Pagina documente » Stiinte Economice » Subventionarea din agricultura. Suport al cresterii eficientei economice a productiei agricole

Cuprins

lucrare-licenta-subventionarea-din-agricultura.-suport-al-cresterii-eficientei-economice-a-productiei-agricole
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-subventionarea-din-agricultura.-suport-al-cresterii-eficientei-economice-a-productiei-agricole


Extras din document

CUPRINS
CAPITOLUL 1
POLITICA DE SUSTINERE A AGRICULTURII.3
1.1 Conceptul subventionarii .........3
1.1.1 Importanta subventionarii.......4
1.1.2 Clasificarea subventiilor..........6
1.2 Metode de subventionare...........7
1.2.1 Caile prin care se realizeaza subventionarea ......7
1.2.2 Instrumentele de subventionare.............8
1.3 Rolul puterii publice in subventionare....9
1.4 Necesitatea subventionarii in agricultura............10
1.5 Pirghiile de sustinere a agriculturii......11
1.6 Cadrul institutional si legislativ al subventionarii.............13
CAPITOLUL 2
EXPERIENTA ROMiNEASCA iN DOMENIUL
SUBVENTIONARII......17
2.1 in perioada pretranzitiei.........17
2.2 in perioada tranzitiei19
2.1.1 Etapele politicii de subventionare.........20
2.1.2 Efectele specifice etapelor de subventionare.......36
CAPITOLUL 3
INSTRUMENTE ALE POLITICI DE SUBVENTIONARE.....43
3.1 Principalele instrumente ale politicii de subventionare in agricultura
Rominiei....43
3.1.1 Prime la pret44
3.1.2 Subventionarea dobinzii la credite............
3.1.3 Subventionarea input-urilor....58
3.2 Instrumente principale de sustinere a agriculturii in Uniunea
Europeana .68
CAPITOLUL 4
PERSPECTIVELE SUBVENTIONARII iN CONTEXTUL
ADERARII LA UNIUNEA EUROPEANA......76
CONCLUZII......85
BIBLIOGRAFIE..............89

Alte date

?{p}

{p}

?

CAPITOLUL 1

POLITICA DE SUSTINERE A AGRICULTURII

1.1 Conceptul subventionarii

Subventiile reprezinta plata, finantare, de regula, nerambursabila de la stat sau persoane private, acordata unor firme , grupuri industriale private , de stat, mixte sau unor persoane fizice pentru a acoperi diferenta intre costul producatorului si pretul de vanzare , in principiu , cand pretul este mai mic decat costul marginal, precum si pentru realizarea unor actiuni si obiective anumite [1 Dictionar de economie, Coordonator: Nita Dobrota, , Editura economica, Bucuresti, 1999].

Fiecare subventie are un scop precis, si anume:

a) transferul de impozite si taxe de la cumparator la producator pentru anumite bunuri, ceea ce permite cresterea veniturilor unor consumatori sau producatori;

b) sa influenteze optiunile ofertantilor sau cumparatorilor , prin intermediul elasticitatii cererii sau ofertei , in conditii de externalitate a costurilor;

c) sa mentina stabile preturile unor bunuri in diferite situatii de economie;

d) sa stimuleze exportul unor marfuri;

e) pentru realizarea unor programe locale sau generale, cum ar fi cele privind constructia de locuinte la preturi accesibile , realizarea unor componente de infrastructura.

Subventia a fost utilizata in economia de comanda pentru a se acoperii pierderile intreprinderilor , fiind considerata o parghie economica importanta si un avantaj exclusiv al economiei socialiste.

În conditiile economiei de piata, mediul concurential si problematica protectiei concurentei impun un control sever si limitarea drastica, justificata dupa criterii generale admise , pentru a nu avantaja anumiti agenti economici in defavoarea altora.

Subventiile imbraca forma concreta de diferenta de pret, prime cu diferite denumiri si justificari, indexare de diferite genuri, ajutoare cu diferite destinatii, scutiri de taxe, impozite, vama.

