Pagina documente » Stiinte Economice » Promovarea seviciilor de telefonie mobila pe piata romaneasca (S.C. XYZ S.A.)

Cuprins

lucrare-licenta-promovarea-seviciilor-de-telefonie-mobila-pe-piata-romaneasca-s.c.-xyz-s.a.-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-promovarea-seviciilor-de-telefonie-mobila-pe-piata-romaneasca-s.c.-xyz-s.a.-


Extras din document

Alte date

?Promovarea seviciilor de telefonie mobila pe piata romaneascaPromovarea seviciilor de telefonie mobila pe piata romaneasca

. ?Cap.1 Aspecte teoretice privind comunicarea firmelor cu piata

1.1 Procesul de comunicare

Primul instrument spiritual al omului, in procesul socializarii sale, este comunicarea, prin intermediul careia oamenii reusesc sa patrunda procesul cunoasterii de sine si universale, sa actioneze si sa participe la viata sociala sub toate aspectele.

În orice sistem social comunicarea apare ca un act de afirmare a individului si grupului. Un grup poate la nevoie, sa se dispenseze de a schimba bunuri materiale. Însa daca el nu schimba informatii, idei, emotii ar disparea insasi legatura sociala, nu ar mai exista nimic comun intre membrii grupului si in consecinta, ar disparea si comunitatea.

Înainte de a explica intelesul propriu-zis al comunicatiei de marketing, este necesara intelegerea a ceea ce reprezinta comunicarea in general. Ca act in sine, ea reprezinta un sistem de transmitere a unor mesaje. Acestea pot fi mentale (concluzii, ganduri, decizii interioare) sau expresii fizice (sunete, gesturi). Oamenii preiau mesaje de la persoane, obiecte sau evenimente din jurul lor si le prelucreaza pentru a le putea intelege, parcurgand acest proces in mai multe etape.

În primul rand, ei vor clarifica si inmagazina informatiile primite pentru folosinta ulterioara. Deci informatia este perceputa, memorata si redata. De abilitatea oamenilor de a clarifica, a memora si utiliza in mod selectiv infomatiile, depinde in fond si adaptarea lor sociala.

Într-o a doua faza a procesului de comunicare, individul va trece la conceptualizarea informatiilor. Aceasta se refera la prelucrarea si interpretarea informatiilor, la faptul ca sensurile noi reprezinta si moduri noi de exprimare a continutului, proces ce presupune o relatie directa intre obiectiv si subiectiv, intre descoperirea relatiilor obiective si crearea relatiilor subiective.

Odata incheiat procesul de conceptualizare, individul trece la simbolizare adica la reprezentarea sensurilor prin simboluri.

Foarte important este faptul ca simbolizarea nu se refera doar la cuvinte, ci si la comportamente, gesturi, mediu ambiant, la tot ceea ce poate avea o implicatie simbolica. Din perspectiva emitentului mesajului, procesul de simbolizare include toate artificiile si fenomenele care pot fi manipulate in mod constient in vederea atingerii unor scopuri.

A patra etapa se refera la organizarea simbolurilor, mai precis la adaptarea acestora la contextul social, deci aranjarea si ordonarea informatiilor in timp si spatiu, in raport cu fenomenele adiacente.

Ultimul pas al procesului il reprezinta operationalizarea sau transmiterea mesajului. În aceasta etapa mesajul se materializeaza intr-o manifestare fizica, transmiterea avand o importanta deosebita asupra finalizarii celor patru procese anterioare [1 Wayne M. Dehozier – The Marketing Communication Process, McGraw-Hill, New York, 1996,pg 141].

Aceste elemente sunt deosebit de importante in comunicatia de marketing, deoarece aceasta forma de comunicatie include toate contactele cu consumatorii.

Principalul scop declarat al marketing-ului fiind satisfacerea clientului, acest lucru se poate face cel mai bine prin comunicare. Dar chiar si in conditiile in care vanzatorul sau firma producatoare a penetrat in campul de perceptie al cumparatorului potential, comunicarea nu va avea loc efectiv decat daca acesta din urma va asculta ce transmite cel ce vinde. Altfel spus, daca clientul nu va memora, simboliza, organiza si nu va prelua mesajul primit de la vanzator in modul in care acesta doreste, scopul comunicatiei de marketing nu se mai realizeaza.

Prin politica de comunicatie si mijloacele care o concretizeaza firma urmareste si receptionarea modului in care produsele sale sunt primite si apreciate de destinatar. Ca receptor de informatii, firma va trata cu maxima atentie situatiile in care imaginea sa si a ofertei sale se bucura de aprecierile consumatorilor, cat si cele care genereaza retineri ale consumatorilor, sau chiar respingerea produselor de catre acestia [2 Jacques Claviez – Practique de la comunication et de la publicite, Guernsey, 1992, pag.95

].

