Pagina documente » Informatica, Matematica » Comertul electronic. Metode de efectuare a platilor in comertul electronic

Cuprins

lucrare-licenta-comertul-electronic.-metode-de-efectuare-a-platilor-in-comertul-electronic
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-comertul-electronic.-metode-de-efectuare-a-platilor-in-comertul-electronic


Extras din document

CUPRINS
Introducere........pag. 1
Capitolul I. Internet - infrastructura comertului electronic ...pag. 3
I.1. Internet-Scurt istoric....pag. 3
I.2. Internet-mediu de afaceri.............pag. 8
I.2.1. Internetul si reteaua internationala (WWW)..pag. 10
I.2.2. Avantajele utilizarii retelelor informationale.....pag. 11
I.2.3. Avantajele www ca mijloc commercial...........pag. 14
I.2.4. Internetul in Romania, contextul societatii informationale globale..............pag. 18
Capitolul II-Aspecte privind evolutia comertului electronic.pag. 20
II.1. Comertul electronic de-a lungul timpului........pag. 21
II.2. Comertul electronic in cautarea unei definitii..pag. 23
II.3. Modele de afaceri in comertul electronic..........pag. 27
II.4. Tipuri de site-uri utilizate in comertul electronic............pag. 33
II.5. Avantajele si dezavantajele comertului electronic fata de comertul classicpag. 38
Capitolul III-Aspecte legislative ce reglementeaza comertul electronic.........pag. 42
III.1. Reglementari in domeniul comertului electronic pe continentul Asiatic...pag. 42
III.2. Reglementari in domeniul comertului electronic pe continentul Americanpag. 45
III.3. Reglementari in domeniul comertului electronic in Australia, Noua Zeelanda...pag. 49
III.4. Reglementari in domeniul comertului electronic pe continentul Europeanpag. 50
III.5. Reglementari in domeniul comertului electronic in Romania...........pag. 57
III.6. Protectia consumatorilor pe Internet............pag. 61
Capitolul IV-Metode efectuare a platilor in comertul electronic..pag. 67
IV.1. Metode de efectuare a platilor electronice.........pag. 67
IV.2. Securitatea in comertul electronic....pag. 74
Capitolul V-Comertul electronic in Romania: Prezent si perspective.......pag. 82
V.1. Inceputurile comertului electronic in Romania.pag. 82
V.2. Dimensiuni ale comertului electronic romanescpag. 84

Alte date

?Introducere

Lumea se schimba. Astazi schimburile sunt si mai rapide datorita evolutiei tehnologiei informationale care transforma realitatea din ce in ce mai mult intr-o realitate virtuala.

Internetul a dus la o reamenajare completa a tuturor pietelor si, prin aceasta, la o accelerare a procesului de modernizare oferind un cyberspatiu, cu multe oportunitati ce nu au mai fost oferite omenirii pana in prezent. Aceasta noua lume este dinamica, plina de concepte, paradigme si planuri de actiune. Informatia este putere si Internetul ofera cea mai mare cantitate de informatie pe care omul a putut s-o acumuleze.

Progresul tehnologic fara precedent la care asistam in ultimele decenii, care a condus la dezvoltarea tehnologiilor de prelucrare a informatiilor, a dat nastere unei noi modalitati de comunicare numita Internet. Acesta va fi viitorul comunicarii in masa si al afacerilor. El va inlocui treptat telefonul, posta, televiziunea, modul traditional de a face afaceri. Cu ajutorul Internetului se va putea “merge” la cumparaturi, la banca, la biblioteca, la muzee, in vacante etc.

Actionand asupra tuturor domeniilor de activitate, aceasta retea imensa de calculatoare a revolutionat si domeniul afacerilor, conducand la aparitia unor noi metode de afaceri (comertul electronic). Astfel, si comertul, una din cele mai vechi ocupatii si profesii ale omului, cunoaste in cel de-al treilea mileniu mutatii profunde, determinate de evolutia dinamica, fara precedent a tehnologiilor informatice si comunicatiilor care conduc la societatea informationala, ca un mod de a munci si gandi al oamenilor.

