Pagina documente » Stiinte Economice » Planul de afaceri. Analiza si planificarea activitatii economico-financiare (S.C. XYZ S.A.)

Cuprins

lucrare-licenta-planul-de-afaceri.-analiza-si-planificarea-activitatii-economico-financiare-s.c.-xyz-s.a.-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-planul-de-afaceri.-analiza-si-planificarea-activitatii-economico-financiare-s.c.-xyz-s.a.-


Extras din document

- PLANUL LUCRARII -
CAPITOLUL I. PLANUL DE AFACERI1
1.1. Prezentarea societatii comerciale .............10
1.2. Domenii de activitate .......11
1.3. Obiectivele firmei .............12
1.4. Principalele etape ale planificarii afacerii .......14
CAPITOLUL II. ORGANIZAREA SI CONDUCEREA FIRMEI
Carnexpod SA - Suc. Frigorifer Craiova..........17
2.1. Procesul tehnologic ..........23
2.2. Utilajul necesar ..24
2.3. Personalul ..........25
2.4. Regimul de lucru 27
CAPITOLUL III. ANALIZA MEDIULUI AMBIANT AL FIRMEI .......29
3.1. Mediul ambiant economic 29
3.2. Mediul ambiant politic ......33
3.3. Mediul ambiant social si tehnologic 34
CAPITOLUL IV. ANALIZA DE MARKETING A FIRMEI 35
4.1. Produsele si serviciile .....40
4.2. Preturi si segmentul de piata ..........42
4.3. Strategii competitive si de dezvoltare ............45
4.4. Concurentii .....46
CAPITOLUL V. ANALIZA SI PLANIFICAREA ACTIVITATII
ECONOMICO-FINANCIARE .............47
5.1. Necesarul de finantare .....48
5.2. Venituri previzionate .........50
5.3. Cheltuieli de productie anuale .........50
5.4. Situatia veniturilor si a cheltuielilor financiare .51
5.5. Situatia fluxului de numerar .............55
5.6. Calcularea indicatorilor financiari ai investitiei 58
CAPITOLUL VI. CONCLUZII FINALE............62
BIBLIOGRAFIE...63

Alte date

?

CAPITOLUL I

PLANUL DE AFACERI

Planul de afaceri este prezentarea scrisa a ceea ce dorim sa facem pe viitor, adica ceea ce dorim sa realizam cu afacerea noastra, precum si a modului in care intentionam in care intentionam sa folosim resursele ca sa ne atingem scopurile. Totodata el presupune o gandire de perspectiva asupra afacerii si pornind de la obiectivele pe care le-am stabilit cuprinde toate etapele si resursele de care avem nevoie pentru a le atinge intr-o perioada de timp determinata. Un plan de afaceri este bine de elaborat pentru activitatea unei firme, deoarece el ajuta la dobandirea unei imagini de ansamblu asupra intregii afaceri, caci orice afacere are anumiti factori critici care nu trebuie sa fie pierduti din vedere. Acest document ajuta la conducerea mai buna a afacerii si permite sa comunicam ideile de afaceri persoanelor din afara firmei si daca este necesar sa obtinem finantare si sa infiintam societati mixte [1 Florin Botea, Viorel Nitu, “Ghidul intreprinzatorului particular”, Bucuresti, 1993.].

Pentru firma noastra, planul de afaceri este ca o harta, chiar daca pe parcurs apar obstacole neprevazute, acesta ne ajuta, caci planul ne mentine pe directia de actiune stabilita; totodata ne ajuta sa ne concentram asupra atingerii scopului propus.

Pentru elaborarea unui plan trebuie sa pornim de la etapa UNDE NE AFL?M si sa stabilim UNDE S? AJUNGEM peste –sa presupunem–5 ani. În general exista doua etape in intocmirea planului de afaceri:

- culegerea informatiilor . Ca sa intocmim planul viabil trebuie sa stim cat mai multe lucruri despre activitatea pe care o pregatim sa o incercam, despre conditiile in care acesta se va desfasura.

Trebuie sa cunoastem:

Afacerea: Sa determinam cu claritate ce facem sau ce dorim sa facem.

Piata: Caror clienti ne vom adresa, unde sunt ei, ce doresc si cu cine vom concura.

Finantele: Oare putem sa satisfacem cerintele clientilor potentiali si sa obtinem un profit?

Orice informatie in plus pe care putem sa o obtinem prin mijloace simple este foarte importanta. De aceea nu ne temem sa avem la dispozitie datele necesare, ca inca lipsesc statistici la nivel national, studii de piata, cifre comparative. Noi suntem cei care stim toate detaliile ce privesc propriul domeniu de activitate.

