Pagina documente » Medicina » Realizarea puntii fizionomice metalo-compozite in zona laterala

Cuprins

lucrare-licenta-realizarea-puntii-fizionomice-metalo-compozite-in-zona-laterala
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-realizarea-puntii-fizionomice-metalo-compozite-in-zona-laterala


Extras din document

Cuprins
Cap 1.Generalitati puntea dentara
> 1.1.Materialele folosite la confectionarea puntilor dentare
> 1.2.Clasificarea formelor clinice ale edentatiei
Cap 2 Principiile urmarite in confectionarea puntilor dentare
> 2.1.Principiul Biofunctional
> 2.2.Principiul Biomecanic
> 2.3.Principiul Profilactic
> 2.4.Raportul corpului de punte cu creasta alveolara
Cap 3. Componentele puntilor dentare
> 3.1.Corpul de punte
> 3.2.Elementele de agregare
> 3.3.Indicatile microprotezelor ca elemente de agregare
> 3.4.Campul Protetic
Cap 4 Etape tehnice in confectionarea puntilor semifizionomice metalo-compozite
> 4.1.Amprenta in protetica fixa
> 4.2.Modelul in protetica fixa
> 4.3.Macheta componentei metalice
> 4.4.Ambalarea
> 4.5.Turnare
> 4.6.Tiparul
> 4.7.Componenta fizionomica
Cap. 5. Aliaje si materiale folosite in realizarea puntilor semifizionomice
Cap. 6. Partea personala
Cap.7.Concluzii
Bibliografie

Alte date

?

Introducere

Din cele mai vechi timpuri a existat preocuparea pentru restaurarea morfologicaa arcadelor dentare, care in etapa contemporana a dobandit noi valente, prin progresele realizate de stiintele exacte (chimie, metalurgie,biologie)si gnatologiei clinice in special.

Leziunile coronare, edentatia partiala sau totala, reprezinta o inbolnavire a intregului organism, cu importante repercusiuni indeosebi asupra aparatului digestiv si uneori asupra comportamentului neuro pshihic.

Imbolnavirea, cu localizare la nivelul unor elemente ale aparatului dento maxilar, necesita tratament complex curativ si profilactic. Suferinta in cadrul leziunilor coronare, edentatia partiala sau totala poate avea multiple aspecte, in functie de : topografia edentatiei, numarul dintilor absenti, varsta, sex,profesie, stare sociala si de tipul de sistem nervos, medicul stomatolog fiind chemat sa rezolve complex si complet fiecare caz.

Multi pacienti se adreseaza cu speranta de a obtine restaurari protetice obtime din punct de vedere estetic, pentru zona frontala, si masticator pentru zona latarala. Complexitatea particularitatiilor morfo-clinice ale campului protetic reprezentat de forma, dimensiunea, pozitia si culoarea dintilor, relatia dintre arcadele dentare si caracteristicile specifice materialelor utilizate pentru confectionarea protezelor (aliaje metalice, mase plastice si mase ceramice) nu sant intotdeauna favorabile sa-i ofere solicitantului rezolvarea pe masura asteptarilor.

Frecvent sant obtinute restaurari protetice satisfacatoare pentru functiile aparatului dento-maxilar, unele din ele se dovedesc a fi efemere, dupa o perioada scurta de timp pacientul se declara foarte multumit, iar consultatia de specialitate face aceeasi remarca.

Ulterior datorita actiunii nocive a protezelor asupra unor structiri ele devin ineficiente, reprezentand in final, un insucces terapeutic total.

In asemenea situatii a fost neglijat aspectul profilactic al tratamentului si nu s-a cunoscut, sau s-a minimalizat, actiunea iatrogena, ceea ce a determinat modificari morfo-patologice profunde unor tesuturi. Dupa aceste insuccese se impun tratamente complexe in urama carora sa realizeze proteze corecte, care sa dureze o lunga perioada de timp.

In cadrul Disciplinei de Propedeutica Stomatologica, prin specificul programei analitice, se imbina in mod armonios activitatea curativa-profilactica cu activitatea didactica, ceea ce are rezultat stimularea efectuarii de observaii utile, materializate prin scrierea unui indreptarcare sa fie pus in slujba studentilor , tehnicienilor si a medicilor stomatologi.

Cap 1.Generalitati puntea dentara

Majoritatea definitilor de specialitate care vizeaza protetica dentara au fie un continut predominant tehnologic, fie unul predominant fuctional. Din prima categorie mantiona,m doua definitii care sant reprezentative :

Protetica dentra – se ocupa cu inlocuirea tesuturilor lipsa din cadrul aparatului masticator

Protetica dentara – are o ramuraa somatologiei care se ocupa cu design-ul, realizarea, inserarea si mentinerea unor piese protetice care inlocuiesc unul sau mai multi dnti, precum si a unor tesuturi din vecinatatea acestora.

Din categoria definitiilor care vizeaza aspectul functional al disciplinei amintim :

Protetica este o ramura a stomatologiei care se ocupa cu mentinerea si restauarea functiilor orale, a confortului si fizionomiei, precum si a stari de sanatate al pacientului, prin restaurarea sau inlocuirea dintilor naturali sisau a structurilor orale sau maxilare cu piese protetice artificiale.

Protetica den tara este o ramura a stomatologiei care se ocupa cu restaurarea functionala si estetica a sistemului masticator, prin inlocuirea dintilor lipsa si tesuturilor limitrofe.

Protetica dentara are patru ramuri disticte : protetica fixa, protetica implantologica, maxilo-faciala si mobila.

Protetica fixa este o ramura a proteticii dentare care se ocupa cu restaurarea sisau inlocuirea dintilor cu materiale sau substituenti artificiali care nu pot fi indepartate din cavitatea bucala.

Protezele adm sant corpuri fizice aloplastice confectionat (metale, ceramica,polimeri), care se insera pe campul protetic pentru a restaura morfologic si functional tesuturi sau segmente modificate patologic sau pierdute.

In cadrul protezelor adm, protezele fixe detin o pondere importanta deoarece au un volum apropiat de al tesuturilr pe care le inlocuiesc, au un caracter fix pe perioada protezarii lor in cavitatea bucala, transmit fortele masticatorii dento-parodontal sau implanto-osos, fiind de aceea mult mai apreciate de catre pacienti decat cele mobilizabile. Protezele fixe sant acceptate relativ usor si ofera satisfactii deosebite, atat pacientului, cat si medicului. Ele pot transforma o dentatie inestetica si nefunctionala intr-una placuta, confortabila, care restabileste perfect morfologia si functiile atterate.

Indepartarea lor de pe campul protetic se face prin sectionarea lor de catre medic, cu exceptia celor mobilizabile si demontabile.

1.1. Materialele folosite la confectionarea puntilor dentare

Acrilatul este un material organic macromolecular. Din punct de vedre