Pagina documente » Stiinte Economice » Perfectionarea managementului de resurse umane (S.C. XYZ S.A.)

Cuprins

lucrare-licenta-perfectionarea-managementului-de-resurse-umane-s.c.-xyz-s.a.-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-perfectionarea-managementului-de-resurse-umane-s.c.-xyz-s.a.-


Extras din document

CUPRINS
CAPITOLUL I 2
ABORDAREA MANAGEMENTULLUI RESURSELOR UMANE DIN PERSPECTIVA INTEGRARII SI GLOBALIZARII ECONOMICE 2
CAPITOLUL II 6
ANALIZA DIAGNOSTIC A S.C. ELECTROAPARATAJ S.A. 6
2.1. PREZENTAREA GENERALA A S.C. ELECTROAPARATAJ S.A. 6
2.2. PARTICULARITATI ALE MEDIULUI DE AFACERI 8
2.3. ORGANIZAREA BIROULUI RESURSE UMANE 10
2.4. ANALIZA ACTIVITATII PERSONALULUI LA ELECTROAPARATAJ S.A. 13
2.5. ANALIZA DIAGNOSTIC A DOMENIULUI MANAGERIAL 22
CAPITOLUL III 26
PERFECTIONAREA MANAGEMENTULUI RESURSELOR UMANE 26
3.1. STRATEGII DE PLANIFICARE A RESURSELOR UMANE 26
3.2. PERFECTIONAREA ACTIVITATI DE RECRUTARE SI SELECTIE A PERSONALULUI 27
3.3. PERFECTIONAREA ACTIVITATII DE ANALIZA SI PROIECTARE A POSTURILOR 31
3.4. ACTIVITATI DE EVALUARE A PERFORMANTELOR 33
3. 5. GHID DE IMPLEMENTARE A MASURILOR DE PERFECTIONARE A MANAGEMENTULUI RESURSELOR UMANE 35
CAPITOLUL IV 37
CONCLUZII 37
BIBLIOGRAFIE 41

Alte date

?CAPITOLUL I

ABORDAREA MANAGEMENTULLUI RESURSELOR UMANE DIN PERSPECTIVA INTEGR?RII Si GLOBALIZ?RII ECONOMICE

Începutul secolului XXI este marcat de manifestarea tot mai profunda a tendintelor de globalizare si internationalizare, care sunt evidente in toate domeniile de activitate, dar care sunt resimtite intr-o masura din ce in ce mai mare in special in activitatea economica. În aceste conditii, evolutiile economice inregistrate la nivel mondial isi pun amprenta, intr-o masura mai mare sau mai mica, asupra activitatii oricarei organizatii, indiferent de domeniul in care activeaza sau de zona geografica in care isi desfasoara activitatea.

Fiind una dintre cele mai pregnante si mai complexe evolutii economice din ultimele decenii, internationalizarea activitatilor economice genereaza multiple si contradictorii efecte asupra tuturor sectoarelor economiei si firmelor care o compun. Efectele negative ale internationalizarii sunt, in special, cresterea concurentei si amplificarea turbulentelor mediului concurential.

Dintre elementele asociate internationalizarii activitatilor economice cu influenta benefica asupra organizatiilor se remarca urmatoarele: accesul la noi piete de vanzare inaccesibile in perioada anterioara; accesul la materii prime si materiale cu un raport calitate-pret superior; accelerarea innoirilor tehnologice, comerciale, manageriale; amplificarea transferului international de know-how managerial international; posibilitati superioare de parteneriate si aliante strategice la nivel international.

În noile circumstante generate de procesul de internationalizare a activitatilor economice, cunoasterea evolutiilor economice mondiale si anticiparea acestora dobandesc o importanta majora.

Pe langa evolutiile inregistrate la nivel mondial, asupra firmelor din Europa Centrala si de Est isi manifesta influenta si factori specifici, cum sunt trecerea la economia de piata si destramarea CAER.

Trecerea la economia de piata, in faza initiala de constructie juridica, institutionala si procesuala, nu asigura un context favorizant pentru activitatea firmelor, datorita lipsei de experienta si a insuficientei functonalitati a mecanismelor fiscale, bancare, vamale, comerciale, administrative, a incompletitudinii unor componente ale sistemului economic. În aceste conditii, managementul firmei nu dispune de toate reperele si resorturile contextuale proprii unei economii de piata. Elementele de risc si incertitudine de natura juridica, financiara, comerciala, vamala etc. sunt sensibil mai mari comparativ cu ceea ce ofera o economie de piata normala, in mod obisnuit.

