Pagina documente » Stiinte Economice » Promovarea expeditiilor si transporturilor fluviale de marfuri in trafic intern (S.C.A.E.P. XYZ S.A.)

Cuprins

lucrare-licenta-promovarea-expeditiilor-si-transporturilor-fluviale-de-marfuri-in-trafic-intern-s.c.a.e.p.-xyz-s.a.-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-promovarea-expeditiilor-si-transporturilor-fluviale-de-marfuri-in-trafic-intern-s.c.a.e.p.-xyz-s.a.-


Extras din document

CUPRINS:
Introducere
Cap. 1 Mixul de marketing in servicii
1.1. Marketing mix revizuit pentru servicii
1.2. Produsul
1.3. Pretul
1.4. Distributia
1.5. Comunicarea
1.6. Implicare umana
1.7. Dovezi fizice
1.8. Procesul
Cap. 2 Politica de promovare in marketingul serviciilor
2.1. Structura activitatii promotionale
2.2. Conditiile adoptarii politicii promotionale
2.3. Principiile politicii de promovare in servicii
2.4. Obiective si strategii promotionale in servicii
2.4.1. Obiective promotionale
2.4.2. Strategii promotionale
2.5. Mesajele promotionale
Cap. 3 Marketingul in transporturi
3.1. Notiune si caracteristici
3.2. Strategii concurentiale pentru marketingul transporturilor
3.3. Piata firmei de transport
3.3.1. Oferta de servicii de transport
3.3.2. Cererea de servicii de transport
Cap. 4 Promovarea expeditiilor si transporturilor fluviale de marfuri in trafic intern la S.C.A.E.P. GIURGIU PORT S.A.
4.1. S.C.A.E.P. GIURGIU PORT S.A. - prezentare generala
4.1.1. Scurt istoric
4.1.2. Obiectul de activitate
4.1.3. Structura organizatorica a S.C.A.E.P. GIURGIU PORT S.A.
4.2. Analiza SWOT
4.3. Mediul intern de marketing
4.4. Mediul extern de marketing
4.4.1. Micromediul
4.4.2. Macromediul
4.5. Piata S.C.A.E.P. GIURGIU PORT S.A.
4.6. Promovarea expeditiilor si transporturilor fluviale de marfuri in trafic intern la S.C.A.E.P. GIURGIU PORT S.A.
Concluzii
Anexe
Bibliografie

Alte date

?

INTRODUCERE

Marketingul constituie o activitate care, in prezent, nu poate lipsi din conducerea si functionarea eficienta a firmelor, el contribuind la adaptarea continua a firmei la toate schimbarile care au loc in cadrul pietei unde aceasta isi desfasoara activitatea. Marketingul contribuie de asemenea la fundamentarea si elaborarea deciziilor vitale pentru cresterea vanzarilor si realizarea profitului asteptat.

Marketingul serviciilor a aparut ca urmare a dezvoltarii spectaculoase a sectorului serviciilor dar si datorita faptului ca, si firmele de servicii, la fel ca cele care se ocupa de productie trebuie sa utilizeze marketingul pentru a se pozitiona pe pietele pe care actioneaza.

În privinta domeniului transporturilor, trebuie semnalate obiectul si importanta activitatii de transport. Transporturile constituie o importanta ramura a productiei materiale, fara de care existenta unei societati moderne ar fi de neconceput, acestea reprezentand un sistem circulator al intregii tari. Din punct de vedere al deplasarilor de marfuri in spatiu, transportul constituie o prelungire a procesului de productie, pe care–l continua si il desavarseste. În acest fel, activitatea de transport adauga valoare marfurilor, contribuind la formarea venitului national.

Lucrarea de fata, intitulata “Promovarea expeditiilor si transportului fluvial de marfuri in trafic intern la S.C.A.E.P. “GIURGIU PORT” S.A.” este structurata in patru capitole si urmareste modalitatea de realizare a activitatii de promovare in cadrul unei firme de servicii.

Primul capitol al lucrarii prezinta mixul de marketing in servicii. Spre deosebire de mixul de marketing aplicabil in cazul bunurilor tangibile si alcatuit din patru componente (produs, pret, promovare si distributie), in cazul serviciilor, datorita caracteristicilor acestora (intangibilitatea, inseparabilitatea, variabilitatea si perisabilitatea), mixul este alcatuit nu din patru ci din sapte componente, cei sapte P si anume: produs (product), pret (price), distributie (place), comunicare (promotion), implicare umana (people), dovada fizica (phisycal evidence) si procesul (process).

Fiecare din aceste componente este prezentata in cadrul capitolului.

