Pagina documente » Medicina » Rolul asistentei medicale in educatia pacientului diabetic

Cuprins

lucrare-licenta-rolul-asistentei-medicale-in-educatia-pacientului-diabetic
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-rolul-asistentei-medicale-in-educatia-pacientului-diabetic


Extras din document

Cuprins
Introducere 5
Partea a - I - a 7
Date din literatura 7
DIABETUL ZAHARAT 8
1. Definitie 8
2. Clasificare 9
3. Diagnostic 12
4. Etiopatogenia diabetului zaharat 14
5. Forme clinice 18
6. Complicatiile cronice 21
6.1 Nefropatia diabetica 21
6.2 Retinopatia diabetica 24
6.3 Neuropatia diabetica 26
6.4 Gangrena diabetica 29
6.5 Macroangiopatia diabetica 31
6.6 Alte complicatii cronice diabetice 32
7. Complicatiile acute 33
7.1 Coma diabetica cetoacidozica 33
7.2 Coma hiperosmolara fara cetoacidoza 35
7.3 Acidoza lactica 37
7.4 Coma hipoglicemica 39
8. Tratament 42
8.1 Tratamentul dietetic 42
8.2 Tratamentul insulinic 46
8.3 Tratamentul oral 53
8.4 Efortul fizic terapeutic 57
8.5 Tratament de exceptie si perspective terapeutice in diabetul zaharat 58
8.6 Tratament de prevenire a diabetului zaharat 59
8.7 Tratamentul balneoclimateric 59
Partea a - I - a 61
Cercetari personale 61
Motivatia alegerii temei 62
Scopul lucrarii 62
Material si metoda 62
Rezultate si discutii 66
CONCLUZII 91
BIBLIOGRAFIE 93

Alte date

?Introducere

Este unanim recunoscut ca educatia specifica a persoanelor cu diabet zaharat reprezinta o metoda terapeutica importanta in managementul complex al acestei patologii.

Scopul primordial al educatiei terapeutice este cel de asigurare a controlului metabolic eficient, in vederea prevenirii complicatiilor acute, dar mai ales cronice si a cresterii sperantei de viata si a calitatii vietii. Prin educatia terapeutica se urmareste implicarea persoanelor in tratament prin investirea lor cu cunostinte si dezvoltarea de depinderi, atitudini care sa le permita auto-controlul, auto-observarea si capacitatea de decizie. Acest proces contureaza conceptul de „empowerment”, ce are la baza o serie de prezumtii interrelationate ce determina o abordare holistica centrata pe pacient. Astfel se considera ca in determinismul vietii fiecarei persoane exista componente fizice, emotionale, sociale si spirituale ce interactioneaza dinamic si ca starea de sanatate este determinata de recunoasterea acestor componente. Fiinta umana are dreptul si responsabilitatea de a-si alege singura optiunile, in conditiile in care este informata.

Transferul spre pacient a responsabilitatilor ingrijirii diabetului, antrenarea lui in aplicarea practica a cunostintelor teoretice, se realizeaza printr-un program de educatie structurat. Acest program presupune personal calificat, metode si continut verificate. Exista pe plan international o bogata experienta in acest sens, fiind binecunoscute programele educationale de „5 zile” sau „Survival Kit”. Desi curicula este comuna pentru toate persoanele cu diabet zaharat, aplicabilitatea diverselor programe depinde de conditiile specifice locale. Pentru a fi eficient si aplicabil, programul trebuie adaptat posibilitatilor locale si structurat astfel incat sa realizeze o aderenta maxima a pacientilor. Tinand cont de posibilitatea ca programul educational prefigurat de educatori sa nu corespunda intru totul cu necesitatile si asteptarile pacientilor, respectiv cu opinia lor despre „ce este important de stiut” si „cum trebuie explicat”, adaptarea si ajustarea metodelor si a continutului se bazeaza, alaturi de opinia personalului medical direct implicat in acest proces, pe opiniile beneficiarilor acestuia, respectiv a persoanelor cu diabet.

PARTEA A – I – A

DATE DIN LITERATUR?

DIABETUL ZAHARAT

1. Definitie

Diabetul zaharat este un sindrom cuprinzand un grup heterogen de tulburari care pot avea o etiologie diferita, dar care au in comun hiperglicemia asociata cu modificari lipidice si proteice la fel de importante [1].

„Diabetul zaharat este o afectiune enigmatica si rara. Bolnavii au o sete nepotolita, dar elimina mai multa urina decat cantitatea de lichide pe care o beau, deoarece carnea si oasele se elimina si se topesc prin urina. Slabirea ia proportii mari in mod rapid si dupa o viata chinuita si plina de dureri, urmeaza destul de repede moartea.„

(Araeteus din capadochia, 81-13 i.e.n.)

„Diabetul zaharat este o tulburare metabolica complexa si variabila”.

(Comitetul de experti O.M.S., 1964)

„Diabetul zaharat este o tulburare metabolica determinata genetic, care in expresia clinica completa este caracterizat prin hiperglicemie pe nemancate, boala vasculara aterosclerotica, microangiopatie si neuropatie.”

(Fojans, 1971)

„Diabetul zaharat este o boala de metabolism cu evolutie cronica, transmisa genetic sau castigata in cursul vietii, caracterizata prin perturbarea metabolismului glucidic (hiperglicemie si glicozurie), insotita ori urmata de perturbarea celorlalte linii metabolice; se datoreaza unei carente absolute sau relative de insulina; produce numeroase complicatii acute sau cronice; tratamentul bolii este in primul rand dietetic, la aceasta putandu-se adauga terapia insulinica, medicamentele hipoglicemiante orale si exercitiul fizic. Denumirea entitatii provine de la cuvantul grecesc care inseamna , , , sau chiar ”.

(Mincu, 1977)

2. Clasificare

Diabet zaharat

? Diabetul zaharat insulino-dependent

? Diabetul zaharat insulino-independent:

– fara obezitate;

– cu obezitate.

? Diabetul zaharat asociat malnutritiei

? Alte tipuri de diabet asociate cu conditii sau sindroame:

– boli pancreatice;