Pagina documente » Stiinte Economice » Contul de profit si pierdere si performanta intreprinderii

Cuprins

lucrare-licenta-contul-de-profit-si-pierdere-si-performanta-intreprinderii
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-contul-de-profit-si-pierdere-si-performanta-intreprinderii


Extras din document

CUPRINS
Pag.
1. ABORDARI PRIVIND CONCEPTUL DE PERFORMANTA AL FIRMEI
4
1.1. PERFORMANTA iNTREPRINDERII. NOTIUNI GENERALE
1.2. ANALIZA PROFITABILITATII SI LICHIDITATII INTREPRINDERILOR
1.3. INDICATORI ESENTIALI
4
5
7

2. DOCTRINE SI PRACTICI PRIVIND CONTUL DE PROFIT SI PIERDERE / FORMA SI CONTINUTUL CONTULUI DE PROFIT SI PIERDERE
15
2.1. ARMONIZAREA SAU CONFORMITATEA IN CONTABILITATEA ROMiNEASCA
2.2. CONTUL DE PROFIT SI PIERDERE
2.3. SCHEMELE DE CONT DE REZULTATE PROPUSE DE DIRECTIVA a IV-a
2.4. STRUCTURA CONTULUI DE PROFIT SI PIERDERE IN NORMALIZAREA CONTABILA INTERNATIONALA
15
17
30
31

3. STUDIU DE CAZ PRIVIND INTOMIREA, CERTIFICAREA SI PUBLICAREA CONTULUI DE PROFIT SI PIERDERE
32
3.1. PREZENTAREA SISE MUNTENIA NORD
3.2. OBIECTIVE
3.3. PRODUSELE SI SERVICIILE SISE MUNTENIA NORD
32
33
35

CONCLUZII SI PROPUNERI
45

Alte date

?{p}

{p}

?

1. ABORD?RI PRIVIND CONCEPTUL DE PERFORMANT? AL FIRMEI

1.1. PERFORMANTA ÎNTREPRINDERII. NOTIUNI GENERALE.

Masurarea performantelor din activitatea economica constituie o tema deosebit de importanta si utila in special pentru unitatile productive si nu numai. Aceasta, deoarece economiile actuale sunt caracterizate de competitii din ce in ce mai puternice pentru mentinerea segmentelor de piata sau pentru castigarea altora noi, de catre firmele participante la producerea de bunuri si servicii.

Desfasurarea proceselor economice reclama nu numai inregistrarea performantelor in domeniile de activitate (productie, comercializare, servicii etc.) dar si in ceea ce priveste nivelul eficientei economice.

Pentru aceasta este nevoie de un ansamblu de metode si procedee adecvate, astfel incat fenomenul sa fie masurat, analizat si interpretat in concordanta cu eforturile realizate pentru aparitia si evolutia lui.

Conceptul de eficienta este folosit, intr-un sens larg pentru a caracteriza utilizarea resurselor.

Eficienta reprezentand un concept relativ, performanta economica trebuie comparata cu un standard, a carui stabilire necesita analize privind evaluarea si respectarea diverselor obiective urmarite de unitatile economice.

Indicatorii de eficienta reflecta masura in care eforturile facute de companie justifica efectele generate de activitatea acesteia.

Un mod de apreciere a performantei intreprinderii sau a unei subdiviziuni de productie, bazat pe folosirea unitatilor fizice, dar in stransa corelatie cu unitatile valorice, este cel al analizei bazate pe relatia unitati fizice – unitati valorice.

Deciziile manageriale in acest scop pot fi stabilite cu ajutorul metodei pragului de rentabilitate.

Pragul de rentabilitate exprimat in unitati reprezinta numarul de produse (servicii) care trebuie fabricat si vandut pentru a mentine un anumit nivel dorit al cheltuielilor fixe sau, altfel spus, punctul in care necesarul de acoperit este egal cu suma contributiilor de acoperire (suma marjelor individuale) ale unitatilor de produs vandute.

În alte intreprinderi care dezvolta multiafaceri, pragul de rentabilitate se stabileste in relatia unitati valorice – unitati valorice, in acest caz indicatorii valorici vor fi :

- cifra de afaceri

- cheltuielile fixe

- cheltuielile variabile unitare

Pentru a obtine o imagine reala a performantelor societatilor, in termeni de rentabilitate, productivitate, solvabilitate, grad de indatorare, se utilizeaza metode de anliza care reflecta situatiile financiare intr-un mod corect si pertinent.

1.2. ANALIZA PROFITABILIT?TII SI LICHIDIT?TII ÎNTREPRINDERILOR

Analiza economico - financiara si in special diagnosticul financiar al unei intrprinderi au devenit domenii de mare interes, in demersurile initiate pentru asigurarea continuitatii si dezvoltarii activitatilor agentilor economici. În literatura de specialitate se evidentiaza faptul ca analiza ecomomica si financiara nu trebuie efectuate numai in conditiile de criza, ci in orice moment, daca se doreste o mentinere la cote maxime a performantelor.

Analiza economico financiara se impune intr-o intreprindere, reprezentand, un sistem complex si probabilist, intre elementele caruia pot exista o multitudine de legaturi de interactiune.

Cunoasterea acestora si, mai ales, a modului lor de actiune se poate realiza doar aplicand metode specifice de analiza economico-financiara, ceea ce face din analiza economica un instrument deosebit de diagnostic si reglare a activitatii intreprinderii.

Evolutia activitatii oricarei intreprinderi demonstreaza necesitatea luarii unor suite de decizii care asigura trecerea acesteia prin diverse stari favorabile sau nefavorabile, ajungandu-se in final la o situatie economico - financiara sanatoasa.

În acest proces de continua schimbare si reglare a starii intrerprinderii, analiza prin functia de diagnostic studiaza functionarea sistemului sub raport structural si functional - cauzal si se intemeiaza pe informatia de stare.

Metodele si tehnicile utilizate in analiza fenomenelor si proceselor economice servesc managementului intern al intreprinderii (acest tip de analiza fiind cunoscut ca analiza financiara interna), dar exista si alte categorii de utilizatori interesati, cum ar fi: organe fiscale, institutii de finantare, parteneri economici si financiari (analiza financiara externa). [1 Victor Munteanu - Contabilitatea financiara a intreprinderii vol . 2 , Editura Sylvi Bucuresti , 2001]

Ambele tipuri de analiza au ca obiectiv determinarea profitabilitatii in conditii de risc si, pe aceasta baza, a valorii firmei.

Rezultatele analizei au un rol important in planificarea si realizarea masurilor ce vizeaza performantele firmei .