Harold Lasswell -economist american- surprinde esenta comunicatiei astfel: „ cineva (sursa), care spune ceva (mesajul), folosind anumite mijloace de comunicare (calea de comunicare) si obtinand un anumit rezultat (efectul).”

Sistemul de comunicatie prin care firma pune in circulatie o idee, o informatie sau o atitudine este format din urmatoarele elemente:

? Sursa de informare este emitentul informatiei ( firma insasi).

? Mesajul respectiv ideea, informatia ce urmeaza a fi difuzata.

? Calea de comunicare, respectiv modalitatea de comunicare pentru care s-a optat, inclusiv suportul material prin care se realizeaza comunicarea.

? Publicul (tintele), respectiv receptorii (comutatorii interni, clientii externi, distribuitorii, etc.) catre care sunt directionate mesajele.

? Efectul, respectiv rezultatul receptionarii mesajului.

O problema importanta legata de comunicatie ce trebuie rezolvata este de unde trebuie sa inceapa comunicatia, de la sursa sau de la public, de la audienta?

Ar putea sa para logic ca trebuie sa inceapa de la sursa. Mult timp audienta a fost privita ca fiind pasiva. Cu timpul insa, s-a evidentiat ca nu este pasiva; publicul, oamenii sunt capabili sa filtreze mesajul pe care-l primesc, vazand si auzind numai ceea ce vor sa vada si sa auda.

Întelegand audienta ca o audienta activa, comunicatia trebuie sa porneasca de aici, nu de la sursa. Trebuie sa se inceapa cu o buna cunoastere a audientei, pentru ca altfel exista riscul de aparitie a unei diferente intre mesajul pe care emitentul vrea sa-l comunice si ceea ce receptioneaza in realitate audienta. Comunicatia apare deci ca o relatie de schimb de informatii intre doua sau mai multe parti.

Pentru finalizarea proceselor de comunicare cu raspunsul asteptat (cumpararea produselor), sunt utilizate asa-numitele modele ale ierarhizarii raspunsului care urmaresc etapele parcurse de consumatori pana la procurarea produselor.

Notiuni legate de mix-ul de marketing

Elementul de baza al mixului de marketing este produsul. El este oferta tangibila a unei firme si include calitatea, aspectul, caracteristicile, adoptarea marcilor si modul de ambalare. De asemenea, o firma pune la dispozitia consumatorilor servicii diverse, precum livrare, reparatii si instruire sau poate desfasura activitati de inchiriere a echipamentelor.

Un alt element al mixului de marketing este pretul, adica suma pe care consumatorii trebuie sa o plateasca pentru achizitionarea unui produs. Pretul trebuie sa corespunda valorii percepute de cumparatori, in caz contrar acestia se vor orienta catre produsele firmelor concurente.

Plasamentul sau distributia, urmatorul element al mixului de marketing, se refera

la activitatile pe care firma trebuie sa le desfasoare astfel incat produsul sa fie accesibil si disponibil pentru categoriile de consumatori vizate. În acest sens, se impune recrutarea de intermediari care sa distribuie in mod eficient produsele sale pe piata-tinta. De asemenea, ea trebuie sa cunoasca activitatea angrosistilor, detailistilor, a altor categorii de distribuitori, precum si modul in care acestia iau diferite decizii.

Promovarea, al patrulea element al mixului de marketing defineste actiunile firmei legate de comunicatiile cu privire la produs si de promovarea acestuia pe piata-tinta. Pentru aceasta firma trebuie sa angajeze, sa pregateasca si sa motiveze forta de vanzare. Ea trebuie sa elaboreze si sa desfasoare diferite programe de comunicare si de promovare, constand in activitati de publicitate, promovare directa, promovare a vanzarilor si relatii cu publicul.

Trebuie mentionat ca cei patru P sunt punctul de vedere al vanzatorului asupra instrumentelor de marketing de care el dispune pentru influentarea cumparatorilor. Din perspectiva cumparatorului, fiecare instrument de marketing este menit sa-i ofere un avantaj in calitatea sa de consumator. Robert Lauterborn [? Lauternborn, Robert, New Marketing Litany: Four P's Passe; C-Words Take Over, Advertising Age, 1990, p. 26] sustine chiar ca cei 4 P corespund celor 4 C ai clientului:

4 P

4 C

Produsul

Cerintele si nevoile clientului

Pretul

Cheltuielile acestuia

Plasamentul

Comoditatea (in achizitionare)

Promovarea

Comunicarea

Pentru a concluziona, firmele de succes vor fi cele care vor avea capacitatea de a veni in intampinarea nevoilor cumparatorilor intr-un mod econonomic si comod pentru acestia, in conditiile unei comunicari eficiente.