Pagina documente » Politehnica » Sistem de masura a consumului de combustibil la motoare cu injectie. Transmisia si gestionarea datelo

Despre lucrare

lucrare-licenta-sistem-de-masura-a-consumului-de-combustibil-la-motoare-cu-injectie.-transmisia-si-gestionarea-datelo
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-sistem-de-masura-a-consumului-de-combustibil-la-motoare-cu-injectie.-transmisia-si-gestionarea-datelo


Cuprins

EXTRAS DIN DOCUMENT

?Sistem de masura a consumului de combustibil la motoare cu injectie

Transmisia si gestionarea datelor ?

Memoriu justificativ

Dezvoltarea tehnicii general si a Electronicii in special in ultimii zeci de ani a dus la o evidenta crestere a fiabilitatii tuturor sistemelor operate si controlate numeric. In cadrul acestor sisteme se numara si dispozitivele electronice care au preluat practic controlul asupra automobilelor din ziua de azi, sporindu-le performanta si fiabilitatea . Acest fapt impreuna cu o scadere a costului componentelor electronice a facut ca aceste dispozitive sa fie predominante in piata.

Marile concerne producatoare de automobile sesizand acest fapt au adoptat noile tehnologi , care sau impus in piata dovedind inca odata superioritatea fata de sistemele vechi mecanice .Majoritatea sistemelor importante ce beneficiaza de aportul electronicii la un automobil iar printre acestea se numara si interfata om - automobil.

Cunoasterea unor parametri suplimentari in functionarea automobilului este o necesitate .Oferirea de informatii cum ar fi cele legate de consumul de combustibil, are consecinte pozitive in ceea ce priveste stilul de sofat si starea de spirit a conducatorului auto. Astfel, cunoscand valoarea instantanee a consumului de combustibil soferul poate actiona in vederea obtinerii unui consum cat mai optim raportat la distanta parcursa si la parametrii tehnici ai propulsorului. De asemenea avand date despre consumul mediu se poate face o evaluare a distantei ce poate fi parcursa cu cantitatea de combustibil disponibila.

Sistemul propus in continuare vine in sprijinul firmelor sau marilor companii de transport cu autobaze mari in care se simte nevoia contorizarii cat mai exacte consumului de combustibil la fiecare masina in parte . Sistemul se preteaza atata la firmele de transport in comun cat si la cele care opereaza transporturi de marfuri pe distante mari.

Avantajul major al acestui sistem consta in versatilitatea lui . Fiind construit in jurul unei platforme cu uC 80C552 el poate fi modificat si adaptat in continuu in functie de nevoile fiecarui client in parte . Un alt avantaj este citirea direct de la un PC a datelor privind consumul si posibilitatea de a le folosi intr-un sistem de contabilitate si evidenta integrat

1. Principii generale de functionare

Acest sistem se compune din doua parti majore , o parte care se ocupa de masurarea si afisare consumului de combustibil la bordul masinii si o parte de transmisie si gestionare a datelor.

Cea de a doua parte de care ne vom ocupa in lucrarea acesta consta transmiterea datelor prin intermediul unor emitatoare si receptoare in infrarosu cuplate la portul serial al calculatorului respectiv la portul serial al uC. De notat este faptul ca transmisa se face dupa un protocol serial iar calea sau modalitatea fizica de transmisie este cu ajutorul luminii in spectru infrarosu. Circuitele care asigura transmisia in infrarosu sunt compatibile cu IRDA 1.2 ceia ce face ca citirea datelor despre consum sa se fac cu o gama mai larga de dispozitive care ruleaza sistem de operare Microsoft Windows (laptop , notebook , pda , smartphone) . Viteza de transmisie este foarte ridicata (pana la 115kb/s) pentru cantitatea datelor transmise .

Circuitele specializate care fac transmisia si receptia sunt TFDS4100 produse de firma Vishay , ele fiind folosite pe o gama larga de dispozitive care necesita transmisie in infrarosu (laptop , notebook , pda , smartphone).

Functionarea sistemului se bazeaza pe citirea datelor de catre PC la trecerea masinii printr-un punct fix. Cererea de recunoasterea a masini si implicit de transmitere a datelor se face la cererea operatorului pentru a putea avea si un factor de decizie uman si a preveni eventualele incercari de frauda . La cererea operatorului PC-ul va transmite un bit de recunoastere a automobilului , iar acesta de la primirea acestui semnal incepe sa comunice cu sistemul incepe sa functioneze . De asemeni transmisia la un moment dat nu este in mod duplex , cand o componenta transmite receptorul atasat nu functioneaza pentru a prevenii interferentele datorate reflexiilor

Un alt aspect important este faptul ca stocarea datelor se face atat la masina cat si la punctul fix prevenind astfel o pierdere accidentala a datelor. De asemenea odata cu fiecare inregistrare se face si scrierea in fisierul respectiv a datei si orei efectuari operatiei. Citirea datelor din fisierele pe care acest soft le creeaza este usoara putandu-se efectua cu orice editor de text.