Pagina documente » Stiinte Economice » Analiza asigurarii autovehiculelor, aeronavelor si de raspundere civila obligatorie (S.C. XYZ S.A.)

Cuprins

lucrare-licenta-analiza-asigurarii-autovehiculelor-aeronavelor-si-de-raspundere-civila-obligatorie-s.c.-xyz-s.a.-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-analiza-asigurarii-autovehiculelor-aeronavelor-si-de-raspundere-civila-obligatorie-s.c.-xyz-s.a.-


Extras din document

CUPRINS
pag.
CAPITOLUL 1. CONSIDERATII GENERALE PRIVIND ASIGURAREA
DE TRANSPORT RUTIER SI DE AVIATIE... 3
1.1 Scurt istoric privind asigurarile de transport
rutier si de aviatie. 3
1.2 Caracteristici ale activitatilor si asigurarilor
de transport rutier si de aviatie.............. 4
1.3 Tipuri de asigurari de transport si de aviatie............ 6
CAPITOLUL 2. ASIGUAREA AUTOVEHICULELOR SI
AERONAVELOR....... 12
2.1 Asigurarea autovehiculelor.... 12
2.1.1 Asigurarea de avarii. 13
2.2 Asigurarea aeronavei............ 16
CAPITOLUL 3. ASIGURAREA DE RASPUNDERE
CIVILA......... 21
3.1 Asigurarea de raspundere civila a detinatorilor
de autovehicule..... 21
3.1.1 Asigurarea de raspundere civila
a detinatorilor de autovehicule in tara........... 23
3.1.2 Asigurarea de raspundere civila
a detinatorilor de autovehicule in strainatate.. 26
3.2 Asigurare de raspundere fata de terti in asigurarile de aviatie...... 29
CAPITOLUL 4. PREZENTAREA CATEGORIILOR DE ASIGURARI
iN PRACTICA SOCIETATII ALLIANZ-TIRIAC
ASIGURARI S. A. ....... 31
4.1 Prezentarea generala a societatii de asigurare
- reasigurare Allianz-Tiriac Asigurari S. A. ............ 31
4.2 Categorii de asigurari........... 32
4.2.1 Conditii generale privind asigurarea
autovehiculelor pentru avarii si furt........... 32
4.2.2 Conditii generale privind asigurarea aeronavelor.......... 40
STUDIU DE CAZ privind asigurarea aeronavelor. 46
CAPITOLUL 5. CONCLUZII SI PROPUNERI....... 49
ANEXE............. 51
BIBLIOGRAFIE. 65

Alte date

?1. CONSIDERATII GENERALE PRIVIND ASIGUR?RILE DE TRANSPORT RUTIER SI DE AVIATIE

1.1. Scurt istoric privind asigurarile de transport rutier si de aviatie

Asigurarile auto au aparut pentru prima data la inceputul secolului al XX-lea, fiind incluse in categoria asigurarilor de accidente. În a doua jumatate a secolului, odata cu dezvoltarea transporturilor rutiere, cu cresterea vertiginoasa a numarului de autovehicule si cu diversificarea acestora, asigurarile de autovehicule s-au desprins din grupa asigurarilor de accidente, devenind o categorie de asigurari de sine statatoare. Volumul primelor de asigurare ajunsese deja sa fie mai mare decat totalul primelor de asigurare incasate din toate tipurile de asigurari de accidente la un loc.

Dupa Primul Razboi Mondial s-a constatat o crestere fara precedent a transporturilor rutiere, datorata in mare parte revigorarii economice si dezvoltarii ramurilor producatoare de autovehicule si motociclete.

Odata cu dezvoltarea acestei modalitati de transport a crescut si numarul accidentelor, iar lipsa asigurarii a facut de multe ori imposibila despagubirea pentru pierderile materiale create tertilor, si mai ales compensarea pentru ranirea sau decesul celor accidentati. De aceea, asigurarea pentru protectia celor nevinovati, dar implicati in accidente de circulatie, a devenit in mare masura o necesitate sociala.

În ultimii zeci de ani s-a putut constata o crestere a numarului de autovehicule in intreaga lume. În tarile dezvoltate, au ajuns un bun uzual, chiar de stricta necesitate, conducand la o crestere vertiginoasa a asigurarilor de acest tip.

Asigurarile de aviatie reprezinta o categorie de asigurari foarte specializata care se tranzactioneaza preponderent pe pietele internationale de asigurari. Acest lucru este determinat de faptul ca aviatia este un domeniu cu un pregnant caracter international, mult mai accentuat poate decat orice alta modalitate de transport. De aceea, si reglementarile carora se supun transporturile si asigurarile de aviatie au reprezentat obiectul unor ample dezbateri ale guvernelor si ale unor organisme specializate, constituite in acest scop.

Istoric vorbind, asigurarile de aviatie, ca si transporturile aeriene, reprezinta un fenomen al secolului al XX-lea si odata cu ele a aparut nevoia de reglementare care a inceput sa fie simtita inca din primii ani ai aviatiei.

De aceea, transporturile si asigurarile de aviatie fac obiectul unor tratate internationale multilaterale, uneori si bilaterale care se refera, in principal, la navigatia si siguranta aeriana si la raspunderea operatorilor aerieni fata de terti.

Folosirea aviatiei in timpul Primului Razboi Mondial a demonstrat potentialul acestui nou mod de transport. Primele zboruri civile au avut loc in 1919, asiguratorii fiind foarte prudenti in legatura cu riscurile necunoscute, pana atunci ei neavand experienta in evaluarea acestora.

În al doilea Razboi Mondial, aviatia a reprezentat un mijloc de lupta foarte rapid si eficient, avand un impact foarte mare asupra evolutiei asigurarilor de acest tip. Dezvoltarea avioanelor supersonice de pasageri, constructia avioanelor de capacitati foarte mari, concomitent cu cresterea traficului aerian de pasageri si marfuri si cresterea expunerii la risc au dus la cresterea cererii de asigurare.

Preocupari similare au existat si in domeniul asigurarilor pentru crearea unor organisme menite sa uniformizeze practica asigurarilor de aviatie, sa colaboreze in domeniul statisticilor privind accidentele aviatice, al evaluarii daunelor si raspunderilor si altele.

Obiectivele acestei organizatii au fost legate de crearea unui punct de vedere comun privind interesele asiguratorilor internationali in legatura cu asigurarile si reasigurarile de aviatie, de constituirea unui forum al membrilor pentru a discuta probleme legate de aviatie si riscurile spatiale, de reprezentarea unui punct central pentru circulatia informatiilor intre membri, de sprijinirea si oferirea unei mai bune intelegeri si abordari a asigurarilor de aviatie internationale si, in general, de efortul de a se intreprinde orice activitati benefice pentru dezvoltarea si conduita acestor categorii de asiguratori.

1.2. Caracteristici ale activitatilor si asigurarilor de transport rutier si de aviatie