Pagina documente » Stiinte Economice » Rolul investitiilor in economia de piata si evolutia acestora in ultimii ani

Cuprins

lucrare-licenta-rolul-investitiilor-in-economia-de-piata-si-evolutia-acestora-in-ultimii-ani
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-rolul-investitiilor-in-economia-de-piata-si-evolutia-acestora-in-ultimii-ani


Extras din document

Cuprins
INTRODUCERE
Rolul investitiilor in economia de piata si evolutia acestora in ultimii ani
Capitolul I.
CONCEPTUL DE INVESTITIE
2.Clasificarea investitiilor
3. Conceptul de eficienta economica a investitiilor
4. Riscul investitional
Capitolul. 2
SURSELE DE FINANTARE A INVESTITIILOR
1. Aspecte generale privind sursele de finantare a investitiilor
2. Surse proprii de finantare ale investitiilor, consecinta a autofinantarii
3. Surse de finantare externa a investitiilor
I. Finantarea investitiilor prin credite BERD
1.1. BERD - scurt istoric, functii
1.2.Operatiuni BERD in Romania
1.2.1.Finantarea directa prin BERD
1.2.2. Finantarea indirecta prin BERD sau finantarea cu ajutorul IF
II. Finantarea investitiilor prin credite BIRD
2.1. BIRD - scurt istoric, formarea si utilizarea resurselor
2.2. Imprumuturi BIRD primite de Romania pentru finantarea Proiectului
C. IMPRUMUTURI ACORDATE DE STAT
I. Politica de interventie a statului in economie
II. Tehnici de interventie a statului in economie.
D. IMPRUMUTURI ACORDATE DE BANCI
E. LEASING (CREDIT-BAIL)
F. CREDITUL FURNIZOR
Capitolul 3
ANALIZA FINANCIARA SI EVALUAREA INVESTITIEI.
COSTUL CAPITALULUI
1.Analiza financiara a proiectului de investitii
1.1. Regula VAN ( valoarea actualizata neta)
1.2 Rata interna de rentabilitate(RIR)
1.3. Termenul de recuperare, indicele de profitabilitate si analiza de sensibilitate
1.4. Analiza pragului de rentabilitate
(Analiza punctului critic)
1.5. Analiza pe baza de indicatori financiari
II. INDICATORI DE SOLVABILITATE
1.SOLVABILITATEA PATRIMONIALA
RD =< 1
1. RATA DE SOLVABILITATE (LONG TERME DEBT TO EQUITY)
2. RATA DE ACOPERIRE A ACTIVELOR FIXE
(FIXED CHARG COVERAGE)
III. INDICATORI DE RENTABILITATE
IV. INDICATORI CARE REFLECTA ECHILIBRUL ACTIVITATII ECONOMICE ( DE GESTIUNE )
1.6. Testul Bruno (Cursul de revenire net actualizat)
1.7. Analiza probabilistica
2. Structura financiara si costul mediu ponderat al capitalului
2.1.Costul capitalurilor proprii
2.2. Costul capitalului imprumutat
2.3 Costul leasingului
2.4. Costul mediu ponderat al capitalului

Alte date

?

INTRODUCERE

Rolul investitiilor in economia de piata si evolutia acestora in ultimii ani

Economia Romaniei a parcurs mai mult de noua ani de tranzitie de la o economie supercentralizata la o economie de piata bazata pe cerere si oferta. Aceasta perioada se caracterizeaza, in principal, prin accentuarea dezechilibrelor structurale la nivel macroeconomic, folosirea incompleta a factorilor de productie la nivel microeconomic si prin accentuarea evolutiei descendente a indicatorilor de sinteza ce caracterizeaza evolutia economiei nationale. Toate acestea au facut ca astazi sa nu se mai vorbeasca de relansare economica, ci de redresare economica, care nu se poate face decat prin reabilitarea si relansarea proceselor investitionale, ca singura posibilitate de mobilizare a resurselor, ca factor dinamizator, capabil sa infrunte inertia starii actuale.

Transformarile de sistem in cadrul economiei romanesti include ca element fundamental finantarea investitiilor si, pe aceasta baza, a restructurarii care, desi, in general, poate fi considerata ca un proces permanent pentru orice economie nationala, in conditiile tranzitiei, capata trasaturi specifice in ceea ce priveste sfera de cuprindere si profunzimea schimbarilor.

Necesitatea asigurarii unei desfasurari coerente, concertate si coordonate a investitiilor si restructurarii, presupune nu numai un set de politici adecvate, dar si surse de finantare distincte si intercorelate, caci, fara o asigurare financiara minim necesara, orice intentie de restructurare, indiferent de nivelul acesteia, ramane la nivel de declaratie.

In prima perioada de dupa 1989 investitiile au intregistrat o reducere drastica, la aceasta contribuind cauze si factori atat interni cat si externi printre cei mai semnificativi numarandu-se:

? Distorsiunile si dezechilibrele structurale mostenite de la economia de comanda

? Incapacitatea economiei, din punct de vedere al resurselor, de a sustine ineficient o rata inalta a acumularii

? Dispersarea investitiilor pe un areal de obiective foarte larg

? Prabusirea pietei CAER, conflictele din Golful Persic si Iugoslavia care au avut o influenta negativa asupra economiei romanesti

? Incapacitatea majoritatii intreprinderilor de a se adapta rapid la noile cerinte ale economiei de tranzitie, etc.

