Pagina documente » Recente » Strategii de internationalizare a firmei.doc

Cuprins

lucrare-licenta-strategii-de-internationalizare-a-firmei.doc
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-strategii-de-internationalizare-a-firmei.doc


Extras din document

?Cuprins

Capitolul 1: Managementul strategic in companiile internationale {p}

1.1. Generalitati privind companiile internationale {p}

1.2. Efecte ale prezentei firmelor internationale {p}

1.2.1. Efecte asupra tarii gazda {p}

1.2.2. Efecte asupra tarii de origine {p}

1.3. Organizarea companiilor internationale {p}

Capitolul 1: Managementul strategic in companiile internationale

1.1. Generalitati privind companiile internationale

Mondializarea productiei a devenit un fenomen evident in economia contemporana: produse purtand o anumita marca sunt fabricate in mai multe tari, consiliile de administratie ale multor firme mari sunt constituite din membri de nationalitati diferite sau fenomene sociale declansate intr-o anumita tara se pot manifesta simultan in intreprinderi similare din cele mai indepartate colturi ale lumii. Agentii economiei care creeaza acest univers multidimensional care depaseste granitele nationale si care reprezinta o forta economica mai mare chiar si decat a unor tari sunt societatile multinationale denumite si societati transnationale sau companii internationale. In ciuda diversitatii in privinta terminologiei si a unor deosebiri de legislatie, aceste societati au un numar de trasaturi comune si definitorii.

Societatea multinationala este rezultatul extinderii activitatii unei intreprinderi in afara granitelor propriei tari, alcatuind astfel un complex international, format dintr-o societate principala - societatea mama - si un numar de filiale implantate in diferite tari. De regula, societatea multinationala produce acolo unde este mai ieftin, vinde acolo unde are piata si repatriaza profiturile acolo unde nivelul impozitelor este mai scazut.

Societatea transnationala este si ea o expresie a supranationalitatii. Termenul in general este folosit de Natiunile Unite, iar in mod specific se refera la acei agenti economici supra-nationali care isi coordoneaza activitatile in toate tarile in care sunt implantati, creand o retea de cartiere generale sub forma unor societati care sunt in proprietate exclusiva a nationalilor si sunt astfel conduse de acestia incat societatea-mama sa beneficieze de maximum de economii de scara. Ea aloca productia pe o piata mondiala unica, dupa logica economica, optimizeaza productia si distributia pe zone geografice largi. Prin insasi natura ei, societatea transnationala considera economia in termeni ne-nationali iar resursele nu reprezinta active nationale ci o parte a sistemului economic transnational.

Compania denumita transnationala sau pan-globala tinde, asadar, sa opereze dintr-o perspectiva internationala, sa fie libera de aptitudini legate de o anumita tara, asa incat ea poate fi cotata pe mai multe burse simultan. Echipa sa manageriala poate proveni din mai multe tari, oportunitatile de profit sunt estimate la scara globala, iar managementul sau poate fi preocupat de competitivitatea globala a companiei in relatie cu alti competitori globali. In continuare, principalele mijloace prin care o multinationala traditionala se transforma intr-o organizatie tip retea transnationala:

•Incurajarea retelelor internationale si a tuturor canalelor de comunicatie transfrontaliere.

• Crearea oportunitatilor pentru contacte internationale informale.

• Politicile de recrutare a personalului pentru a asigura cele mai adecvate aptitudini pe baze internationale.

• Inlocuirea procedeelor nationale cu grupuri de proiect internationale, echipe si "inaintasi"(task forces).

• Intarirea unitatilor functionale de afaceri si sectoriale, a departamentului de monitorizare a clientilor, pe seama unitatilor geografice nationale.

• Implicarea participarii internationale in planiflcare, monitorizare si management.

•Crearea respectului reciproc pentru intelegerea si constituirea diferentelor culturale si a varietatii culturale resurselor si facilitatilor pe baze nationale si incurajarea utilizarii in comun a internationale.

Construirea interfetelor intre retelele nationale si dezvoltarea sistemelor informatice globale si de telecomunicatii.

Incurajarea cresterii organice si schimbarii de putere si resurse in afara centrelor istorice de influenta si putere birocratica, in zona cu cele mai multe oportunitati de piata. Deci se poate afirma ca motorul transnationalitatii este preocuparea pentru primordialitatea clientului.

Societatile transnationale isi justifica existenta prin faptul ca raspund cu multa promptitudine nevoilor pietii locale, intr-o maniera globala si folosesc cu deosebita maiestrie fluxurile informationale cele mai adecvate, insistand asupra unui control mai accentuat exercitat de catre societatea-mama asupra filialelor.

Unii autori [1 Drucker,P.,”Management:Tasks,Responsabilities,Practices,Harper& Row,1983] ignora termenul de transnationalitate si separa societatile multinationale in doua categorii: compania globala, cea care integreaza operatiunile din mai multe tari, cele care proiecteaza un produs sau serviciu pentru un segment de piata sau care produce diferite parti componente in mai multe tari si societatile “multidomestice”' acelea care deruleaza o activitate unica dar permit operationalizarea ei independent in fiecare tara in parte [2 e.g. organizatia transnationala de protectie a mediului].

Un model special de punte intre societatile transnationale si multinationale o reprezinta cele doua modele-Unilever si Shell-ambele societati multinationale anglo-olandeze care functioneaza pe principiul transnationalitatii.

Grupul Royal-Dutch Shell, ca de altfel si Unilever, este condus de doua firme total distincte: una olandeza si cealalta engleza, cu cele doua cartiere generale de la Haga si Londra. Rolul grupului este de a mobiliza capitalul si de a analiza rezultatele financiare obtinute de “unitati operationale” din tarile in care grupul este prezent. Unitatile operationale sunt autonome, in raport direct cu talia lor, fund responsabile de elaborarea planului dupa care isi desfasoara activitatile. In legatura cu acest aspect, in fata grupului se pune problema corelarii strategiei si politicii unitatilor operationale cu cele globale ale grupului.

Tot cu referire la terminologie, societatile multinationale apar adesea si sub denumirea de corporatii multinationale. Termenul, insa, nu este destul de cuprinzator, caci aceste societati nu sunt o caracteristica exclusiva a industriei unde corporatia este forma de organizare specifica. Asemenea societati sunt prezente si in alte sectoare cum ar fi in consultanta, auditing, publicitate care pot fi in egala masura corporatii dar si societati de tipul “asociatie” [3 Adica de tip partnership].

Alte date