- organizarea informatiilor. Credem ca nu este suficient sa stim totul despre o afacere. Este foarte important si modul cum prezentam partenerilor de discutii ceva ce stim, pentru a-i convinge. Planul trebuie sa fie concis si cuprinzator.

Pentru a ne asigura succesul in afaceri trebuie sa ne stabilim obiectivele clare, convingatoare si sa ne concentram toate eforturile pentru obtinerea acestora. Trebuie, cu alte cuvinte, sa determinam exact ceea ce dorim si apoi sa ne focalizam atentia numai si numai asupra acestor scopuri. Similar, in afaceri nimeni nu poate detine la un moment dat toate resursele necesare. De aceea noua ni se pare ca secretul afacerilor reusite este focalizarea eforturilor si atragerea resurselor disponibile pentru atingerea telului propus.

Planul de afaceri il actualizam mereu, adica in functie de evaluare. Dupa o anumita perioada de timp, evaluam ceea ce am realizat comparand cu ceea ce ne-am propus sa realizam analizand cauzele abaterilor eventuale, cautam cai de remediere a neimplinirilor. Firma noastra mereu cauta sa adapteze planul la noile conditii aparute, astfel incat sa asiguram atingerea scopurilor finale pe care ni le-am propus.

Nu putem sa spunem ca este o reteta unica a planului de afaceri. Fiecare plan trebuie sa fie adaptat afacerii pe care o descrie, scopului pentru care a fost elaborat si pastreaza amprenta personalitatii autorului sau, deoarece un plan de afaceri este necesar sa fie intocmit de catre intreprinzatorul care doreste lansarea in afacere sau de catre managerul firmei. Acest plan este un instrument esential in activitatea de planificare in afaceri fiind util atat pentru demararea afacerii cat si pentru dezvoltarea acesteia.

În intocmirea unui plan de afaceri se urmaresc urmatoarele etape:

I. Identificarea obiectivelor planului de afaceri. Înainte de a putea scrie un plan de afaceri trebuie sa fie identificate persoanele ce vor citi acest plan si ce stiu aceste persoane despre firma? Ce doresc acestea sa scriu despre firma? Cum intentioneaza sa foloseasca informatiile pe care le vom folosi in planul de afaceri? Scopurile tinta urmarite de persoana ce intocmeste acest plan de afaceri.

Odata ce obiectivele planului de afaceri au fost identificate si se cunosc domeniile ce vor fi aprofundate, va trebui sa se intocmeasca structura planului de afaceri. Pentru a aborda diferite domenii de activitate ale firmei este necesara cercetare initiala a acesteia. În tarile cu economie de piata, majoritatea celor ce intocmesc un plan de afaceri incep prin colectarea informatiilor financiare privind situatia trecuta si efectueaza o cercetare proprie asupra pietei, inainte de inceperea scrierii oricarei parti din planul de afaceri. Multe din previziunile si strategiile descrise prin planul de afaceri vor fi bazate pe rezultatele si analizele acestei cercetari. Prin intocmirea acestei situatii financiare, se argumenteaza alegerea strategiei firmei din perspectiva financiara inainte de a se investi timp in descrierea detaliata a acesteia.

Atingerea dezideratului dorit, de obtinere a unui profit satisfacator, nu poate fi realizata fara o planificare riguroasa a viitorului financiar al firmei si fara stabilirea obiectivelor operationale ale afacerii. Aceste cerinte pot fi indeplinite prin elaborarea unui plan de afaceri ce va contine si lista cheltuielilor anticipate, raportul de profit si pierderi, bilantul contabil. Toate acestea, daca vor fi elaborate de catre intreprinzatori, vor avea menirea de a convinge pe potentialii parteneri sau creditori sa investeasca in afacere.

Asigurarea succesului in pornirea unei afaceri implica o atenta planificare si o permanenta revizuire a urmatoarelor aspecte:

- resurse disponibile;

- modalitati de combinare si utilizare a acestora;

- scopurile de perspectiva;

- metodele tehnice de conducere si control.

Planul de afaceri este util ori de cate ori se doreste obtinerea de fonduri banesti, fie de la o banca, de la actionari, fie de la alti potentiali investitori. Prin intermediul acestuia, intreprinzatorul unei firme isi asigura premisele crearii sau mentinerii interesului creditorului fata de afacere.

Redactarea planului de afaceri trebuie sa respecte o serie de reguli de baza privind:

- claritatea;

- concisiunea;

- logica;

- veridicitatea.

În general, caracteristic economiei de piata ii este situarea firmelor in prim–planul activitatii economice pornind de la premisa ca daca acestea sunt profitabile, toti cei implicati sunt afectati pozitiv, inclusiv economia nationala. Pentru a fi eficienta, o economie nationala trebuie sa cuprinda si sa se bazeze pe intreprinderi rentabile, competitive.

