Pagina documente » Informatica, Matematica » Aplicatie informatica privind construirea unui site dinamic

Cuprins

lucrare-licenta-aplicatie-informatica-privind-construirea-unui-site-dinamic
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-aplicatie-informatica-privind-construirea-unui-site-dinamic


Extras din document

Alte date

?INTRODUCERE

Dezvoltarea rapida din ultima perioada a resurselor software si hardware din domeniul tehnologiei informatiei are meritul de a oferi o mai buna comunicare si un acces mult mai rapid la toate categoriile de informatii. Acest lucru se poate observa foarte usor datorita sistemului World Wide Web, cu ajutorul caruia, printr-un simplu click de mouse se poate naviga prin miile de resurse informationale din intreaga lume.

Aceasta lucrare prezinta o aplicatie ce consta intr-un site dinamic, construit utilizand tehnologiile PHP si MySQL. Acest site reprezinta o implementare Web a unei agentii matrimoniale. Utilizatorii se inregistreaza si isi pot introduce anumite informatii personale. Se permite, de asemenea, cautarea in baza de date asociata, folosind anumite criterii. Cautarea si vizualizarea mebrilor inregistrati nu este permisa decat membrilor site-ului, pentru aceasta fiind implementat un mecanism de logare. Este implementat, de asemenea si mecanismul de trimitere de e-mail catre adresele membrilor si de upload de fisiere pe server.

Lucrarea este structurata in cinci capitole, primele patru constand in prezentarea principalelor notiuni si concepte folosite in realizarea aplicatiei, iar ultimul capitol reprezinta descrierea plicatiei si modul an care aceasta a fost realizata.

Capitolul 1 – Internet-ul reprezinta o scurta introducere a principalelor notiuni legate de Internet. Sunt explicate notiuni ca Internet, protocolale, aplicatii pentru internet, DNS, intrenet si extranet, web servers si web application servers, pagini web statice si dinamice, limbaje de markup si scripting, HTML, JavaScript, PHP.

Capitolul 2 – Introducere in PHP reprezinta o descriere a principalelor notiuni legate de acest limbaj. Este descris modul de includere a codului PHP in cadrul codului HTML, sunt prezentate tipurile de date pe care acest limbaj le suporta si tipurile de variabile care pot fi utilizate.

Capitolul 3 – Baze de date si SQL prezinta notiunile de baza legate de bazele de date relationale si este descris pe scurt principalul limbaj de interogari folosit in prezent, SQL. De asemenea, este prezentat modul de creare a unei baze de date relationale si sunt definite notiuni ca: relatie , cheie primara, cheie externa, normalizarea tabelelor.

Capitolul 4 – MySQL reprezinta o introducere in acest sistem de gestiune a bazelor de date realtionale. Sunt prezentate principalele caracteristici ti facilitati oferite de acesta. De asemenea, este prezentat modul de utilizare a MySQL, conectarea si deconectarea de la server, crearea si selectarea bazelor de date, crearea tabelelor si intoducerea interogarilor.

Capitolul 5 – Aplicatie reprezinta descrierea aplicatiei. Implementarea acestui site a fost realizata folosind limbajul de server side scripting PHP datorita felxibilitatii acestuia si a faptului ca poate fi folosit gratuit, fara restrictii. De asemenea, a fost ales sistemul de gestiune a bazelor de date relatioale MySQL datorita faptului ca si acesta poate fi folosit gratuit si este Open Source si este cel mai potrivit produs pentru accesarea si administrarea bazelor de date prin Internet.

Interfata grafica a aplicatiei a fost construita pe baza unui template, pe care toate paginile site-ului il folosesc pentru a pastra acelasi layout pe intregul site. De asemenea, pentru setarea modalitatilor de afisare a diferitelor elemente HTML, pentru alegerea stilului site-ului s-a folosit un fisier .css, acesta putand fi modificat sau inlocuit si intregul site isi schimba automat infatissarea.

Prin combinarea acestor doua produse, PHP si MySQL, aplicatia realizata este foarte flexibile, putandu-se adauga noi functionalitati daca este necesar.

I. INTERNET-UL

I.1. INTRODUCERE

Majoritatea site-urilor web sunt constituite din informatii statice, dar Web-ul este un mediu puternic si este capabil de mult mai mult si ofera caracteristici precum: pagini Web dinamice, conectare la baze de date, pagini personalizate pentru utilizatori, colectii si prelucrari sofisticate ale datelor, interactiuni de posta electronica, interfete pentru utilizatori bogate si atragatoare.

