unei noi revolutii tehnologice. Într-un univers guvernat de tehnologie, avem totusi pretentia unei societati complexe, avem pretentia unei interactiuni perfecte si perpetue. Influenta tehnologiei informatiei se manifesta la toate nivelurile: de la necesitatea in manualele de psihiatrie a dependentei de Internet, la discutia privind efectele nocive ale radiatiei electromagnetice emise de telefoanele mobile.

Dependenta de calculator nu este inca definita strict in termenii unei afectiuni psihiatrice clasice. Prezenta Internetului si a computerului in viata societatii transcende domeniul restrans al unei stiinte si presupune cresterea gradului de sofisticare a oricarei activitati umane. Se considera, insa, ca in cazul anumitor persoane cu vulnerabilitate psihica (ai carei parametri nu au fost inca bine precizati) calculatorul este inalt dependogen.

Conform unor autori, intre 5% si 10% dintre utilizatorii de Internet devin dependenti, multi dintre acestia fiind adolescenti. Daca 8 ore pe saptamana reprezinta o valoare medie “normala” de utilizare a Internetului, persoanele dependente petrec peste 35 de ore in fata computerului. Cuprinsi de drogul electronic, de posibilitatea de comunicare electronica, de intrecerile si de doborarea propriilor recorduri la jocurile de ultima generatie, adolescentii au devenit extrem de vulnerabili, ajungand astfel sa petreaca in fata monitorului chiar si 10 ore pe zi.

Din ce in ce mai multi adolescenti sunt dusi de parinti aflati in pragul disperarii la psihologi. Specialistii doresc sa ii determine in primul rand pe parinti sa inteleaga faptul ca, in momentul in care iau decizia de a achizitiona copilului cadoul mult visat, acel computer mai mult sau mai putin performant, obligatoriu este, de la bun inceput sa se impuna si anumite reguli. De cele mai multe ori, din prea multa iubire si dorinta de a-i satisface orice placere copilului, din acel deja devenit sablon: “Daca eu nu am avut de la parintii mei, macar lui sa ii ofer ceea ce are nevoie”, parintii cad in extrema cealalta.

Ceea ce nu inteleg foarte multi copii dar si adolescenti este faptul ca in orice comunicare directa sunt puse in practica toate cele 5 simturi, pe cand prin acele discutii pe Internet, mimica si gesturile sunt principalii absenti, iar ideile exprimate pot fi caracterizate prin superficialitate. O prietenie pe net este lipsita de profunzime si de orice sentimente de afectivitate.

In cadrul unui grup de adolescenti considerati dependenti de Internet / calculator au putut fi observate urmatoarele tulburari de comportament: neglijarea temelor si scaderea notelor obtinute la scoala, abandonarea activitatilor sociale, iritabilitate daca nu este posibila folosirea calculatorului, lipsa interesului fata de alte activitati, probleme de alimentatie legate de neregularitatea meselor.

Dependenta de calculator poate fi privita si ca o tulburare de control a impulsurilor, intrand in aceeasi categorie cu cleptomania sau jocul de noroc patologic.

Am fi oare mai fericiti si mai sanatosi fara utilizarea calculatorului? Sau poate cunoscand atat avantajele cat si dezavantajele putem concluziona ceea ce este bun si ce este rau pentru noi insine? Nu putem fi sclavii acestui univers guvernat de tehnologie. Adolescentii sunt poate cei mai vulnerabili nu numai datorita varstei ci si datorita mediului si anturajului. Cateodata ei pot face greu diferenta intre util si placut, uitand ca ceea ce este cu adevarat important este imbinarea acestora. Ca argument principal inaintat atunci cand ei sunt “acuzati” ca a fi dependenti de calculator, este acela ca ei doresc a fi informati in permanenta, Internetul fiind una din cele mai accesibile surse. Fascinati de tot ceea ce inseamna lume virtuala, incepand cu jocuri, site-uri, programe, adolescentii gasesc numeroase avantaje in utilizarea calculatorului: download-ul filmelor si muzicii preferate, comunicarea la mare distanta (si nu numai) cu diverse persoane, jocuri cat mai variate, obtinerea informatiilor pentru diverse proiecte, tehnoredactarea unor lucrari etc. Pentru multi adolescenti utilizarea Internetului / calculatorului este sinonima cu accesul facil la informatie, dar si relaxare si destindere.

