Pagina documente » Stiinte politice » Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana

Despre lucrare

lucrare-licenta-integrarea-romaniei-in-uniunea-europeana
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-integrarea-romaniei-in-uniunea-europeana


Cuprins

CUPRINS:
INTRODUCERE.2
CAP.1 DIMENSIUNILE INTEGRARII.....5
1.1 DIMENSIUNEA POLITICA.........5
1.2 DIMENSIUNEA ECONOMICA.....6
CAP. 2 COSTURILE INTEGRARII.........11
2.1 TIPOLOGIA COSTURILOR INTEGRARII......11
2.2 PARTICIPAREA ROMANIEI LA INSTITUTIILOR EUROPENE........13
2.3 IDENTIFICAREA PATRIMONIULUI ROMANESC..........15
2.3.1 AGRICULTURA16
2.3.2 INDUSTRIA......17
2.3.3 CERCETAREA..18
2.3.4 PIATA FORTEI DE MUNCA19
2.3.5 ARMONIZAREA CRITERIULUI ECONOMIC........20
CAP. 3 SPRIJINUL UNIUNII EUROPENE PENTRU ADERARE..23
3.1 INSTRUMENTELE PRE-ADERARE.............23
3.1.1 PHARE............24
3.1.2 ISPA27
3.1.3 SAPARD.........29
CAP. 4 STUDII DE CAZ.........30
STUDIUL 1 Strategii de politica monetara si curs de schimb in contextul aderarii Rominiei la UE.........30
STUDIUL 2 Implicatiile adoptarii acquis-ului comunitar asupra controlului financiar in Rominia...34
STUDIUL 3- Fenomenul migrationist din perspectiva aderarii Rominiei la Uniunea Europeana36
CONCLUZII.............41
BIBLIOGRAFIE.........49

EXTRAS DIN DOCUMENT

?

INTRODUCERE

Uniunea Europeana

Aparitia Comunitatilor Europene are la baza declaratia ministrului francez de externe Robert Schuman, care la data de 9 mai 1950 a prezentat un plan, pus la punct impreuna cu Jean Monnet, comisar al planului de modernizare a Frantei de dupa razboi. Planul Schuman a devenit realitate la 18 aprilie 1951 prin semnarea la Paris, de catre 6 tari europene (Belgia, Olanda, Luxemburg, RF Germania, Franta, Italia) a Tratatului instituind Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului (CECO), care a intrat in vigoare la 23 iulie 1952.

Prin urmare, Uniunea Europeana este rezultatul procesului de cooperare si integrare care a inceput in anul 1951, intre cele sase tari europene fondatoare.

Dupa cincizeci de ani in care au fost patru valuri de aderare, respectiv:

- 1973: Danemarca, Irlanda si Regatul Unit;

- 1981: Grecia;

- 1986: Spania si Portugalia;

- 1995: Austria, Finlanda si Suedia,

Uniunea Europeana are astazi cincisprezece state membre si se pregateste pentru a cincea extindere, de data aceasta catre Europa Centrala si de Est (Bulgaria, Republica Ceha, Lituania, Letonia, Estonia, Polonia, Romania, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Cipru si Malta). Misiunea Uniunii Europene este de a organiza relatiile dintre statele membre si intre popoarele acestora, intr-o maniera coerenta, avand drept suport solidaritatea.

Principalele obiective sunt:

- promovarea progresului economic si social (piata unica a fost instituita in 1993, iar moneda unica a fost lansata in 1999);

- sa afirme identitatea Uniunii Europene pe scena internationala (prin ajutor umanitar pentru tarile nemembre, o politica externa si de securitate comuna, implicare in rezolvarea crizelor internationale, pozitii comune in cadrul organizatiilor internationale);

- sa instituie cetatenia europeana (care nu inlocuieste cetatenia nationala dar o completeaza, conferind un numar de drepturi civile si politice cet?tenilor europeni);

- sa dezvolte o zona de libertate, securitate si justitie (legata de functionarea pietei interne si in particular de libera circulatie a persoanelor);

- sa existe si sa se consolideze in baza dreptului comunitar (corpul legislatiei adoptate de catre institutiile europene, impreuna cu tratatele fondatoare).

