Pagina documente » Recente » Rolul comunicarii in domeniul relatiilor publice.doc

Cuprins

lucrare-licenta-rolul-comunicarii-in-domeniul-relatiilor-publice.doc
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-rolul-comunicarii-in-domeniul-relatiilor-publice.doc


Extras din document

?INTRODUCERE

Pretutindeni putem observa faptul ca organizatiile se confrunta zilnic cu noi provocari, trebuie sa faca fata unor probleme noi, sa ia decizii care asigura dezvoltarea sau precipita declinul acestora.

Relatiile publice se dovedesc un instrument original si eficace pentru a raspunde acestor provocari. Ele pot ajuta la rezolvarea unor probleme, lansarea unei idei, cresterea cifrei de afaceri, refacerea imaginii publice sau crearea unui climat favorabil organizatiei. Mai pot ajuta la determinarea oamenilor de a-si schimba comportamentul, la traversarea unei crize sau chiar la evitarea unei catastrofe. De aici reiese si scopul relatiilor publice, acela de a construi si mentine bune relatii cu toate categoriile de public cu care vin in contact.

Profesorul american R. Harlow, afirma: „relatiile publice reprezinta o functie manageriala distincta care: [1 Rex Harlow – “Building a Public Relations Definition” publicat in revista Public Relations Review, 1976]

- ajuta la stabilirea si mentinerea unor linii comune de functionare, intelegere, acceptare si cooperare intre o organizatie si publicul sau;

- contribuie prin managementul problemelor si al datelor acestora la informarea factorilor de decizie asupra opiniei publice si la stabilirea responsabilitatii acestora fata de ea;

- definesc si accentueaza responsabilitatea managementului de a servi interesul public;

- foloseste, ca unelte principale, cercetarea si comunicarea etica”.

Denumirile folosite pentru specialistii din domeniul Relatiilor Publice, de la cele utilizate de Departamentul Muncii (ca specialisti in Public Relations) la multitudinea de nume decise de fiecare organizatie in parte, precum public affairs officer sau marketing communication reprezentative.

Practicarea relatiilor publice, privita de multe ori ca o profesie in dezvoltare, este de fapt la fel de veche ca civilizatia insasi. Primii oameni au cunoscut dorinta de a lega relatii si de a comunica intr-un mod convingator.

Istoria Relatiilor Publice este fascinanta. Manevrarea maselor si obtinerea in randul acestora a unei imagini pozitive este o sursa de putere extraordinara. Relatiile Publice au schimbat destine ale unor conducatori de popoare si prin ei traiectoria umanitatii.

Conceptul de Relatii Publice a aparut nu cu mult timp in urma. Data exacta a aparitiei este controversata.

Cei mai multi considera insa ca fondatorul acestei noi profesiuni este gazetarul Ivy Lebder Lee, care a infiintat la New York primul cabinet de Relatii Publice din lume. El impreuna cu George Parker, in 1904 au fost initiatorii acestei practici.

Criza din 1929 a facut ca informarea publicului sa devina o necesitate, relatiile umane se cereau asezate pe baze noi: se cereau explicatii deschise asupra situatiilor, o informare corecta, completa, comunicare constanta. Este perioada in care sunt infiintate o serie de cabinete de Relatii Publice cu succese spectaculoase, ce aduce celebritatea unora ca: Elmo Popers, Earl Newson, Elton Mayo, Stewart Chase, John Hill.

În Romania, cursurile de Relatii Publice au patruns in invatamantul universitar si postuniversitar in cadrul marketingului si al studiului comertului exterior. Primul curs intensiv de marketing a fost organizat de filiala AROMAR din Brasov si a fost tinut in luna noiembrie 1972, urmat de altul in iunie 1973 si cuprindea elemente de Relatii Publice.

Pe plan international existau deja un „Centru european de relatii publice” si o „Asociatie internationala a relatiilor publice”, care in 1961 la conferinta anuala de la Venetia a adoptat un cod al profesiunii de Relatii Publice.

Relatiile Publice de Marketing (aparute in 1980) au cea mai mare raspandire dintre activitatile de Relatii Publice si este segmentul de industrie cu cea mai mare si mai rapida crestere. Un studiu pe piata mondiala a serviciilor de Relatii Publice, facut de Shandwick in 1989 a estimat ca 20% din veniturile firmelor de profil din intreaga lume este generat de aplicarea acestora in domeniul bunurilor de consum.

Ph. Kitchen sub titlul „Relatiile Publice cu rol de corectie si complementaritate a marketingului” a sugerat cateva motive care au stat la baza concentrarii asupra Relatiilor Publice in promovare, si anume:

? consumatorii protesteaza cu privire la valoarea si siguranta produselor, ceea ce determina modificarea viziunii de marketing;

? creatorilor din reclama li s-a cerut sa justifice mesajele lansate, in termenii nevoilor sociale si responsabilitatilor civice, nu doar sub aspectul beneficiilor produsului;

? mass-media critica permanent imaginea companiilor.

Tendinta este de intrepatrundere intre Relatiile Publice, promovarea vanzarilor si reclama, dar reclama va ramane inca pe primul loc ca investitii, chiar amplificandu-se pana in 2008, cum previzioneaza Marian Salzman de la Young & Rubicam's.

- CAPITOLUL 1 -

COMUNICAREA IN CADRUL RELATIILOR PUBLICE

Alte date