Pagina documente » Stiinte Economice » Managementul proiectului. Caracteristicile principale ale constructiilor

Cuprins

lucrare-licenta-managementul-proiectului.-caracteristicile-principale-ale-constructiilor
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-managementul-proiectului.-caracteristicile-principale-ale-constructiilor


Extras din document

Cuprins
Capitolul 1
Introducere
Capitolul 2
Managementul proiectului
Capitolul 3
Proiectare tehnica
Cap. 3.1 CARACTERISTICILE PRINCIPALE ALE CONSTRUCTIILOR
Cap. 3. 2 CLADIRI TEHNOLOGICE SUBTERANE
Cap 3.3 RETEAUA DE ALIMENTARE CU APA SI RACORD CANALIZARE
Cap 3.4 CALCULE INGINERESTI
Cap 3.5 STRUCTURA CONSTRUCTIVA
Cap 3 .6 MATERIAL RULANT (TRENURI DE METROU)
Cap 3.7 INSTALATII AFERENTE CONSTRUCTIILOR
Capitolul 4
Eficienta economica
Capitolul 5
Protectia muncii
Capitolul 6
Impactul asupra mediului
Capitolul 7
Concluzii

Alte date

? MAGISTRALA 5. DRUMUL TABEREI – PANTELIMON

?Capitolul 1

Introducere

Societatea Comerciala de Transport cu Metroul Bucuresti METROREX SA are ca principal obiect de activitate transportul public de calatori pe teritoriul Municipiului Bucuresti, intr-un timp cat mai scurt si in siguranta deplina.

Dat in explotare cu calatori la data de 16 noiembrie 1979, metroul bucurestean a suferit in mod continuu un proces de extindere si modernizare in intervalul anilor 1975-2000, astfel astazi extinzandu-se pe o retea de cale ce insumeaza 62,2 km de cale dubla si 45 de statii.

Urmare a extinderi retelei de metrou, publicul calator apeleaza zilnic la serviciul de transport subteran, astfel incat se inregistreaza un numar zilnic de calatori cuprins intre 300.000-350.000.

Daca la alegerea traseelor de transport in comun de suprafata, situatia este mai simpla din punct de vedere al realizarii tehnice dupa un studiu prealabil si poate chiar modificat ulterior dupa necesitati (numar de calatori, modificarea amplasamentelor unor statii sau infiintarea altora noi, etc.), nu acelasi lucru se poate intampla in cazul unei linii de metrou. Din acest punct de vedere exista un dezavantaj, care afecteaza societatea. Datorita valorii mari a investitiei pentru realizarea unei linii de metrou sunt necesare suficiente motive, bine intemeiate si argumentate pe baza unor studii de fezabilitate, ca sa se treaca la realizarea acesteia.

Se urmaresc in general zonele des populate, zonele industriale, punctele nodale, puncte de mare interes public si importante zone comerciale unde vor fi amplasate statiile de metrou, dar in acelasi timp si legatura intre acestea sa se faca pe traseul cel mai scurt posibil.

Pentru potentialul client (calator), calatoria cu metroul este rapida si in maxima siguranta, avand lesne posibilitatea de legatura cu alte mijloace de transport, atingand astfel orice punct din Bucuresti intr-un timp minim.

Se are in vedere pentru viitor extinderea retelei liniilor de metrou, fiind un obiectiv al societatii, dar si parte a strategiei de reabilitare a transportului public in orasul Bucuresti.

Din punct de vedere al constructiei civile, metroul poate fi considerat o reusita a proiectari si executiei, in ciuda conditiilor deosebit de dificile datorate structurii stratigrafice a terenului.

In scopul atragerii clientilor societatea pe langa serviciul de baza, prin contracte cu alte firme, a acceptat desfasurarea diverselor activitati comerciale in spatiile detinute, precum si crearea unui ambient placut in statii prin transmiterea de programe audio – video.

Desi metroul acopera numai 3,7 % din lungimea intregii retele de transport public al capitalei, prin faptul ca ofera o capacitate superioara de transport in conditii de confort si siguranta a calatorilor, ponderea calatorilor transportati cu metroul variaza intre 21 – 25 %, cu sanse de crestere in viitorul apropiat, printr-o mai buna corelare, pe principii de complementaritate, cu transportul de suprafata.

Fata de transportul public de suprafata, utilizarea metroului prezinta urmatoarele avantaje :

- parcurgerea intr-un timp mai scurt a distantelor mari ;

- plata costului calatoriei o singura data, indiferent de distanta pe care se circula, transferul calatorilor de la o magistrala la alta efectuandu-se prin pasajele de comunicare existente fara a fi necesara plata suplimentara ;

- asigurarea unui transport in conditii de siguranta si civilizatie ;

- asigurarea transportului indiferent de conditiile atmosferice de suprafata .

Societatea si-a modernizat permanent trenurile, transportul calatorilor realizandu-se in conditii de maxima siguranta.

La momentul actual sunt 2 trasee de metrou executate partial si anume :

1. Nicolae Grigorescu – Policolor – Linia de centura, in lungime de 4.8 km cu 4 statii : Nicolae Grigorescu, 1 Decembrie 1918, Policolor, Linia de Centura. Executia a fost sistata in anul 1994 ca urmare a lipsei de fonduri.

2. Gara de Nord – Laromet, in lungime de 6.5 km cu 6 statii : Gara de Nord 2, Basarab, Grivita, Ion Mihalache, Pajura, Laromet. In luna martie 2000 a fost dat in exploatare tronsonul Gara de Nord 2 – Basarab – Grivita – Ion Mihalache.