Capitolul al doilea prezinta importanta pe care o are politica de promovare in cadrul politicii de marketing a unei firme de servicii. Alaturi de elementele care alcatuiesc politica de promovare (elementele de comunicare interna media, elementele de comunicare interna interpersonala, elementele de comunicare externa media si elementele de comunicare externa interpersonala) mai sunt prezentate si conditiile adoptarii politicii promotionale, principiile de care trebuie sa se tina seama la elaborarea politicii promotionale in servicii, obiectivele si strategiile urmarite de activitatea promotionala precum si cateva elemente legate de mesajul promotional.

Capitolul al treilea urmareste sa prezinte cateva aspecte legate de marketingul transporturilor. Transporturile reprezinta un important domeniu al activitatii economico-sociale, prin intermediul carora se realizeaza deplasarea in spatiu a bunurilor si persoanelor in vederea satisfacerii nevoilor materiale si spirituale ale societatii omenesti. Transporturile se afla pe locul al patrulea in cadrul ramurilor economice in ceea ce priveste crearea produsului social si a venitului national.

Marketingul in transporturi reprezinta un domeniu de specializare a marketingului serviciilor, a carui aparitie a fost determinata de amploarea si dinamismul transporturilor, de conexiunile acestora cu sectoarele in care marketingul se aplica cu succes in mai multe domenii (bunuri industriale, textile), de rolul esential al transporturilor in logistica de marketing.

Tot in acest capitol mai sunt prezentate principalele caracteristici ale marketingului transporturilor, strategiile concurentiale pentru marketingul transporturilor dar si piata firmei de transport.

Ultimul capitol prezinta activitatea de promovare in cadrul S.C.A.E.P. “GIURGIU PORT” S.A.. Sunt prezentate initial istoricul firmei, obiectul de activitate si modul de organizare al acesteia. Pentru o mai buna cunoastere a pietei pe care firma actioneaza, in capitolul patru este prezentata analiza mediului de marketing al firmei (mediul intern si mediul extern).

Mediul intern este alcatuit din elemente care exprima fizic resursele de care firma dispune, resurse materiale, financiare si umane care joaca un rol esential in desfasurarea activitatii de transport a firmei.

Mediul extern este constituit din doua componente: micromediul si macromediul. Micromediul este alcatuit din clienti, concurenti, furnizorii fortei de munca, prestatorii de servicii si organismele publice, adica toate elementele cu care firma interactioneaza in mod direct. Macromediul prezinta influenta pe care o au pe termen lung asupra activitatii firmei urmatorii factori: mediul demografic, mediul economic, mediul tehnologic, mediul cultural, mediul politic, mediul institutional si mediul natural. Toate acestea ajuta la construirea unei imagini despre S.C.A.E.P. “GIURGIU PORT” S.A.

Este prezentata apoi modalitatea prin care se realiza activitatea de promovare in cadrul S.C.A.E.P. “GIURGIU PORT” S.A. Dupa cum se va putea observa, promovarea ocupa un loc destul de restrans in cadrul activitatii societatii, dar odata cu luarea deciziei de a spori vanzarile promovarea s-a intensificat. Se regaseste in acest ultim capitol campania promotionala pe care societatea o va derula cu ajutorul unei agentii de publicitate.

Aceasta lucrare a fost realizata cu sprijinul D-nei Lector univ. drd. Ana Butnaru, careia as dori sa-i multumesc pe aceasta cale pentru tot sprijinul acordat in elaborarea lucrarii. As vrea, de asemenea, sa mentionez colectivul de profesori care in toti cei patru ani ne-au fost alaturi, atat mie cat si colegilor mei, pregatindu-ne nu numai pentru cariera care va urma, dar mai ales pentru viata.

CAPITOLUL 1

MIXUL DE MARKETING ÎN SERVICII

1.1. Marketing mix revizuit pentru servicii

Chiar daca principiile marketingului mix sunt aceleasi, indiferent de domeniul in care sunt aplicate, specialistii au recunoscut faptul ca acestea au fost elaborate avand ca punct de referinta productia industriala (bunuri tangibile). Însa, in domeniul serviciilor, practica a demonstrat ca exista diferente, marketingul mix clasic nefiind suficient pentru a rezolva unele probleme legate de caracteristicile serviciilor, in special intangibilitatea, problema asigurarii unei calitati uniforme, interventia umana in servicii dar si probleme legate de obiectivele particulare, non-profit ale unora din organizatiile din sfera serviciilor.

Avand ca punct de plecare mixul de marketing clasic, alcatuit din cei patru P (produs, pret, promovare, plasare), unii autori ( Cowell, 1984 adaptat dupa Booms si Bitner, 1982) considera ca mixul de marketing in servicii se compune din sapte P:

1. Produs (product);

2. Pret (price);

3. Distributie (place);

4. Promovare/comunicare (promotion);