Pagina documente » Politehnica » Medii de comunicatie. Transmiterea informatiilor la nivel fizic

Despre lucrare

lucrare-licenta-medii-de-comunicatie.-transmiterea-informatiilor-la-nivel-fizic
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-medii-de-comunicatie.-transmiterea-informatiilor-la-nivel-fizic


Cuprins

Cuprins
I. INTRODUCERE
I.1 FIABILITATE RIDICATA
I.2 PRET DE COST SCAZUT
I.3 SCALABILITATE
I.4 NIVELURILE MODELULUI OSI
I.4.1 NIVELUL FIZIC
I.4.2 NIVELUL LEGATURA DE DATE
I.4.3 NIVELUL RETEA
I.4.4 NIVELUL TRANSPORT
I.4.5 NIVELUL SESIUNII
I.4.6 NIVELUL PREZENTARE
I.4.7 NIVELUL APLICATIE
II. TRANSMITEREA INFORMATIILOR LA NIVEL FIZIC
II.1 VITEZA DE COMUNICATIE
II.2 VITEZA MAXIMA DE COMUNICATIE PRINTR-UN MEDIU FIZIC
II.3 TRANSMISIA IN BANDA DE BAZA
II.3.1 CODIFICAREA MANCHESTER
II.4 TRANSMISIA IN BANDA LARGA
II.5 TRANSMISIA DATELOR PRIN SISTEMUL TELEFONIC
II.6 CABLUL COAXIAL
II.7 FIBRE OPTICE
II.8 CABLUL TORSADAT
II.9 COMUNICATII RADIO DE INALTA FRECVENTA
III. TEHNICI DE ALOCARE STANDARDIZATE
III.1 STANDARDUL IEEE 802.3, ETHERNET
III.2 STANDARDUL IEEE 802.3U, FAST ETHERNET
III.3 STANDARDUL IEEE 802.4, TOKEN BUS
III.4 INTRETINEREA INELULUI LOGIC
III.5 IEEE 802.5, TOKEN RING
III.6 PRIORITATEA CADRELOR
III.7 INTRETINEREA JETONULUI
IV. APLICATII

EXTRAS DIN DOCUMENT

?CAPITOLUL I

INTRODUCERE

Întrepatrunderea intre domeniul calculatoarelor si cel al comunicatiilor a avut o influenta profunda asupra modului in care sunt organizate sistemele de calcul. Conceptul de Centru de Calcul in acceptiunea sa de incapere unde exista un calculator mare, la care utilizatorii vin sa-si ruleze programele, este depasit. Vechiul model in care un singur calculator mare deserveste problemele organizatiei, a fost inlocuit de un model in care munca este realizata de un numar mare de calculatoare, independente dar interconectate.

O retea de calculatoare este o colectie de sisteme autonome interconectate. Daca un calculator poate sa porneasca, sa opreasca sau sa controleze in mod fortat un altul, atunci calculatoarele nu sunt autonome.

Adeseori se face confuzie intre retelele de calculatoare si sistemele distribuite. Deosebirea esentiala consta in faptul ca intr-un sistem distribuit, existenta mai multor calculatoare autonome este transparenta pentru utilizator. Într-o retea, utilizatorii trebuie sa se conecteze explicit la o anumita masina, sa comande explicit executia proceselor la distanta, sa transfere explicit fisierele, etc. Un sistem distribuit este de fapt o aplicatie construita pe infrastructura unei retele de calculatoare.

Retelele de calculatoare au urmatoarele caracteristici, care le fac atractive pentru utilizatori:

1. Fiabilitate ridicata.

Retelele de calculatoare au o fiabilitate ridicata, doearece permit accesul la mai multe unitati de prelucrare si echipamente periferice alternative.

2. Pret de cost scazut.

Calculatoarele personale au un raport de pret/performanta mult mai bun decat sistemele mari. O retea alcatuita din mai multe calculatoare personale ieftine, poate sa concureze in ceea ce priveste performantele cu un sistem de calcul de categoria celor medii.

3. Scalabilitate.

Performantele unei retele de calculatoare pot sa fie inbunatatite pe parcurs, prin adaugarea de noi echipamente, din ce in ce mai performante.

Principalele aplicatii ale retelelor de calculatoare beneficiaza de posibilitatile de partajare a resurselor si de schimbul de informatii intre echipamente, pe care acestea le ofera.

Pentru buna distribuire a resurselor si a informatiilor intre echipamentele retelei de calculatoare acestea sunt organizate sub forma mai multor straturi, fiecare dintre ele bazandu-se pe cel inferior. Scopul fiecarui nivel este sa asigure anumite servicii nivelurilor superioare, protejandu-le de detaliile de implementare a acestora.

Nivelul n de pe o masina converseaza cu acelasi nivel de pe masina partenerului de comunicatie. Regurile si conventiile utilizate in conversatie sunt cunoscute sub denumirea de protocol. Un protocol de comunicatie reprezinta o intelegere intre partile ce comunicaasupra modului de desfasurare a comunicarii.

De fapt nivelurile superioare nu comunica direct, ci prin intermediul nivelurilor de dedesubt. Comunicatia efectiva se realizeaza la fiecare calculator gazda pe verticala si pe orizontala doar intre nivelurile aflate la baza ierarhiei. Modelul de organizare al unui echipament de calcul conectat la o retea de calculatoare, este prezentat in figura_1:

Comunicatie virtuala

Figura_1. Organizarea echipamentelor de retea