Internetul este pe punctul de a ne schimba viata, impactul sau asupra noastra fiind mai mare decat influenta pe care a avuto Revolutia Industriala in schimbarea societatii secolului XVIII. Acesta este folosit astazi pentru o varietate de scopuri dintre cele mai diverse.

Toata aceasta realitate, nou creata, pe care inca multi o neaga sau o privesc cu multa neincredere, a reprezentat punctul de plecare pentru lucrarea de fata. De asemenea, s-t tinut cont ca latura cea mai importanta in relatiile economice dintre oameni este comertul. Fara comert nu s-ar fi putut progresa si s-ar fi ramas la o societate austera, domestica, in care grupurile de oameni ar fi produs doar pentru acoperirea propriilor necesitati si nu ar fi fost posibila nici diversificarea productiei. Extinzand aceasta teorie, adaptand-o la realitatea economica prezenta, putem spune ca fara comert prin retele de calculatoare, nu se poate vorbi de un comert eficient. Iata de ce, pentru Romania, care in conditiile actuale parcurge importante transformari, comertul electronic reprezinta o adevarata provocare si, totodata o solutie pentru rezolvarea multor probleme cu care se confrunta intreaga tranzitie.

Capitolul I

Internetul-Infrastructura cometului electronic

Internetul nu este o organizatie cu actionari, presedinte sau consiliu de administratie, ci mai degraba poate fi considerat un set de protocoale de comunicatie, de modalitati de utilizare si functii executate, o biblioteca imensa de informatii disponibile sau o modalitate de a “lega” oamenii din intreaga lume.

I.1. Internet - scurt istoric

Calculatoarele se pot “lega” intre ele, din aceasta legatura rezultand retelele de calculatoare. In general, o retea de calculatoare contine un computer mai puternic, care gestioneaza utilizarea retelei si care poarta numele de server.

Internetul nu este o singura retea de calculatoare, in sensul prezentat mai sus, asa cum exista retele de calculatoare in birouri, banci, ci mai degraba o retea a retelelor, care acopera toata suprafata pamantului. Aceasta retea este alcatuita dintr-un numar foarte mare de retele care au in comun utilizarea unor moduri de comunicare specifice, numite protocoale. Calculatoarele devin astfel niste comutatoare care conecteaza retelele intre ele. Acestea pot sa transfere mesaje catre si de la calculatoare ce utilizeaza protocoale diferite. Transferul de informatii (text, grafica, audio) se face utilizand diverse legaturi intre retele. Aceste informatii sunt trecute de la un calculator la altul pana ce destinatia finala este gasita. In cazul in care calea spre destinatar nu este disponibila, mesajul va fi trimis inapoi in mod automat. Pentru a transmite fisiere (informatii) de la un calculator la altul, se folosesc niste protocoale de transfer (File Transfer Protocols-FTP). Pentru a schimba informatii cu un alt calculator este necesara o parola, dar exista multe locuri in retea (anonymus FTP sites) care permit oricui sa se “lege” de acestea si sa obtina fisierele dorite. Mai exista TELNET, un protocol al Internet, care ofera facilitatea conectarii la un calculator prin altul. Usenet News, este o alta facilitate a Internetului, care ofera buletine despre aspecte care intereseaza anumite categorii de persoane. Exista si o mare varietate de servicii ce au fost create in mod special pentru Internet. Astfel, ARCHIE si WAIS sunt facilitati de cautare, create pentru a localiza anumite fisiere sau articole prin toata lumea Internetului. GOPHER- dezvoltat de Universitatea din Minnesota, este o modalitate facila pentru a naviga prin Internet pentru a gasi informatiile dorite.

|inand seama de cele prezentate, reiese ca Internetul reprezinta o retea globala de computere interconectate. Pornind de la o asemenea premisa, Krol&Hoffman ofera trei definitii ale Internetului:

-o retea din retele bazata pe protocoale TCP/IP (Transmision Control Protocol, Internet Protocol);

-o comunitate de oameni care folosesc si dezvolta acele retele;

-o colectie de resurse care pot fi folosite de la acele retele.

De fapt, Internetul reprezinta toate aceste trei definitii cumulate. Retelele fiind interconectate intre ele permit circulatia informatiei pretutindeni, asigurand legatura cu orice act sau document de pe Internet si sunt folosite pentru a simplifica cautarea printre ofertele de pe Internet.