Pagina documente » Stiinte Economice » Reglementarea, calculul si contabilizarea taxei pe valoarea adaugata (S.C. XYZ S.A., Focsani)

Cuprins

lucrare-licenta-reglementarea-calculul-si-contabilizarea-taxei-pe-valoarea-adaugata-s.c.-xyz-s.a.-focsani-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-reglementarea-calculul-si-contabilizarea-taxei-pe-valoarea-adaugata-s.c.-xyz-s.a.-focsani-


Extras din document

CUPRINS
CAPITOLUL I
IMPORTANTA IMPOZITELOR iN FORMAREA VENITURILOR STATULUI
1.1. Aparitia impozitelor ........... 1
1.2. Clasificarea impozitelor ... 2
1.3. Necesitatea si rolul impozitelor indirecte ............ 3
1.4. Clasificarea impozitelor indirecte ...... 4
1.5. Impozitele in Rominia ... 5
1.6. Impozitele din tara noastra, comparativ cu alte tari 6
CAPITOLUL II
CONSIDERATII GENERALE CU PRIVIRE LA TAXA PE VALOAREA ADAUGATA
2.1. Definitia si caracteristicile taxei pe valoarea adaugata .......... 16
2.2. Scurt istoric privind evolutia taxei pe valoarea adaugata ....... 18
2.3. Reglementarea taxei pe valoarea adaugata in Rominia ......... 21
2.4. Cotele taxei pe valoarea adaugata .... 23
2.5. Documente contabile privind taxa pe valoarea adaugata ........ 24
2.5.1. Evidenta taxei pe valoarea adaugata .............. 26
CAPITOLUL III
CONTABILITATEA TAXEI PE VALOAREA ADAUGATA
3.1. Principii generale ........ 31
3.2. TVA si circuitele economice ......... 32
3.3. Subsistemul conturilor de TVA ...... 35
3.4. Reducerile comerciale si financiare .. 40
3.5. TVA privind ambalajele 41
3.6. TVA privind cheltuielile de transport 43
3.7. TVA in cazul returnarii marfurilor ... 45
3.8. TVA privind comisioanele ............ 46
3.9. TVA privind livrarile cu plata in rate 49
3.10. TVA privind livrarile de bunuri si servicii fara factura ........ 51
3.11. Deductibilitatea TVA - Prorata TVA ............. 54
3.12. TVA in comertul cu amanuntul ..... 59
3.13. TVA in unitatile de consignatie ..... 61
3.14. TVA la casele de amanet ............ 64
3.15. TVA aferenta cumpararilor/vinzarilor cu plata in rate ......... 66
3.16. TVA aferenta importulor de bunuri si servicii ... 68
3.16.1. TVA privind importul de bunuri pe cont propriu - conditia de livrare C.I.F. ...... 68
3.16.2. TVA privind importul de bunuri pe cont propriu - conditia de livrare F.O.B. ...... 69
3.16.3. TVA privind importul de bunuri in comision .. 69
3.17. TVA privind bunurile din import in sistem de leasing ......... 73
3.18. TVA privind importurile de servicii 74
3.19. TVA privind exporturile ............. 74
CAPITOLUL IV
STUDIU DE CAZ PRIVIND EVIDENTA CONTABILA A TAXEI PE VALOAREA ADAUGATA
4.1. Prezentare generala a S.C. Metalconstruct S.A. Focsani si a particularitatilor sale ... 77
4.2. Studiu de caz la S.C. Metalconstruct S.A. Focsani ............ 89
4.3. Monografie contabila privind TVA la S.C. Metalconstruct S.A. ........... 96
CAPITOLUL V
PREZENTAREA SISTEMULUI INFORMATIC
5.1. Rolul sistemului informational ...... 103
5.2. Prezentare generala a programului Light ...... 105
CAPITOLUL VI
CONCLUZII SI PROPUNERI ......... 117

Alte date

?CAPITOLUL I 1

CAPITOLUL I

1. IMPORTANTA IMPOZITELOR ÎN FORMAREA

VENITURILOR STATULUI

1.1. APARITIA IMPOZITELOR

Impozitele au aparut odata cu statul, ca principala sursa de formare a veniturilor necesare pentru acoperirea cheltuielilor efectuate in vederea indeplinirii functiilor sale.

O definitie cat mai completa a impozitelor este practic imposibila, data fiind marea diversitate a acestora si a conditiilor politice, economice si sociale dintre state existente la un moment dat, precum si rapida lor schimbare in timp. În esenta si la modul general, se poate spune ca impozitele reprezinta contributii obligatorii impuse de stat persoanelor fizice si juridice care locuiesc sau isi desfasoara activitatea ori obtin venituri sau detin bunuri pe teritoriul acestuia [1 Ioan Condor – Drept fiscal si financiar, Editura “Tribuna Economica”, Bucuresti 1996, paginile 143-144.].

În timp, impozitele au cunoscut mari schimbari, atat din punct de vedere al continutului, cat si ca forme de prelevare. Astfel, la inceput, in economia naturala, ele aveau caracterul unor prestatii in munca si al darilor in natura. Treptat, pe masura dezvoltarii economiei de schimb, s-a extins plata in bani a impozitelor. În zilele noastre, in foarte putine tari si numai in mod exceptional se mai percep impozite in natura.

Odata cu trecerea timpului impozitele au cunoscut o importanta din ce in ce mai mare datorita rolului si caracteristicilor lor principale. Ca urmare, treptat, teoretic si practic, nu numai ca principala sursa de venit a statului, ci si ca instrument in stimularea

CAPITOLUL I 2

dezvoltatii economice si, nu in ultimul rand, pentru realizarea echitatii sociale. Astfel, dupa cel de-al doilea razboi mondial, statele occidentale au folosit cu mult succes politica fiscala in dezvoltarea economica si solutionarea unor probleme sociale.