I.1.1 Internet-ul

Internet-ul este inconjurat de foarte multa ambiguitate si confuzie dar, in cateva cuvinte, poate fi definit ca cea mai mare retea din lume. Majoritatea retelelor din prezent sunt retele locale (Local Area Networks – LANs) si sunt formate dintr-un grup de calculatoare aflate relativ aproape unul de celalalt si conectate prin echipamente hardware speciale si cabluri. Unele calculatoare indeplinesc rolul de clienti (cunoscute, de obicei, sub denumirea de workstations) iar altele sunt servere. Toate aceste calculatoare pot comunica intre ele pentru a schimba informatii.

O retea mai mare, care se intinde pe mai multe locatii geografice este, de obicei, folosita de marile companii care au sedii in mai multe localitati. Fiecare dintre locatii are propriul sau LAN, care leaga calculatoarele locale. Aceste LAN-uri, la randul lor, sunt interconectate prin intermediul unor medii speciale de comunicare. Legaturile pot fi de la legaturi de tip dial-up prin modem, pana la legaturi de mare viteza T1 sau T3 sau legaturi prin fibra optica. Grupul complet al LAN-urilor interconectate se numeste Wide Area Network (WAN). WAN-urile se folosesc pentru a conecta locatii diferite ale unei companii.

Daca s-ar dori conectarea tuturor calculatoarelor de oriunde s-ar incepe prin rularea unor backbones de viteze foarte mari, conexiuni capabile sa transmita cantitati mari de date, intre locatii strategice – probabil mari orase sau tari diferite. Aceste backbones ar fi asemanatoare autostrazilor de mare viteza si pe multe benzi dintre tari.

Ar trebui definita o toleranta la erori pentru a face aceste backbones complet redundante, astfel incat daca vreo conexiune se intrerupe, ar mai fi disponibila cel putin o alta modalitate de a a atinge o destinatie specifica.

Mai departe, ar fi create mii de legaturi locale care ar conecta fiecare oras la backbone prin conexiuni mai putin rapide. S-ar permite WAN-urilor si LAN-urilor companiilor si chiar si utilizatorilor individuali cu modem-uri pentru dial-up sa se conecteze la aceste puncte de acces locale. Unele calculatoare ar putea fi conectate tot timpul, in timp ce altele s-ar putea conecta doar la nevoie.

S-ar crea apoi un limbaj comun de comunicare astfel ca fiecare calculator conectat la aceasta retea sa poate comunica cu oricare altul.

Si in final ar trebui definita o schema pentru a putea identifica in mod unic fiecare calculator conectat la retea. Acest lucru va asigura faptul ca informatia trimisa unui anumit calculator va ajunge la destinatia dorita.

Cu toate ca aceasta este o descriere simplificata, este exact modul in care Internet-ul a fost realizat si lucreaza.

Backbone-urile de mari viteze exista intr-adevar. Majoritatea sunt detinute de marile companii de telecomunicatii.

Punctele de acces locale, cunoscote sub numele de POP (Points of Presence) apartin companiilor telefonice, de cablu si furnizorilor locali de Internet (ISPs – Internet Service Providers)

Limbajul comun este IP – Internet Protocol, dar termenul de limbaj este impropriu. Un protocol reprezinta o multime de reguli ce guverneaza comportamentul in anumite situatii. Protocoalele permit realizarea comunicarii fara intreruperi si fara sa apara neintelegri. IP este protocolul folosit pentru comunicarea prin Internet, deci fiecare calculator trebuie sa ruleze o copie a acestui protocol.

Identificatorii unici sunt adresele IP. Fiecare calculator, sau host, conectat la Internet are o adresa IP unica. Aceste adrese sunt formate din patru seturi de numere separate prin punct – de exemplu 208.193.16.100. Unele calculatoare au adrese fixe (sau statice), in timp ce altele au adrese alocate dinamic, de fiecare data cand este stabilita o conexiune. Indiferent de modul in care este este obtinuta o adresa IP, oricare doua calculatoare conectate la Internet nu vor putea folosi aceeasi adresa IP in acelasi timp.

I.1.2. Aplicatii pentru Internet

Internet-ul in sine este o masiva retea de comunicatii si ofera foarte putin majoritatii utilizatorilor, din acest motiv au fost necesari 20 de ani pentru ca Internet-ul sa devina fenomenul din prezent.

Internet-ul a fost ridicat la rangul de Information Superhighway si aceasta analogie este destul de precisa. Autostrazile nu sunt asa de atractive precum locurile in care se poate ajunge calatorind pe ele si acest lucru este valabil si pentru Internet. Ceea ce face Internet-ul asa de atragator sunt aplicatiile care ruleaza pe baza sa si ceea ce poate fi realizat cu ajutorul acestora.

Cea mai cunoscuta aplicatie din prezent este World Wide Web. Multi oameni confunda Internet-ul cu World Wide Web, lucru complet gresit.