Pagina documente » Stiinte Economice » Adoptarea monedei unice EURO in tarile recent aderate la U.E

Cuprins

lucrare-licenta-adoptarea-monedei-unice-euro-in-tarile-recent-aderate-la-u.e
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-adoptarea-monedei-unice-euro-in-tarile-recent-aderate-la-u.e


Extras din document

Alte date

?Istoricul monedei

a.) Denumire

Daca pina acum citiva ani, numele generic pentru moneda europeana era ECU-ul (European Currency Unit), in ultimul timp (si realitatea ne demonstreaza acest lucru), numele care s-a impus atit pe piata, cit si in constiinta oamenilor este cel de EURO. Ecu-ul nu a constituit niciodata reprezentarea unei monede propriu-zise, ci era doar o unitate de masura monetara, un nume generic care fluctua in raport cu monedele tarilor europene. Insa el a constituit, cu siguranta, una din etapele hotaritoare care au dus la aparitia monedei unice europene.

In mod oficial, de la 1 ianuarie 1999, ECU a fost inlocuit cu EURO, la o paritate de 1:1. Diferenta fata de ECU este ca, de acum inainte, orice schimb de monede intre statele care au adoptat moneda unica se face la o rata fixa. Astfel, rata de schimb pentru monedele care intra in grupul euro va ramine aceeasi prin definitie.

Euro are si un simbol (€) inspirat din litera greceasca epsilon, avind ca punct de reper leaganul civilizatiei europene. La nivel grafic, reprezentarea este apropiata de litera E, cu doua linii paralele la mijloc, facind referire la prima litera din cuvintul cheie .Europa..

b.) Alegerea numelui

Autorii Tratatului de la Maastricht nu au ales un nume pentru viitoarea moneda. Este adevarat ca ECU a fost mentionat de multe ori, dar lipsa de armonie din scrierea lui arata natura provizorie a acestui nume.

Au existat citeva motive obiective pentru alegerea numelui. De fapt, a existat chiar o nevoie privind:

• ?accentuarea diferentei majore dintre viitoarea moneda unica europeana si rolul de punct de referinta comun pe care ECU l-a jucat pina acum

• evitarea asimilarii psihologice a unei monede slabe de catre noua moneda

• ?gasirea unui nume care sa nu fie doar un acronim si care sa nu dea nastere la dificultati de pronuntie in vreuna din limbile Comunitatii.

Dupa citeva luni de discutii, Consiliul European de la Madrid a decis in decembrie 1995 numele viitoarei monede - EURO. Este usor de pronuntat in toate limbile Comunitatii si a obtinut cele mai bune rezultate in toate sondajele de opinie. Apar astfel scrieri in alfabetul latin si grecesc pe bancnote si - din motive de spatiu - numai alfabet latin pe partea comuna a monedelor de 1 si 2 euro.

In octombrie 1996, Ministerele de finante au cazut de acord asupra subdivizarii monedei in 100 de centi. Decizia a fost luata prin adoptarea Hotaririi nr. 947/98 in mai 1998. In conformitate cu prevederile Hotaririi, definitia .centului. nu impune nici o restrictie privind folosirea altor variante ale acestui termen in limbajul uzual. Aceasta flexibilitate include si folosirea termenului .centime. in franceza, pentru a evita discordanta in exprimare (de exemplu .trois cents cent.).

c.) Baza legala

Baza legala a monedei europene este constituita de Articolul 106 al Tratatului prin care Comisia Europeana pastreaza traditia istorica de separare a emiterii bancnotelor Euro, chestiune care tine de Banca Centrala, si cea a monedelor, pentru care sunt responsabile ministerele de finante. Astfel, Banca Centrala Europeana va emite si va autoriza punerea in circulatie a bancnotelor de catre bancile centrale, iar Statele Membre vor emite monedele; .Banca Centrala Europeana va hotari cantitatea emisa.

Dupa o analiza facuta impreuna cu Banca Centrala Europeana, Consiliul European are sarcina de a armoniza .valorile si specificatiile tehnice ale tuturor monedelor care vor intra in circulatie.. Are deci puterea de a decide tipul monedelor, caracteristicile tehnice si valoarea; interventia Bancii Centrale Europene este menita sa controleze cantitatile care vor fi produse, fiind sarcina ei de a supraveghea toate emisiunile monetare.