In conducerea Uniunii Europene sunt implicate cinci institutii:

? Parlamentul European (ales de catre popoarele statelor membre),

? Consiliul (reprezentand guvernele statelor membre),

? Comisia (executivul si organismul cu drept de a initia legislatie),

? Curtea de Justitie (care asigura compatibilitatea cu dreptul comunitar),

? Curtea de Conturi (responsabila de controlul folosirii fondurilor comunitare).

Aceste institutii sunt sprijinite de alte organisme: Comitetul Economic si Social si Comitetul

Regiunilor (organisme consultative care acorda sprijin ca pozitiile diferitelor categorii sociale si regiuni ale Uniunii Europene sa fie luate in considerare), Avocatul Poporului in Uniunea

Europeana (care se ocupa de plangerile cetatenilor cu privire la administratia la nivel

european), Banca Europeana de Investitii (institutia financiara a UE) si Banca Centrala

Europeana (raspunzatoare de politica monetara in zona euro).

mistea au fost pa valuri de aderare:

Simbolurile Uniunii Europene

Drapelul european este albastru, cu 12 stele. A fost adoptat initial de catre Consiliul Europei, in 1955, si a devenit drapelul oficial al Comunitatii Europene in mai, 1986. Numarul stelelor nu are legatura cu numarul statelor membre; ele formeaza un cerc si sunt dispuse precum orele pe cadranul unui ceas, simbolizand plenitudinea si perfectiunea.

Imnul european, adoptat in iunie 1985 de catre Consiliul european de la Milano, este „Oda bucuriei”, preludiul celei de-a patra parti a Simfoniei a IX-a de Beethoven.

Moneda unica europeana – Euro – a intrat in vigoare la 1 ianuarie 1999 si a inceput sa fie distribuita, in bancnote si monede, in toate statele membre UE, incepand cu 1 ianuarie 2002.

Sigla monedei este litera inspirata din litera greceasca epsilon si de prima litera a cuvantului Europa, iar cele doua linii paralele simbolizeaza stabilitatea.

Din mai 2000, Europa are si o deviza – „Unitate in diversitate”

Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana reprezinta pentru intreaga societate romaneasca un obiectiv strategic de maxima importanta, fiind sustinut in mod constant de toate institutiile statului, precum si de fortele politice parlamentare, de societatea civila in general.

Realizarea reformei si dezvoltarea Romaniei pe principiile economiei de piata impun, printre altele, o larga deschidere in economia mondiala.

Apropierea geografica, complementaritatea si potentialul economic, fac din U.E. principalul partener comercial al tarii noastre.

Romania are legaturi traditionale cu Uniunea Europeana, fiind printre primele tari din Europa de Est care, inca din anii ’70, a avut un cadru juridic bine definit in relatiile cu C.E.E. ,iar in 1980 a procedat la recunoasterea “de facto” a acestei grupari economice (la acea data), prin semnarea Acordului privind crearea Comisiei mixte Romania -C.E.E..

Acordul de Asociere al Romaniei la U.E. (Acordul European), semnat la 1 februarie 1993 si intrat in vigoare la 1 februarie 1995, statueaza cadrul juridic si institutional al raporturilor romano-comunitare, avand ca obiectiv fundamental pregatirea integrarii Romaniei in Uniunea Europeana. Cererea oficiala de aderare a Romaniei la U.E. a fost inaintata la 22 iunie 1995 .

Obiectivele majore ale Romaniei in vederea integrarii in structurile comunitare vizeaza :

-consolidarea sistemului politic si a institutiilor democratice;

-crearea unui climat economic si social care sa ofere maximum de satisfactie si beneficii cetatenilor ei;

-eficientizarea structurilor si mecanismelor economiei de piata;

-intarirea cooperarii politice, economice si culturale cu statele membre ale U.E. ;

-consolidarea statutului Romaniei pe scena europeana si internationala.

Pentru Romania, integrarea in U.E. nu inseamna doar indeplinirea unui set de criterii politice si economice sau negocierea unor capitole de acquis comunitar. Pentru noi, integrarea inseamna sansa dezvoltarii moderne si a dobandirii de performante, de bunastare si de securitate sporita. Negocierile cu U.E. au contribuit la modernizarea legislatiei, la consolidarea institutionala, la impulsionarea reformelor in diferite sectoare economice si sociale.