Pagina documente » Recente » Marketing politic.doc

Despre lucrare

lucrare-licenta-marketing-politic.doc
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-marketing-politic.doc


Cuprins

?

Reprezentand un mod de gandire si actiune in sfera pietei, marketingul realizeaza o abordare sistemica a circuitului de activitati de productie, distributie si consum, constituind – mai mult decat un ansamblu de metode si tehnici – domeniul unei tinere stiinte, cu statut autonom, in campul teoriei conducerii stiintifice a fenomenelor si proceselor economico-sociale. Termenul de „marketing”, de origine anglo-saxona a cunoscut o larga circulatie internationala in perioada postbelica, desi originile sale sunt localizate la inceputul secolului nostru, in Statele Unite ale Americii.

Conceptul de marketing s-a bucurat de un numar mare de definitii, fapt motivat de numeroase intelesuri atribuite termenului si de evolutia rapida a acestui domeniu de activitate umana. Profesorul Philip Kotler de la Universitatea Northwestern, SUA, unul dintre cei mai reputati specialisti in marketing, formula in 1992 urmatoarea definitie:

„Marketingul reprezinta mecanismul economic si social prin care indivizii sau grupurile satisfac nevoile sau dorintele semenilor prin mijlocirea producerii si schimbului de bunuri si servicii.”

În fapt, intelesurile date conceptului de marketing sunt multiple, el reprezentand:

- o noua optica economica de conducere a proceselor cerute de dirijarea fluxului de bunuri si servicii de la producator pana la consumator, cu un dublu scop: satisfacerea superioara a cererii si maximizarea profitului intreprinzatorului;

- o functie a intreprinderii, ce dobandeste un continut concret, distinct de celelalte functii ale firmei (functia de cercetare-dezvoltare, productie, comerciala, financiar-contabila, de personal); cu ajutorul acestei functii conducerea firmei are posibilitatea sa cunoasca si sa anticipeze permanent cerintele pietei careia se adreseaza, sa produca si sa comercializeze acele marfuri ce raspund cat mai bine exigentelor consumatorilor, sa valorifice cat mai profitabil potentialul uman, material si financiar de care dispune.

Schimbarea de optica pe care o determina marketingul in cadrul firmelor ce il adopta aduce in prim-planul prioritatilor decizionale cerintele consumatorului (utilizatorului) carora le subordoneaza problemele organizarii si conducerii proceselor de productie si desfacere.

Functiile marketingului sunt multiple:

- functia de cercetare a pietei, a nevoilor de utilizare sau consum, care este functia – premisa;

- functia de crestere a capacitatii de adaptare a firmei la cerintele mediului sau de piata, care est functia – mijloc;

- functia de satisfacere superioara a nevoilor de utilizare sau de consum;

- functia de maximizare a profitului;

Dezvoltarea extensiva a marketingului reprezinta largirea ariei sale de raspandire, incorporarea conceptiei de marketing de catre un numar tot mai mare de firme, nu numai din domeniul productiei materiale ci si din sfera comertului si a prestarilor de servicii; tot in acest context, marketingul a fost incorporat si in cadrul societatii civile, in cadrul organizatiilor neguvernamentale, dar si in cadrul partidelor politice, tocmai din cauza dezvoltarii acestuia si functiilor sale.

Unul dintre conceptele cele mai importante ale societatii de astazi este acela de „rentabilitate”. Conceptul se regaseste in toate domeniile economiei si vietii sociale, si, ca atare, trebuie sa se gaseasca si in domeniul politic.

Un produs este rentabil daca se vinde, o intreprindere este rentabila daca ofera produse sau servicii care se vand, etc. Orice activitate sau actiuni in orice domeniu se pot evalua prin rentabilitate. Un management competitiv asigura rentabilitatea utilizand instrumentele de marketing pentru cunoasterea pietelor, a nevoilor si cerintele consumatorilor.

Astfel, se vinde numai ceva de care este nevoie, este rentabil. Bunuri de care nu este nevoie, nu se vand. Deci cine nu este in stare si satisfaca nevoi prin ceea ce produce sau ceea ce ofera, nu este rentabil.

Marketingul, cel care strange informatiile de piata si fundamenteaza deciziile de conducere, are trasatura caracteristica esentiala de a avea in vedere tocmai studiul nevoilor si cerintelor consumatorilor.

Am abordat mai devreme ariile de extindere a marketingului, aratand implementarea acestuia in cadrul unui partid politic.

O comparatie a unei intreprinderi cu un partid politic, a structurilor acestora, releva urmatoarele: O conducere cu nivele ierarhice corespunzatoare exista atat intr-o intreprindere cat si intr-un partid; structuri de lucru specifice de proiectare, de executie, de distributie a produselor care se fabrica sau a serviciilor care se ofera exista intr-o intreprindere si trebuie sa existe si intr-un partid – specificitatea lor depinde de specificitatea produsului fabricat si de cel caruia i se adreseaza pentru a-i satisface o nevoi, consumatorul final.

Un partid lucreaza cu informatii. El este atat beneficiar cat si distribuitor de informatii. O pondere insemnata o constituie categoria de informatie publica referitoare la activitatile partidului.

Produsele „fabricate si distribuite” de partid sunt informatii transmise cu ajutorul diverselor suporturi: actiuni, declaratii, mesaje, documente, interviuri, etc, sub forma scrisa sau vorbita.

În spiritul conceptului de marketing politic, ele trebuie sa contina mesaje de rezolvare a nevoilor celor carora li se adreseaza si trebuie sa aiba ca rezultat mentinerea si schimbarea adeziunii oamenilor in favoarea partidului.

Acesta trebuie, deci, sa aiba compartimente specifice de lucru, atat pentru a-si fabrica produsele cat si pentru a le distribui.

Se pot defini urmatoarele activitati principale ale unui partid, carora trebuie sa le corespunda compartimente de lucru specifice:

1. Activitatea interna de partid: cu o varietate mare de problematici si actiuni poate avea ca obiectiv relatiile intre nivelele ierarhice, actiunile forumurilor partidului, cluburi politice, elaborare de documente interne de partid, etc.

Aceasta activitate trebuie sa aiba ca rezultat final mentinerea adeziunii membrilor de partid la cauza acestuia.

2. Activitatea externa de partid, care se desfasoara in mediul extern al partidului: aceasta are mai multe sub-ramuri: - activitatea politica parlamentara si guvernamentala;

EXTRAS DIN DOCUMENT