Dependenta de mijloacele moderne de comunicare e o asa-numita “dependenta de comfort”, spre deosebire de “dependenta de substante” precum alcoolul si drogurile. Însa distinctia e pur formala. În fond, esenta este aceeasi: creierul raspunde identic la ambele categorii de stimulente, producand aceiasi hormoni ai placerii si o stare de bine. Persoanele cu un anume tip de dependenta sufera de un complex de inferioritate si le este jena de propria persoana chiar daca nu constientizeaza aceste sentimente. Cand intra pe chat-uri sau navigheaza pe Internet, se simt aparate si implinite intr-un fel care le este inaccesibil in viata de zi cu zi. Dar bucuria pe care o simt atunci cand isi satisfac dependenta poate duce la scaderea respectului de sine (lucru ce va afecta ulterior sferele, vietile personale si sociale).

Poate fi un mod de viata, o necesitate, un hobby, sau poate doar o activitate in plus. Doza zilnica de “drog electronic” poate duce la o dependenta pe termen lung. Trebuie constientizat faptul ca ceea ce tine de social, de o comunicare in adevaratul sens al cuvantului, de o interactiune profunda, de lunga durata, bazata pe respect si reciprocitate, nu se mentine cu ajutorul chat-ului sau a altui program de pe Internet, ci cu ajutorul gesturilor, privirii, afectiunii, cuvintelor spuse si nu scrise cu ajutorul tastelor.

RECOLTARE DE DATE

Pentru a observa cat anume din viata unui elev reprezinta calculatorul, am efectuat un sondaj de opinie printre elevii claselor a 9-a si a 11 –a la Liceul Gib Mihaescu din Dragasani, jud. Valcea

Pentru a consulta chestionarele vezi ANEXA nr. 3.

Sondajul de opinie s-a efectuat pe doua esantioane, formate din cate 10 elevi: unul din clasa a 9-a si celalalt din clasa a 11-a. Dat fiind faptul ca diferenta de varsta este foarte mica, raspunsurile celor douazeci de elevi si eleve au fost aproximativ aceleasi. Pentru inceput tinerii au fost intrebati care este varsta la care au inceput sa foloseasca pentru prima oara computerul. În acest caz majoritatea elevilor, a afirmat ca varsta la care au inceput sa utilizeze computerul a fost varsta de 10 – 12 ani. Au fost insa si unii care au afirmat ca au utilizat pentru prima oara un calculator la varsta de 3, 4 sau 5 ani. Astfel ca media clasei cu privire la varsta de incepere a utilizarii computerului este de 9 – 10 ani. (vezi ANEXA nr. 1)

Tinerii au fost apoi rugati sa enumere trei activitati desfasurate cu ajutorul calculatorului in mod constant. Majoritatea au raspuns ca internetul este cel care le ocupa cel mai mult din spatiul temporal acordat calculatorului, internet care cuprinde aici si serviciile de Messenger si e-mail. Filmele, muzica si jocurile sunt si ele un factor care le ocupa destul de mult timp elevilor, din spatiul acordat calculatorului. Ni s-a parut interesant ca printre raspunsurile elevilor s-au aflat si cautarea de referate pe Internet [1 Acest serviciu ni se pare un punct extrem de negativ al Internetului, elevul actual nefiind obligat sa mai conceapa el singur anumite referate sau eseuri, ci putand foarte usor sa le descarce de pe Internet. Cu mult mai grav este faptul ca nu exista in cadrul acestui serviciu un control calitativ al referatelor, acest fapt ducand la o vizibila scadere a calitatii intelectuale a elevilor. De asemenea cum am amintit mai sus acest lucru constituie adesea o scuza in fata parintilor cu privire la timpul acordat folosirii Internetului.] sau tehnoredactarea in Microsoft Word.

Urmatoarea intrebare care a fost adresata tinerilor a fost legata de parerea lor cu privire la avantajele folosirii calculatorului. Aproape 100% elevii au cazut de acord ca rolul computerului este unul esential pentru viata, facilitand comunicarea intre prieteni si informatia rapida. Ni se pare oarecum ciudat cum comunicarea poate fi facilitata de internet, atat timp cat, dupa cum am amintit si mai sus, comunicarea implica nu numai un simplu schimb de cuvinte, ci si mimica gestuala, si o anumita variatie pe inaltime a cuvintelor si a sunetelor emise intre receptor si cel care emite. De asemenea informatia, desi, intr-adevar, este obtinuta mult mai rapid, nu are nici o autenticitate, fiind practic nula din punct de vedere stiintific.

La intrebarea legata de parerea lor despre dezavantajele folosirii calculatorului, tinerii au afirmat ca principalele dezavantaje ar fi stricarea vederii, creerea unei dependente de calculator, dar si ruperea de realitate. Au fost deasemenea si elevi care au afirmat ca nu vad nici un dezavantaj in folosirea calculatorului.

Alte date