Firma sau intreprinderea ca sistem are urmatoarele caracteristici:

? obiectivele ce sunt stabilite pentru o anumita perioada de timp ce trebuie sa fie dinamice, progresive si mobilizatoare. Mai concret se are in vedere obtinerea unui anumit profit si cota a profitului cat si realizarea unui anumit volum de productie sau ciclu de afaceri.

? elementele ce trebuie sa aiba o diversitate mare. Natura elementelor materiale si profilul profesional al oamenilor sunt determinate de profilul firmei. Elementele componente ale firmei sunt materiale, ca mijloace de munca, obiecte ale muncii; si umane – persoanele, colectivele, compartimentele; financiare – numerar si disponibilitati la banca; informatii – juridice, economice, tehnice,

? intrarile, trasatura specifica a firmelor. Aici se au in vedere mijloacele de productie si forta de munca, nivelul determinat de volumul activitatii intreprinderii corelat cu cerintele pietei.; reglementeaza si orienteaza activitatea intreprinderii; calitatea acestora conditioneaza fundamentarea deciziilor. Prin intrari se au in vedere: materiile prime, materialele, utilaje, energie, forte de munca si informatiile.

? Iesirile, prezentate de volumul planificat in functie de cerintele pietei in perioada respectiva. Acestea materializeaza participarea firmelor la formarea venitului national brut. Adica produse, servicii, lucrari, bani. În iesiri se includ si informatii privind cuantificarea realizarilor si contributia acesteia in cadrul microsistemului. Permit comparatii inter societati comerciale si regii autonome. Permit centralizarea realizarilor la nivelul ramurii si economiei. [2 Ovidiu Nicolescu, Ion Verbincu, “Managementul”, editia a II-a, Bucuresti, 1997.]

Firma sau intreprinderea au o sfera de cuprindere mult mai larga. Ea nu se rezuma numai la domeniul economic, obiectul sau de activitate putand sa fie din orice domeniu, cu conditia sa aiba in vedere obtinerea, de catre intreprinzatori, de profit.

Abordata ca sistem, firma prezinta mai multe dimensiuni sau trasaturi definitorii:

Firma este un sistem complex, intrucat incorporeaza resurse umane, materiale, financiare si informationale, fiecare din acestea fiind alcatuita dintr-o varietate apreciabila de elemente. Resursele umane sunt compuse din ansamblul salariatilor intreprinderii, care prezinta caracteristici diferite din punctul de vedere a nivelului pregatirii, specialitatii postului ocupat, varsta, sex, vechime in unitate. Ansamblul materiilor prime, materialelor, combustibililor, impreuna cu utilajele, cladirile, disponibilitatile banesti, in numerar si la banca.

Firma este un sistem socio–economic, in sensul ca, in cadrul sau, grupele de salariati, ai caror componenti se afla in stransa interdependenta, desfasoara procese de munca generatoare de noi valori de intrebuintare. Calitatea resurselor umane de a fi principalele producatoare de noi valori, le confera o pozitie centrala in cadrul intreprinderii, a carei luare in considerare este esentiala pentru eficacitatea activitatilor desfasurate.

Firma, fie societate comerciala sau regie autonoma, este subsistemul de baza al economiei nationale in care-si desfasoara munca majoritatea populatiei, principala generatoare de venit national.

Firma este si un sistem deschis, in sensul ca se manifesta ca o componenta a numeroase alte sisteme cu care se afla in relatii continue pe multiple planuri. Caracterul sau se exprima fluxul de intrari – utilaje, materii prime, materiale, combustibili, energie electrica, informatii, bani – si prin iesirile sale, in principal produse, servicii, bani si informatii destinate sistemelor din care face parte.

Firma este privita ca un sistem organic-adaptiv, adica se schimba permanent sub influenta factorilor endogeni si exogeni, adaptandu-se atat la evolutia pietei cat si la cerintele generate de dinamica sustinuta a resurselor incorporate. [3 Tribuna Economic nr.8/1998.]

Firma economica este un sistem tehnico-material, in sensul ca intre mijloacele de munca, materiile prime si materialele utilizate in cadrul sau exista anumite legaturi care se manifesta prin dependenta tehnologica dintre subdiviziunile sale, evident cu prioritate intre compartimentele in care se realizeaza activitati de productie.

Din punct de vedere al managementului, deosebit de importanta este cunoasterea diferitelor tipuri de firme, ale caror particularitati reclama abordari diferentiate pe anumite planuri. [4 Ion Verboncu, “Management”, 1997.]