Mai exista un traseu de metrou aprobat si anume magistrala 5 : Drumul Taberei – Universitate – Pantelimon in lungime de 8.73 km cu 8 statii si Depoul Drumul Taberei.

In perspectiva mai este propusa magistrala 4 Laromet – Progresul, pe directia nord – sud, in lungime de aproximativ de 17.5 km cu 8 statii in care va fi cuprins si traseul racordului 2 Laromet – Gara de Nord in lungime de 6.47 km si 6 statii, in prezent in functiune tronsonul Gara de Nord 2 – Ion Mihalache, cu 4 statii ; magistrala 6 pe directia sud vest – nord est, Rahova – Piata Unirii – Colentina, in lungime de aproximativ 14.8 km cu 23 statii care va fi prevazuta la capete cu 2 depouri de metrou : Alexandria si respectiv Colentina.

Proiectul cuprinde o descriere a magistralei M5 de metrou DRUMUL TABEREI – PANTELIMON, tronsonul UNIVERSITATE – PANTELIMON.

Solutiile analizate in prezenta documentatie tehnico – economica pentru fundamentarea in final a variantei propuse, s-au bazat pe analiza unor variante tehnice de scheme tehnologice si tehnologii de executie a traseului de metrou, prin prisma unor premize tehnice minimale avand in vedere urmatoarele criterii :

1) amplasamentele optime ale statiilor de metrou, tinand cont de traficul de calatori si de numarul de calatori atrasi

2) traseul tronsonului de metrou Universitate – Pantelimon in plan si profil

3) probleme speciale de incadrare in zona a unor statii de metrou de pe tronsonul Universitate – Pantelimon

Fundamentarea necesitatii si oportunitatii executiei tronsonului de metrou Universitate – Pantelimon.

SC METROREX SA are ca obiect de activitate realizarea transportului de calatori pe reteaua de cai ferate subterane si supraterane in depline conditii de siguranta, prin realizarea unui complex de activitati : exploatare, intretinere, reparatii. La acestea se adauga noi responsabilitati cerute de programele de investitii, modernizare si dezvoltare a retelei, de caracterul de obiectiv strategic si functiile de aparare civila ale metroului, de necesitatea de a realiza prin terti lucrari specifice de constructii – montaj si reparatii.

Pentru realizarea transportului de calatori in depline conditii de siguranta si eficienta, trebuie asigurate conditii tehnice si organizatorice bazate pe un nivel tehnologic corespunzator al infrastructurii materialului rulant, care sa permita cresterea productivitatii si reducerea cheltuielilor de exploatare.

Magistrala 5 de metrou va completa intr-un mod necesar reteaua de metrou in functiune la ora actuala, fiind apreciata cu prioritate de edilii Capitalei in raport cu alte trasee de metrou care urmeaza a fi construite in perspectiva, in Bucuresti.

Din punct de vedere tehnic, in principal, documentatia va cuprinde adaptarea in urmatoarele directii :

? indesirea numarului de statii ;

? diminuarea impactului negativ asupra vietii orasului, pe perioada executiei ;

? adoptarea tehnologiilor adecvate pentru protectia mediului ;

? alinierea ofertei pentru calatori, la ultimele cerinte ale UE, in ce priveste persoanele cu handicap locomotor.

Din punct de vedere legislativ :

? intocmirea studiului de fezabilitate conform legislatiei in vigoare ;

? pregatirea documentatiilor necesare pentru promovarea investitiei in Programul de investitii publice ale MTCT ;

? pregatirea documentatiilor necesare pentru atragerea de fonduri din credite externe in sustinerea inceperii lucrarilor de executie.

Din punct de vedere al zonelor deservite de acest tronson trebuie mentionat ca acesta faciliteaza accesul la locuri de munca din sectorul bancar, servicii, centre comerciale ; la institutii de invatamant si cultura : teatre, cinematografe, bibloteci si expozitii.

Viitoarea Autoritate Metropolitana de Transporturi Bucuresti in colaborare cu municipalitatea, va trebui sa studieze amplasarea unor parkinguri in zona statiilor de metrou pentru ca populatia sa nu mai acceada cu autoturisme in zona centrala supraaglomerata, preferand in acest caz sa calatoreasca cu metroul, care asigura o viteza sporita, siguranta si confort.

Extimarea privind numarul de calatori atrasi in noua linie de metrou este de 95 % din calatorii cu transportul in comun, mergand pe strategia de a desfiinta liniile de tramvai.

Fata de capacitatea oferita de mijloacele de transport in comun clasice studiile efectuate pe baza sondajelor au concluzionat ca pe directia Pantelimon – zona centrala a orasului apar fluxuri ce depasesc cu 50000 cal/ora nivelul anului 2020, fluxuri ce nu pot fi preluate de acestea.

Din acest motiv, fluxurile estimate pentru anul 2020 pentru cartierul Pantelimon impun introducerea unei magistrale de metrou care sa lege cartierul Pantelimon cu zona centrala a orasului.

Studiile de fundamentare pentru reteaua de metrou in Bucuresti, elaborate incepand cu anul 1971 au aratat pe baza sondajelor ca pe directia Drumul Taberei – zona centrala – cartierul Titan, erau fluxuri care la ora de varf depaseau cu circa 30 % capacitatea de transport oferita de mijloacele de transport clasice.