Pagina documente » Recente » Politici marketing.doc

Despre lucrare

lucrare-licenta-politici-marketing.doc
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-politici-marketing.doc


Cuprins

?

1.Sa se analizeze cauzele acestui esec comercial, avandu-se in vedere, in special, urmatoarele elemente:

a)imaginea celorlalte produse comercializate sub marca Bic si compatibilitatea acesteia cu imaginea unui parfum;

Firma Bic a produs pana la momentul lansarii noului parfum pixuri, aparate de ras, brichete ceea ce-i determina pe consumatori sa nu faca o asociere numele acestei firme si parfumul de lux.

Firma ar fi trebuit sa dea un alt nume parfumului pentru a se face o deosebire intre produsele fabricate pana acum si noul produs cu care vrea sa intre pe piata.Fiind renumita pentru celelalte produse si anume, aparate de ras, brichete, pixuri consumatorii nu s-ar putea gandi, la auzirea numelui Bic, la un parfum de lux, aici firma facand greseala, deoarece nu a schimbat numele sau macar sa adauge ceva in plus pentru a diferentia produsele.

b)segmentele de cumparatori potentiali si motivatia acestora;

In ceea ce priveste segmentele de cumparatori potentiali pentru parfumul de lux lansat de firma Bic, acesta se adreseaza chiar si celor cu venituri mici datorita pretului sau foarte mic ceea ce nu este o calitate a acestui tip de parfum.

De asemenea cumparatorii cu venituri medii si mari nu vor cumpara niciodata un asemenea parfum pentru ca nu le va satisface nevoia de rafinament, de finete deoarece ei asociaza un parfum de lux cu un pret accesibil celor cu asemenea venituri si nu vor accepta ca parfumul cu care ei vor sa iasa in evidenta sa poata fi cumparat si de o persoana de clasa joasa.

Parfumul de lux, in general, se adreseaza femeilor si barbatilor cu venituri medii si mari, de aceea Bic a lansat un parfum de lux care sa se adreseze tuturor categoriilor de consumatori.

c)Firma Bic a incercat sa patrunda pe piata parfumurilor de lux dar a facut unele greseli.Cum au influentat componentele mixului de marketing imaginea parfumului Bic vom afla din cele ce urmeaza.

Politica de produs.

In ceea ce priveste politica de produs vom analiza in primul rand ambalajul, care la un parfum de lux este cu cat mai simpla cu atat mai rafinat deoarece nu ambalajul trebuie sa fie practic ci continutul acestuia ceea ce Bic nu a facut, ei inversand aceste calitati.

Desi calitatea este foarte buna aceasta intra in contradictie cu celelalte si anume pret, ambalaj etc.

Politica de pret.

Politica de pret este total gresita pentru un parfum de lux. La acest pret ei trebuia sa inceapa cu un parfum obisnuit deoarece pretul parfumului de lux variaza intre 60-80 $. Greu de crezut ca pretul de 5$ va fi acceptat de cei care prefera parfumul de lux.

Intr-adevar, era cel mai ieftin parfum de lux de pe piata, dar consumatorii nu asociam pretul de 5$ cu un parfum de lux.

Politica de distributie.

Faptul ca firma vinde un parfum de lux in tutungerii alaturi de brichete si aparate de ras scade increderea consumatorilor in acest parfum.Cei care consuma in general parfumuri de lux nu vor accepta sa cumpere parfum de lux din tutungerii si supermagazine cand acestia erau obisnuiti sa-l cumpere din magazine de lux.

De aici tragem concluzia ca aceasta este o alta greseala a firmei Bic.

Politica de promovare.

Putem spune ca politica de promovare a fost totusi bine facuta dar s-a gresit din nou prin sloganul folosit. Parfumul Bic nu putea fi acceptat ca un parfum de lux de catre cei care foloseau acest gen de parfum deoarece acestia nu se puteau obisnui cu ideea ca parfumul pe care ei il folosesc sa fie folosit de majoritatea cumparatorilor cu venituri mici.

O alta greseala a fost faptul ca nu s-a tinut cont de rezultatele cercetarilor de marketing dar probabil acestia s-au bazat si pe faptul ca au fost facute in Europa si nu in SUA, unde urma sa se lanseze produsul, aceasta constituind o alta greseala.

2.Sa se elaboreze metodologia unei testari de acceptabilitate a parfumului Bic.

In ceea ce priveste testarea de acceptabilitate aceasta a fost facuta, se pare gresit, cred ca trebuia facuta in SUA, deoarece aici se lansa pana la urma produsul.

Desi produsul trecuse cu bine de testele tehnice, calitatea acestuia fiind asemanatoare celorlalte parfumuri de lux, la testele de acceptabilitate rezultatele au fost contradictorii si insuficient de concludente.

O importanta deosebita in operatiunea de testare o are asigurarea cadrului organizatoric, respectiv, stabilirea locului de efectuare, selectarea subiectilor antrenati in aceasta operatiune, etc..

Cat priveste subiectii supusi testarii, acestia constituie un esantion reprezentativ, sa aiba deci o structura cat maiapripiata de cea a tuturor segmentelor de consumatori potentiali.

Testarea de acceptabilitate se realizeaza, de regula, in prezenta produsului:sunt insa si situatii, cand subiectilor nu li se ofera decat imagini ale produselor testate, atunci cand acestea reprezinta variante multiple de satisfacere a aceleiasi trebuinte.

Cum am precizat si mai sus testarea de acceptabilitate trebuia facuta in SUA si totodata trebuiau facute studii de piata cu oferirea de mostre.

3.Sa se redefineasca pozitionarea parfumului Bic si mixul de marketing utilizat pentru lansare.

EXTRAS DIN DOCUMENT