În cadrul politicii agrare, subventiile sunt acceptate ca parghie economica-financiara de sustinere a agriculturii de catre stat. Indiferent ce metoda se foloseste , in ce obiectiv se concretizeaza sau prin ce instrument se transmit, subventiile se caracterizeaza prin faptul ca sunt nerambursabile de catre beneficiar.

1.1.1 Importanta subventiilor

Importanta subventiilor trebuie apreciata in tripla ipostaza la nivelul fiecarui palier implicat in actiunea acestei parghii, astfel:

•statul are un interes mai larg in sustinerea agriculturii, intrucat urmareste armonizarea intereselor generale din societate, pe fondul cresterii economico-sociale reale , prin: reducerea presiunilor si tensiunilor sociale; asigurarea populatiei cu hrana suficienta si ieftina; cresterea bunastarii agricultorilor; aprecierea nivelului de trai al populatiei din Romania de cel al tarilor dezvoltate etc.

•agricultura , dat fiind functiile sale , focalizeaza o buna parte din efortul general al statului destinat sustinerii ramurilor economice, efort concretizat in cea mai mare parte in : asigurarea de input-uri materiale necesare unei dezvoltari accelerate; accesibilitatea la mijloace financiare ieftine si in timp util; atenuarea efectului negativ al pierderilor de venit net din agricultura in favoarea altor ramuri si institutii neagricole sau catre stat etc.

•consumul, reprezinta finalitatea efectului subventiilor alocate agriculturii . Deci, prin consum, putem aprecia eficienta de ansamblu sau pe obiective si instrumente a politicii de sustinere a agriculturii de catre stat.

Dar instrumentele de transmitere directa a subventiilor , si in special a celor prin preturi si credite, pot actiona si in sens invers: de preluare a unei parti din venitul net creat in agricultura catre bugetul statului sau catre palierele din amonte si aval din agricultura. În aceste conditii este bine motivata necesitatea cunoasterii intime a intregului mecanism de functionare a fiecarei parghii in parte astfel incat sa se evidentieze orice incercare care sa genereze cea de-a doua actiune.

1.1.2.Clasificarea subventiilor

Abordarea clasificarii subventiilor s-a facut in functie de modul cum actioneaza asupra beneficiarilor (producatori si/sau consumatori) si dupa sursele de formare a fondurilor:

a) dupa modul cum actioneaza asupra beneficiarului final sunt:

? directe, implica interventii de genul preturilor cu amanuntul sau timbrelor alimentare, cand beneficiarii de subventii sunt consumatorii si prime la preturile de productie , dobanzi la credite subventionate , cupoane, cand detinatorii subventiei sunt producatori agricoli.

? indirecte , se refera in cazul consumatorilor la interventiile din amonte de ei, pe filiere de distributie a produselor agricole si care au drept urmare reducerea preturilor acestora la nivelul consumurilor. Pentru producatori, inseamna interventii atat in amonte, cat si in aval de agricultura, in amonte , asupra producatorilor / furnizorilor de input-uri in sensul reducerii preturilor acestora pentru a deveni cat mai accesibile agricultorilor , in aval asupra filierei de preluare, prelucrare, comercializare, a produselor agricole prin parghii economico-financiare specifice: preturi, credite etc.

b) dupa sursa de formare subventiile sunt:

? explicite, atunci cand acestea reprezinta o cheltuiala bugetara din partea statului sau a unei organizatii publice

? implicite, presupun transferuri de la un agent la altul de-a lungul filierei de distributie (in intervalul si pe directia consumatori-producatori). De subliniat in mod cu totul deosebit este faptul ca subventiile implicite nu sunt suportate din fonduri bugetare.

1.2. Metode de subventionare

În perioada de dupa decembrie 1989, sustinerea agriculturii prin subventii de catre stat s-a realizat prin doua metode:

o indirecte, asupra consumatorului;

o directe, asupra productiei.