Pagina documente » Politehnica » Transportul gazelor naturale si petroliere (de sonda)

Despre lucrare

lucrare-licenta-transportul-gazelor-naturale-si-petroliere-de-sonda-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-transportul-gazelor-naturale-si-petroliere-de-sonda-


Cuprins

CUPRINS
Pag.
INTRODUCERE .........1
CAPITOLUL I
Gazele naturale si gazele petroliere (de sonda) .....5
1. 1 Aspecte generale .....5
1. 2 Rezervele, produvtia si consumul de gaze naturale pe plan mondial .....7
1. 3 Gazele petroliere ...11
1. 4 Gazele lichefiate transportate pe mare .........12
CAPITOLUL II
Nave specializate pentru transportul gazelor lichefiate.........18
2. 1 Tipul de nave pentru transportul gazelor pe mare ..........19
2. 2 Tipuri de cargotancuri ...........24
2. 3 Echipamente specifice ............27
CAPITOLUL III
Pregatirea pentru incarcare si incarcarea gazelor lichefiate .....49
3. 1 Pregatirea pentru transferul marfii .............50
3. 2 Pergatirea pentru incarcarea marfii .............58
3. 3 Descarcarea marfii .64
3. 4 Debalastarea navei .67
3. 5 Alte masuri. Terminarea incarcarii .............68
3. 6 Calculul cantitatii de marfa .......70
CAPITOLUL IV
Marsul cu nava incarcata ..............73
4. 1 Conditionarea marfii ..............75
4. 2 Relichifierea si controlul evaporarii ...........76
CAPITOLUL V Pregatirea pentru descarcare si descarcarea marfii .........79
5. 1 Metoda de descarcare .............79
5. 2 Inceperea descarcarii .............83
5. 3 Stipuirea marfii .....86
5. 4 Purjarea tancului ...88
5. 5 Spalarea cu apa dupa transferul de amoniac .90
5. 6 Operatiunea de gas - free ........91
5. 7 Ventilarea pe mare si in port ....92
5. 8 Luarea probelor de marfa ........93
5. 9 Punerea sub aer .....95
5. 10 Inspectia cargotancurilor .......97
CAPITOLUL VI
Sisteme de mentinere si de control ..98
6. 1 Pompele de incarcare ............98
6. 2 Supapele de siguranta ...........100
6. 3 Conductele de transport marfa .100
6. 4 Instalatii de prevenire si de control ...........101
6. 5 Proceduri in caz de urgenta .....103
CONCLUZII ...........108
BIBLIOGRAFIE ......113
CUPRINS 115

EXTRAS DIN DOCUMENT

?

CAPITOLUL I

GAZELE NATURALE SI GAZELE

PETROLIERE ( DE SONDA )

ECONOMIA GAZELOR NATURALE

1.1 Aspecte generale

Prin denumirea generala de "gaze naturale" se defineste in general gazul metan deoarece metanul reprezinta un procent ridicat de cca. 70-99 % din totalul gazelor naturale care se gasesc in zonele potential exploatabile .Celelalte hidrocarburi care se gasesc alaturi de metan , si care sunt numite si gaze asociate sunt in majoritate formate din etan , propan , si butan . Alte componente care se afla in amestec cu metannul sunt azotul , bioxidul de carbon , hidrogenul sulfurat , heliul , argonul , si alte gaze inerte .

Gazul natural se afla acumulat in zacaminte similare celor petroliere , cantitati mici gasindu-se asociate cu petrolul si cu carbunele . In general zacamintele sunt independente , putand avea , dupa originea geologica , urmatoarea provenienta : degradarea biochimmica a materiei organice din rocile sedimentare , de mica adancime , si care dateaza in general din ere geologice recente , sau au provenit prin degradarea chimica a reziduurilor organice din rocile profunde si vechi , procese ce constituie originea celei mai mari parti a gazului metan . Din aceasta ultima categorie fac parte zacamintele din Marea Nordului , Olanda , Romania , etc .

Compozitia gazelor naturale depinde ingeneral de trei factori , si anume :conditiile de temperatura si de presiune ale zacamantului , structura geologica a zonei de extractie si gradul de saturatie la temperatura de iesire din zacamant .

In general zacamintele de gaze naturale se pot imparti in functie de compozitie in doua mari categorii si anume : gaze neasociate sau uscate care contin in special metan in proportie de 99,9 % , si gaze asociate care pe langa metan au un continut de hidrocarburi care poate varia in limite foarte largi intre 1-60 % .Hidrocarburile superioare C2-C4 sunt separate chiar la iesirea din zacamantul respectiv deoarece la presiunea de transport s-ar lichefia si ar produce perturbatii in timpul transptortului prin conducte . In ceeace priveste alti componenti , prezinta importanta conpusii cu sulf care sunt cei mai nedoriti deoarece in procesele de prelucrare inhibeaza catalizatorii si produuc substante toxice si corozive , cceace impune inlaturarea lor inainte de utilizarea gazelor in procesele tehnologice .

Compusii inerti sunt nepoluanti dar conduc la diminuarea potentialului caloric sau tehnologic.Din aceasta categorie heliul prezinta un interes economic deosebit deorece are o gama din ce in ce mai larga de utilizari si pana in prezent constituie singura sursa de preparare industriala .

In functie de natura si numarul componentilor asociati cu metanul din zacamintele naturale , "gazul brut" este supus unor procese variate de separare , purificare si prelucrare .De remarcat este faptul ca, in conceptia moderna a valorificarii complexe a componentelor din gazul natural se consideraca se pot valorifica tehnologic integral toate aceste componnente , iar eficienta economica a utilizarii acestei pretioase materii prime depinde in special de randamentul cu care se transforma toate componentele in produse tehnologice sau de uz casnic utile .

1.2 Rezervele , productia si consumul de gaz natural pe plan mondial

Utilizarea industriala a gazelor naturale a inceput din anul 1930 sub forma unei industrii firave . Odata cu intrarea in circuitul economic mondial , gazele naturale au devenit din ce in ce mai solicitate de catre comsumatori datorita avantajelor tehnologice si energetice pe care le prezinta . Urmare a cresterii continue a consumului , in ultimile trei decenii se observa o preocupare permanenta pentru dezvoltarea cercetarii geologice de noi surse si a cercetarii tehnologice in scopul valorificarii superioare a acestei forme de energie primara .

Rezervele mondiale de gaze naturale si petrol repartizate pe principalele zone si tari sunt prezentate in tabelul urmator .

O mare parte din rezervele de gaze naturale se afla inzone indepartate, in tari cu o industrie mai putin dezvoltata , fapt care a determinat organizarea transportului de gaze la distante mari pentru echilibrarea balantelor energetice si satisfacerea cererii marilor consumatori din tarile cu industrie puternic dezvoltata .

REZERVELE MONDIALE DE PETROL SI GAZE NATURALE

ZONA

Petrol

Gaze naturale

Mil. Tone

% din total

Mlrd. m.c.

% din total

Europa, din care:

Rusia

Olanda

Norvegia

Anglia

12 505

10 271