Pagina documente » Medicina » Hepatita virala acuta. Educatia sanitara a bolnavilor internati cu hepatita virala acuta

Despre lucrare

lucrare-licenta-hepatita-virala-acuta.-educatia-sanitara-a-bolnavilor-internati-cu-hepatita-virala-acuta
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-hepatita-virala-acuta.-educatia-sanitara-a-bolnavilor-internati-cu-hepatita-virala-acuta


Cuprins

Cuprins
CAPITOLUL I INTRODUCERE
CAPITOLUL II - HEPATITA VIRALA ACUTA - DEFINITIE
- IMPORTANTA SI FRECVENTA BOLII
- AGENTUL CAUZAL
- NOTIUNI DE EPIDEMIOLOGIE
- SIMPTOMELE BOLII - EVOLUTIE
- FORME CLINICE
- COMPLICATII
CAPITOLUL III - TRATAMENTUL iN HEPATITA VIRALA ACUTA
- iNGRIJIREA BOLNAVILOR CU HEPATITA
VIRALA ACUTA
- CAZURI DE BOLNAVI CU HVA
- MASURI DE PREVENIRE SI COMBATERE
- REGIMUL DE VIATA DUPA EXTERNARE
- EDUCATIA SANITARA A BOLNAVILOR
INTERNATI CU HEPATITA VIRALA ACUTA
CAPITOLUL IV - PLANUL DE NURSING PENTRU CAZURILE
- STUDIATE
CAPITOLUL V - CONCLUZII
BIBLIOGRAFIE
CUPRINS

EXTRAS DIN DOCUMENT

?{p}

{p}

?

INTRODUCERE

Aprecierea ca bolile infectioase sunt pe cale de a fi eradicate a fost pripita, nefondata si infirmata destul de repede.

Ele ocupa un loc important in randul cauzelor de deces, mai ales in regiunile slab dezvoltate ale lumii.

Bolile Infectioase raman principala cauza a deceselor in lume facand, in fiecare an, cel putin 17 milioane de victime dintre care majoritatea sunt copii mici.

Departe de a lua sfarsit, lupta impotriva bolilor infectioase se dovedeste din ce in ce mai dificila. Anumite maladii, despre care se credea ca erau tinute sub control, cunosc astazi recrudescente. Altele afecteaza regiuni care pareau ferite de astfel de boli.

Anumite infectii prezinta rezistenta la medicamente, incat este practic imposibil sa fie tratate.

Nici o tara nu este scutita de bolile infectioase. Dezvoltarea socio-economica a numeroase state este franata de flagelul acestor boli.

În majoritatea lor, progresele inregistrate in ultimele decenii in domeniul sanatatii, sunt puse astazi din nou sub semnul intrebarii.

Hepatita virala devine si ea, foarte repede, o problema de sanatate mondiala.

Cel putin 350 de milioane de persoane sunt purtatoare cronice ale virusului hepatitic B, iar 100 de milioane al virusului hepatitic C. Aproximativ un sfert din acestia vor deceda in urma unei afectiuni a ficatului legate de aceste virusuri.

Virusul hepatitic E reprezinta o cauza majora a hepatitei acute.

Anumite forme de cancer sunt declansate de virusurile hepatitice B si C.

HEPATITA ACUT? VIRAL? – DEFINITII.

Hepatita acuta virala este o boala infectioasa si transmisibila, produsa de virusuri extrem de mici care patrund in organismul uman pe cale digestiva sau parenterala, provocand o imbolnavire generala a organismului, in special a ficatului.

Deoarece sunt mai multe virusuri care produc hepatita, exista si mai multe tipuri de hepatita virala. Astfel virusul hepatitic A este o particula extrem de mica, de numai 27 nm. Acest virus se gaseste in scaunul bolnavului cu hepatita si se transmite, in principal, pa cale digestiva. În mod exceptional, se poate intalni si in sangele bolnavului.

Virusul hepatitic B difera difera de precedetul, fiind mult mai mare, si anume 42 nm. Se gaseste in special in sangele bolnavului si, mai rar in saliva, secretii sexuale si urina.

Al treilea tip de hepatita este hepatita non A non B, cunoscuta pana nu de mult si sub numele de hepatita post-transfuzionala. Acest tip de virus se gaseste in sangele bolnavului si se transmite prin sangele transfuzat.

Recent s-au descoperit trei virusuri non A non B, nu toate cu transmitere prin sange, unele putandu-se transmite digestiv respectiv hidric.

În ultimii 5 ani, in hepatita virala acuta s-au facuto progrese spectaculoase atat in viusologie cat si in diagnosticul serologic.

Astfel, in anul 1989 s-a descoperit virusul hepatitic C si in anul 1990 virusul E care a dus la „dezmembrarea” si la „sfarsitul notiunii” hepatitelor non A non B. in 1991 s-a stabilit un nou cadru nozologic al hepatitei virale, care include cinci entitati distincte (HA; HB; HD; HC; HE), determinate de cinci virusuri deosebite, cu markeri specifici proprii: VHA, VHB, VHC, VHD SI VHE.

Cele cinci feluri de hepatita virala acuta, desi cu simptomatologie clinica, leziuni histologice si teste biochimioce „hepatice” similare se deosebec esential prin modul de transmitere, prin riscul letal si mai ales prin potentialul evolutiv spre hepatita cronica, ciroza, hepatom.