Astazi, un numar tot mai mare de economisti, teoreticieni sau practicieni, considera ca intre starea economiei si fiscalitate exista o conditionare reciproca. O economie puternica, echilibrata constituie intotdeauna premisa pentru o relaxare fiscala, cu efecte benefice sigure asupra dezvoltarii economico-sociale, veniturile suplimentare obtinute de agentii economici in urma acestor masuri fiind deturanate din circuitul economic [2 Gheorghe Manolescu, Politici economice, Editura Economica, Bucuresti 1997, pag. 281-282.].

1.2. CLASIFICAREA IMPOZITELOR

Sistemele fiscale cunosc o mare diversitate in timp si de la o tara la alta, in functie de conditiile economice, politice si sociale existente. Cu toate acestea, in literatura de specialitate s-au incercat diferite clasificari ale impozitelor, dupa anumite criterii si trasaturi comune.

Astfel, s-au facut clasificari dupa obiect (pe venit, pe avere, pe cheltuieli), dupa scop (financiare si de ordine), dupa frecventa realizarii (permanente si incidentale) etc.

Cea mai cunoscuta si mai folosita clasificare, atat de teoreticieni cat si de legislatori si practicieni, este clasificarea dupa obiectul impozitului. Potrivit acestui criteriu se disting soua feluri de impozite.

a) Impozite directe, care se stabilesc asupra veniturilor si averilor: impozitul pe profitul societatilor, impozitul pe venitul global al persoanelor fizice, impozitul pe venitul persoanelor fizice diferentiat pe surse de venit (cedular), impozitul pe veniturile din exploatarea bunurilor, impozitul pe cresterea averii (sporul de avere) etc.

b) Impozite indirecte, care se stabilesc cu prilejul vanzarii bunurilor sau al prestarii serviciilor: impozitul pe circulatia marfurilor, taxa pe valoarea adaugata, accizele, veniturile monopolurilor fiscale, taxele vamale, taxele de timbru.

CAPITOLUL I 3

În tarile occidentale, ponderea impozitelor directe in totalul veniturilor bugetare este, de regula, mai mare decat ponderea impozitelor indirecte. Cauza: existenta unei clase mijlocii puternice, ale carei venituri creeaza o baza larga de aplicare a impozitelor directe, si politica sociala de protejare a celor cu venituri mici prin impozite indirecte mai reduse pentru produsele de larg consum.

În schimb, in tarile in curs de dezvoltare sau de trecere la economia de piata ponderea mai mare apartine impozitelor indirecte, deoarece colectarea acestora este mai simpla, iar baza de percepere a impozitelor directe este mai redusa din cauza saraciei si evaziunii fiscale.

Cu privire la cea mai indicata pondere in buget a impozitelor directe si indirecte, parerile teoreticienilor si practicienilor fiscali sunt impartite. Realitatea este ca aceasta este determinata, asa cum s-a aratat mai sus, in primul rand de conditiile economico-sociale din fiecare tara.

1.3. NECESITATEA SI ROLUL

IMPOZITELOR INDIRECTE

Principala sursa de venit a statului o constituie impozitele, directe si indirecte. Raportul, ca resursa bugetara, dintre impozitele directe si indirecte difera de la un stat la altul. În general, in statele avansate impozitele directe au o pondere mai mare decat cele indirecte.

În Romania, impozitele directe au fost preponderente pana in anul 1998, cand volumul acestora a fost depasit de cel al impozitelor indirecte. Noua situatie se explica prin majorarea cotelor taxei pe valoarea adaugata, dar si prin regresul continuu al economiei nationale din cauzele cunoscute.

În principiu, impozitele indirecte viseaza toate persoanle fozice si juridice care cumpara bunuri sau beneficiaza de prestari de servicii si sunt incluse in pret. Ca urmare, perceperea lor este simpla si, spre deosebire de impozitele directe care se stabilesc de persoane, platitorii impozitelor indirecte stiu ca au aceasta calitate, dar nu cunosc intotdeauna cuantumul impozitului platit.

CAPITOLUL I 4

Unii teoreticieni ridica la rang de virtute aceasta trasatura a impozitelor indirecte, ca si faptul ca plata impozitelor este benevola, cumpararea bunurilor sau solicitarea serviciului fiind la latitudinea beneficiarului. O asemenea teorie ignora faptul real ca exista o masa mare de bunuri se stricta necesitate a caror cumparare este imperioasa si deci, cel putin in cazul acestora, nu se poate vorbi de o plata benevola a impozitelor [3 Iulian Vacarei – Relatii financiare internationale, Editura Academiei Romane, pag. 185…].

1.4. CLASIFICAREA IMPOZITELOR INDIRECTE

Dupa obiectul impunerii, impozitele indirecte pot fi clasificate in impozite indirecte generale, cand se aplica la transferul totalitatii sau marfii majoritati a bunurilor si prestarilor de servicii si impozite indirecte speciale, cand se percep numai la transferul anumitor bunuri sau la prestarea anumitor servicii.

Din categoria impozitelor indirecte generale fac parte impozitul pe circulatia marfurilor si taxa pe valoarea adaugata, iar ca impozite indirecte speciale mentionam accizele, taxele vamale, raxele de timbru, veniturile din monopoluri fiscale.

Impozitele generale pot fi stabilite in toate stadiile circuitului de la producator la consumator sau numai intr-unul dintre stadii: la producator, la angrosist sau la detalailist.