În paralel, pentru a face fata conditiilor si cerintelor specifice tranzitiei, ansamblul activitatilor economice si manageriale trebuie remodelate pe baza de noi principii si mecanisme. Ca urmare, pentru managementul unei firme, este deosebit de dificil de a elabora strategii si politici fundamentate si cu un grad rezonabil de fiabilitate, de a adopta si aplica eficace si efficient numeroase si variate decizii de vanzare, investitii, dezvoltare tehnica, organizare, fabricatie, aprovizionare, finantare, personal. Concluzia care se desprinde este urmatoarea: in prima faza a perioadei de trecere, sarcinile si responsabilitatile managementului sunt deosebit de complexe si grele, acesta trebuind sa-si remodeleze din mers modul de a gandi, de a decide, de actiona si, concomitent, de a asigura supravietuirea si dezvoltarea firmei.

Fireste ca, dupa faza initiala , dupa ce elementele de baza ale economiei de piata au fost operationalizate, functionalitatea sa se va inscrie in parametric normali, firma si managementul vor beneficia de un context ce ofera facilitatile normale ale economiei de piata, net superioare celui existent anterior. În aceasta faza, sistemul economic devine un suport realmente favorizant pentru managerii de firme, oferind numeroase facilitati si stimulente care, prin decizi si actiuni profesioniste, pot genera performante economice de varf, competitive la nivel national si international.

Desi foarte multe persoane, inclusiv economisti, au aplaudat destramarea CAER, acest proces a cauzat si cauzeaza inca numeroase probleme firmelor si implicit economiilor din Europa Centrala si de Est. Timp de patru decenii economiile acestor tari s-au dimensionat si structurat in mare masura pe baza principiului complementaritatii, actionand pe o piata semiinchisa, cu o redusa concurenta. Cea mai mare parte a exportului acestor tari se realiza in cadrul CAER, pe baza unor macanisme specifice. Mai mult decat atat, cerintele de calitate, design, ambalare etc. in cadrul CAER, erau pentru cea mai mare parte a produselor si serviciilor sub nivelul tarilor dezvoltate. Ca urmare, destramarea CAER – si nu inlocuirea lui cu un sistem remodelat dupa principiile economiei de piata- a determinat pierderea pietei pentru numeroase firme din aceste tari, in favoarea celor din Uniunea Europeana, Japonia si S.U.A. Rezultatul la nivel national in fiecare dintre aceste tari a fost reducerea drastica a productiei si exportului, iar la nivel de firme, pierderea de clienti, de furnizori, stocuri de productie neterminata si produse nevandabile, datorii neachitate etc. În fiecare din tarile din Europa Centrala si de Est o mare parte a firmelor a fost sau este in aceasta situatie, managementul lor fiind confruntat cu probleme majore privind gasirea de noi surse de materii prime sau energie, noi piete, obtinerea de valuta, innoirea rapida a sortimentului si ridicarea calitatii potrivit cerintelor pietei mondiale.

Dimensiunea pozitiva a destramarii CAER a constat in aceea ca a fortat firmele din Europa Centrala si de Est sa-si modifice rapid si radical viziunea economica, manageriala si tehnica, pentru a ajunge la nivelul performantelor din tarile dezvoltate. O parte din firmele acestor tari, inclusive Romania, se afla in aceasta situatie. Pentru acestea, posibilitatile de dezvoltare si performanta economica sunt sensibil superioare celor din deceniile anterioare.

Contextul economic intern este marcat de continuarea procesului de trecere la economia de piata, fundamentat in special pe realizarea reformei economice, concomitent cu eforturile de integrare in Uniunea Europeana. Evolutiile recente ale ale economiei Romaniei, precum si estimarile pentru perioada urmatoare sunt prezentate in tabelul urmator:

Indicatori macroeconomici ai Romaniei

Indicator

2004

2005

2006e

2007p

Cresterea anuala a PIB-ului real

1,6 %

4,5 %

3,5 %

4,2 %

Deficit bugetar ( % din PIB )

-3,7 %

-3,9 %

-3,7 %

-3,5 %

Rata somajului

11,1 %

9,2 %

9,0 %

9,8 %

Exporturi de bunuri si servicii ( % din PIB )

23,9 %

13,3 %

9 %

11 %

Importuri de bunuri si servicii ( % din PIB )

28,8 %

20 %

10 %

10 %

Investitii fixe brute ( % din PIB )

5,5 %

8,2 %