Pagina documente » Stiinte Economice » Instrumente si tehnici manageriale aplicate in firmele specializate in comert (S.C. XYZ S.A.)

Cuprins

lucrare-licenta-instrumente-si-tehnici-manageriale-aplicate-in-firmele-specializate-in-comert-s.c.-xyz-s.a.-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-instrumente-si-tehnici-manageriale-aplicate-in-firmele-specializate-in-comert-s.c.-xyz-s.a.-


Extras din document

CUPRINS
INTRODUCERE............
2
A. ELEMENTE TEORETICE.......
4

I. SPECIFICUL ACTIVITATII DE COMERT
5


I.1. Modul de exprimare a activitatii de comert.....
5


I.2. Factorii care influenteaza activitatea in comert
7

II. INSTRUMENTE SI TEHNICI MANAGERIALE.....
10


II.1. Analiza diagnostic......
11


II.2. Sedinta.........
23


II. 3. Delegarea...
26


II.4. Tabloul de bord...........
31


II.5. Instrumente si tehnici de management modern......
32

III. ELEMENTE TEORETICE ALE FUNCTIILOR CONDUCERII
47


III.1. Particularitati ale functiilor conducerii....
47



III.1.1 Particularitati ale functiilor conducerii in sectorul tertiar
47



III.1.2 Particularitati ale functiilor conducerii aplicate in firmele specializate in comert
53



III.1.3 Particularitati ale functiilor conducerii in IMM-urile din sectorul tertiar....
65


III.2 Tipuri de intreprinzatori-manageri in sectorul tertiar......
70

IV. PREZENTAREA SI ANALIZA S.C. ALI BABA TOUR GTC S.A

73


IV.1 Istoric, organizare, obiective generale....
73


IV.2 Analiza indicatorilor de performanta economico-financiara a societatii pe perioada 1999-2002

81


IV.3 Analiza evolutiei resurselor umane........
90


IV.4 Informatii despre conducerea S.C. Ali Baba Tour GTC S.A............

94

V. STUDIU DE CAZ : MANAGEMENTUL iN AGENTIA ALI BABA TOURS...

98


V.1 Particularitati ale functiilor conducerii in agentia Ali Baba Tours...

98


V.2 Tipul de intreprinzator-manager al agentiei Ali Baba Tours.........

103


V.3. Instrumente si tehnici manageriale utilizate..........
108

CONCLUZII........
110

BIBLIOGRAFIE.
114

ANEXE.
116

Alte date

?

INSTRUMENTE SI TEHNICI MANAGERIALE

APLICATE ÎN

FIRMELE SPECIALIZATE ÎN COMERT

INTRODUCERE

Într-un articol aparut la sfarsitul anului 1999, Bill Gates scria: „Daca anii '80 au fost caracterizati de implementarea calitatii, iar anii '90 de reinginerie, anii 2000 vor fi anii vilezei. Este vorba despre viteza de derulare a afacerilor, despre modul in care accesul la informatie va altera stilul de viata al consumatorilor. Cresterea calitatii si transformarea proceselor economice se vor deruta cu o viteza mult sporita, astfel incat in momentul in care viteza depaseste o anumita limita, insasi natura afacerii se modifica".

Desigur ca Bill Gates se referea in special la serviciile informatice, insa afirmatia poate fi extinsa la nivelul tuturor categoriilor de servicii, toate avand acelasi numitor comun: viteza de adaptare la transformarile mediului extern.

Întreprinderile mici si mijlocii, ca forme specifice de organizare a activitatii economice, sunt in mod direct implicate in procesul de transformare impus mediului socio-economic de explozia tehnologica a ultimului deceniu.

Dupa ce au fost mult timp ignorate, considerate "neproductive", rolul serviciilor incepe sa fie tot mai mult recunoscut, ele substituindu-se din ce in ce mai mult industriei in rolul de motor al cresterii economice. [1 loncica, M. - Economia Serviciilor, Editura Uranus, 2002, p 61]

Întreprinderile mici si mijlocii din sectorul tertiar detin astfel rolul principal in cresterea economica de ansamblu, favorizand implementarea rapida a noilor tehnologii, a noilor idei si concepte si a inovatiei in general.

Din aceste considerente se impune studierea sistemului de management care sta la baza desfasurarii activitatii in cadrul tuturor intreprinderilor mici si mijlocii din sectorul tertiar. Literatura de specialitate s-a concentrat mai mult pe analiza separata a managementului in intreprinderile mici si mijlocii si a managementului din sectorul serviciilor, reliefand prea putin avantajele si specificitatile intreprinderilor de mici dimensiuni ce activeaza in sectorul tertiar. De aceea se impune un studiu al caracteristicilor determinate de apartenenta unei intreprinderi Ia cele doua mari categorii economice pentru a evidentia tipurile de management existente in cadrul acestora.

Prin identificarea atuurilor si carentelor actualului sistem de management se pot pune bazele eficientizarii activitatii prin adoptarea unui nou sistem care sa raspunda cerintelor stadiului actual de dezvoltare al economiei.

Rationalizarea folosirii resurselor, crearea unui sistem informational eficient, organizarea muncii, planificarea si coordonarea permanenta a activitatii toate acestea constituie premisele dezvoltarii tertiarului in tara noastra si ale cresterii. Managerii devin astfel principalii actori ai cresterii economice, iar de pregatirea lor in domeniu depinde intreaga activitate economica. De aceea se impune o analiza completa a zonelor acoperite de management si a efectelor practicarii unei conduceri eficiente.

Lucrarea de fata nu isi propune sa epuizeze subiectul, ci sa aduca in prim-plan o serie de probleme cu care se confrunta actualul sistem de management din cadrul unei intreprinderi mici din sectorul tertiar.