Pagina documente » Recente » Nulitatea casatoriei.doc

Despre lucrare

lucrare-licenta-nulitatea-casatoriei.doc
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-nulitatea-casatoriei.doc


Cuprins

?

INTRODUCERE

De-a lungul istoriei, conceptul de casatorie a primit mai multe intelesuri.Intelepciunea populara romaneasca consacra ideea "cununiilor rupte din rai", iar Proudhon aprecia: "casatoria este sacralitatea justitiei, misterul viu al armoniei universale, forma data de insasi natura religiei speciei umane".Constitutia Romaniei, in art. 44 statueaza ca "familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita dintre soti, pe egalitatea acestora, pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor".Conditiile de incheiere, de desfacere si de nulitate a casatoriei se stabilesc prin lege. Casatoria religioasa poate fi celebrata numai dupa casatoria civila."

J. Portalis, impletind elementele laice cu cele religioase, a definit casatoria ca fiind "societatea barbatului si a femeii care se unesc pentru a se perpetua, pentru a se ajuta si sprijini reciproc, pentru a suporta impreuna greutatile vietii si pentru a impartasi destinul lor comun." iar M. Planiol, G. Ripert, A. Rouast, considera casatoria ca "actul juridic prin care barbatul si femeia stabilesc intre ei o uniune pe care legea o prevede si care nu poate fi rupta dupa bunul lor plac."

Codul familiei nu prevede o astfel de obligatie, pastrandu-si caracterul laic, ca urmare a secularizarii actelor de stare civila inca din 1954, data editarii codului familiei.

Dupa anul 1989, tot mai multe familii incep sa celebreze si casatoria religioasa. Poate, in acest mod, sotii vor fi mai constienti de importanta actului juridic si s-ar evita desele situatii de desfacere a casatoriei.Importanta pe care casatoria a avut-o dintotdeauna pentru soti si pentru societate, a determinat ca ea sa constituie o institutie sociala fundamentala si o institutie juridica principala ca urmare a reglementarii ei juridice.Casatoria este o problema - in primul rand - personala dar totodata si o problema sociala.Casatoria barbatului cu femeia conduce la intemeierea familiei, care presupune comunitate de viata sociala si intima, existenta unor sentimente, conceptii, idealuri comune.În prezent, autonomia dreptului familiei este in afara de discutie si nu mai face obiectul nici unei controverse. Este mai putin important daca relatiile de familie sunt reglementate printr-un act normativ cu caracter special, cum este, in prezent C. fam. Sau prin norme speciale din cuprinsul C. civ., ca in proiectul noului C. civ.

Exista tendinta ca, in dreptul familiei, sa se desprinda domenii speciale, precum dreptul regimurilor matrimoniale sau protectia drepturilor copilului. Însasi existenta dreptului familiei este controversata, deoarece chiar reglementarea juridica a relatiilor de familei pare a fi putin eficienta.

Notiunea de familie are la baza fenomenul social complex care este familia.Din perspectiva sociala, familia este universala si permanenta. Chiar daca functiile sale au evoluat in diverse etape, aceasta ramane un element natural si fundamental al societatii. [1 Articolul 10 din Pactul international relativ la drepturile economice, sociale si culturale.]

Conceptia sociala cu privire la familie este puternic influentata de traditie, mentalitati, religie, de factori de ordin geografic, economic si cultural..Toate aceste elemente isi pun amprenta asupra reglementarii juridice a familiei, ceea ce rezulta o mare diversitate a normelor de drept in materie. Recunoscand importanta acestor factori, Curtea europeana a Drepturilor Omului, a subliniat, in numeroase randuri, importanta marjei de apreciere de care se bucura statele in garantarea dreptului de relatii de familie.

La nivelul fiecarei societati, relatiile de familie sunt influentate de conceptia individuala, de diversitatea tipologiilor umane, de temperamente si de experientele

fiecarui membru al sau.

Conceptul de familie poate fi analizat pe mai multe coordonate:

- biologic familia se raporteaza dintre barbat si femeie si procreare;

- sociologic familia reprezinta o forma de relatii sociale dintre persoanele unite intre ele prin casatorii, filiatii sau rudenie;

juridic familia desemneaza grupul de persoane intre care exista relatii sociale reglementate de norme juridice.

Functiile familiei:

Functia de perpetuare a speciei umane [2 I. Albu, Dreptul familie, Ed. Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1975, p.175] - familia are la baza biologica deosebirea si atractia intre sexe, care sta la temelia uniunii dintre un barbat si o femeie; copiii in familie avand un factor de echilibru;

Functia economica - este expresia comunitatii de bunuri a sotilor, a obligatiei de intretinere intre soti, parinti- copii. Aceasta functie deriva din raporturile patrimoniale care fac obiectul divortului.

Functia educativa – familia joaca un rol important in formarea unei persoane in dezvoltarea ei morala si fizica, integrarea in societate, invatatura si pregatire profesionala.

Functia de solidaritate familiala – izvoraste din relatiile de familie, relatii de afectiune.Relatiile de familie se bazeaza pe prietenie si afectiune intre membrii ei, care sunt datori sa-si acorde unul altuia sprijin material si moral.

Obiectul de reglementare al dreptului este alcatuit din:

Raporturi de casatorie [3 G. Lupsan, Dreptul familiei, Ed. Junimea, Iasi, 2001, p .65]: norme juridice care prevad incheierea casatoriei, norme juridice care reglementeaza raporturi personale si matrimoniale dintre soti [4 . M. Harb?d? “Dreptul familiei si starea civil?” Edit. Universitatii, Iasi, 2003, p. 16], desfacerea sau desfiintarea casatoriei.

Raporturi rezultate din rudenie

Raporturi bazate pe rudenia de sange (raporturi de filiatie) intre mai multe persoane – rudenie in linie dreapta si rudenie in linie colaterala – norme juridice care reglementeza filiatia fata de mama, filiatia fata de tata, situatia legala a copilului din casatorie si din afara casatoriei;

Raporturi bazate pe rudenia civila – raporturi de adoptie- norme juridice care reglementeaza incuviintarea adoptiei, raporturile personale si patrimoniale izvorate din adoptie, nulitatea si desfacerea adoptiei;

Raporturi privitoare la ocrotirea parinteasca – norme juridice care reglementeaza drepturile si obligatiile ce le revin parintilor pentru realizarea si apararea intereselor copiilor lor minori, norme juridice relative la cresterea si educarea copiilor, sanctiunile care intervin.

Raporturi asimilate de legea raporturilor de familie : norme juridice care reglementeaza tutela, curatela minorilor; normele juridice care prevad plasamentul familial [5 Legea 272/ 2004], raporturi nascute intre fostii soti

EXTRAS DIN DOCUMENT