Toate aceste cauze, ca si altele, au determinat un declin sever al potentialului economiei romanesti si, pe aceasta baza, diminuarea surselor investitionale.

Sursele finantarii si ale restructurarii in economia de tranzitie a Romaniei se suprapun in principiu cu cele ale investitiilor.

Clasificarea surselor de finantare a investitiilor pe forme de proprietate releva cresterea importantei capitalului privat. Sursele de la bugetul statului si bugetele locale prezinta o tendinta de stagnare, iar cele proprii o reducere continua, tendinte ce se vor accentua, indeosebi in conditiile in care privatizarea va capata o amploare deosebita.

Imbunatatirea finantarii investitiilor si a restructurarii in economia Romaniei este strans legata de solutionarea, fie chiar si partiala, a gravelor probleme pe care le creeaza blocajul financiar, care la inceputul anului 1997 a depasit volumul valoric de peste 28 000 miliarde lei, din care sectorului privat ii revine circa jumatate.

In vederea ridicarii eficientei finantarii investitiilor si a restructurarii, au fost intreprinse o serie de masuri. Astfel, incepand cu anul 1995, impulsionarea procesului s-a realizat mai bine concertat, prin aplicarea prevederilor OG nr. 13/1995, in concordanta cu care, prin HG nr. 21/1995 au fost selectati 151 de agenti economici, supusi regimului de supraveghere economico – financiara. Ordonanta mentionata a incercat sa inlesneasca un contract direct intre debitori si creditori, precum si accelerarea efectuarii platilor, utilizarea unor metode adecvate de concilieri, protectia personalului disponibilizat in urma restructurarii.

In ceea ce priveste orientarea investitiilor pe ramuri si activitati, se remarca dinamici deosebit de inalte in unele ramuri de servicii a caror dezvoltare rapida a fost impusa de nevoia crearii si functionarii mecanismelor economico-financiare ale tranzitiei la economia de piata. Astfel :

? In activitatile financiar-bancare investitiile au crescut de 44 ori in 1990-1995

? In posta si telecomunicatii investitiile au crescut de 7,2 ori

? In administratie publica si aparare investiiile au crescut de 3,9 ori, etc

Comportamentul investitional din primii ani de tranzitie a relevat o inclinatie foarte mare a intreprinzatorilor privati spre sfera serviciilor si a intermedierilor imobiliare, comerciale, financiare, bancare, care de regula aduc profituri mari, intr-un termen scurt.

Incepand cu 1995, se constata o orientare mai ferma a investitiilor spre ramurile productive ale industriei prelucratoare, cu insemnate capacitati de productie neutilizate si cu un potential de amendare a nivelului de tehnicitate pentru realizarea unor produse cerute pe piata interna si externa. In anii 1995-1996 o concentrare mai mare o au investitiile in industria prelucratoare (26,5%), agricultura(9,8%), industria electrica si termica (8,2%), industria extractiva (7,4%).

Dupa blocajul investitional inregistrat pana in 1993 in perioada 1994-1998 investitiile au inregistrat o evolutie crescatoare; in 1995 au crescut cu 10,5% fata de 1994, in 1996 au crescut cu 4,5% fata de 1995, anul 1997 este primul an de scadere a procesului investitional, scaznd cu 47% fata de 1996. In 1998 investitiile au continuat sa scada, desi in luna martie au avut o usoara crestere, dupa care au intrat intr-o faza de stagnare.

In anul 1998 cu toate ca declinul economic a afectat capacitatea statului si a intreprinderilor din sectorul de stat de a-si sustine programul investitional, in ultima parte a anului s-a putut remarca o oarecare crestere a activitatii: valoarea investitiilor realizate in sectorul public in trimestrul IV s-a ridicat la aproape 7 245 miliarde lei si a reprezentat 41% din total. Investitiile realizate in economie in anul 1998 au insumat 45 343 miliarde lei, inregistrand o scadere de 18,6% comparativ cu anul anterior. Cele mai mari eforturi de investire s-au facut in industrie (aproape 40%), in agricultura (16% din total) si in constructii (circa 12%).

In ceea ce priveste valoarea capitalului strain investit in Romania a ajuns la aproape 3 649 milioane $. Privatizarea marii industrii desi s-a desfasurat mult mai lent decat si-au propus autoritatile, a atras o serie de investitori straini in industria materialelor de constructii, mai ales cea a cimentului ( din Germania, Franta, Austria si Elvetia), in industria automobilelor si componentelor auto ( din Coreea de Sud si Germania), in industria de prelucrare a hidrocarburilor (Federatia Rusa), in industria rulmentilor (SUA si Japonia).

Structura capitalului strain pe tari de provenienta nu a suferit modificari fata de situatia din urma cu cateva luni:

? Cele mai mari investii provin din Olanda (14,8% din total)

? Germania (10,3%)

? Italia ( 8%)

? Franta, SUA si Coreea de Sud (7,5-6,5%)