Pagina documente » Stiinte Economice » Analiza de piata. Cererea si oferta si distribuirea pe piata berii

Cuprins

lucrare-licenta-analiza-de-piata.-cererea-si-oferta-si-distribuirea-pe-piata-berii
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-analiza-de-piata.-cererea-si-oferta-si-distribuirea-pe-piata-berii


Extras din document

Cuprins
1.INTRODUCERE..............pag 3
1.1.Istoria berii.pag 3
1.2.Procesul de fabricatie al berii.........pag5
2.ANALIZA OFERTEI.........pag 5
2.1. PREZENTAREA PRODUCATORILOR........pag 5
2.2. PREZENTAREA MARCILOR...pag 15
3.ANALIZA CERERII.......pag 21
4.ANALIZA PRETURILORpag 26
5.DISTRIBUTIA PRODUSELOR........pag 27
6.MODALITATI DE PROMOVARE A PRODUSULUI..........pag 27
7.DINAMICA PIETEI.......pag 35
8.CONJUNCTURA PIETEIpag 36
9.CONCLUZII..pag 39
10. BIBLIOGRAFIE..........pag 40

Alte date

?

1. INTRODUCERE

In toata lumea 20 000 de feluri de bere sunt imbuteliate in 180 de feluri, de la normala, slab alcoolica, pils, la amara, crema de bere si bere neagra.

Berile normale sunt suprafermentate. Berile slab alcoolizate sunt subfermentate. Berile slab alcoolizate sunt produse la temperature mai joase si in timp mai lung.

Berea a fost o bautura populara de mult timp. Tablele babilionene de lut prezinta retete detaliate de bere, ce se facea in 4300 IC. Berea a fost fabricata si de chinezii antici, asirieni si incasi.

Un text egiptean din 1600 IC da peste 100 de retete medicale ce folosesc berea. Acum cativa ani beraria din New Castle, Anglia, a imbuteliat 1 000 de sticle de bere blonda Tutankamon dupa o reteta veche de 3 200 de ani, gasita in templul soarelui ridicat de Regina Nefertiti.

Fabricarea comerciala a berii a inceput in anul 1 200 DC, in Germania de astazi. In 1506, apare Legea Germana a Puritatii care care spune clar ca ingredientele berii trebuie sa fie doar apa pura, orzoaica, hameiul si graul. Imbutelierea berii a inceput in 1605.

În Romania exista atestari documentare – chiar etichete din secolul al XVIII – lea in Transilvania. În Muntenia se gasesc etichete si documente ale fabricilor regale de bere – Fabrica de Bere BRAGADIRU si Fabrica de Bere AZUGA.

Cele mai apreciate retete de bere au fost intotdeauna cele nemtesti, datorita gustului aparte oferit, diferit de cel flamand si cel saxon.

Cele mai bune retete au fost intotdeuana un secret bine pastrat, ele reprezentand garantia calitatii si al succesului.

În Romania, respectiv in Transilvania, influenta sasilor s-a facut simtita chiar si in retetele de bere, ele fiind in totalitade de provenienta germanica. În Muntenia, datorita regelui, retetele au avut aceeasi provenienta germanica. Ca un exemplu, Fabrica de Bere Azuga a folosit si foloseste o reteta adusa de Regele Ferdinand.

1.1. ISTORIA BERII

Analizand istoria omenirii, putem face concluzia ca nu s-a pastrat numele celor mai mari binefacatori ai sai. Numele celui ce a inventat reteta berii de asemenea a fost pierdut in bezna timpului.

Dar pentru a fi onesti vom mentiona ca folclorul flamand a pastrat numele unui rege din basm pe nume Gambrinus, care cica ar fi inventatorul retetei berii si patron al fabricarii ei. Specialistii in antichitate presupun, ca Gambrinus a avut un prototip real, berarul principal al lui insusi Carol cel Mare. Dar, cu regret, Gambrinus nicidecum nu poate fi considerat inventator al berii chiar daca a si existat, dintr-un simplu motiv. Berea a fost inventata cu mult inainte de intemeierea imperiului Caroling de catre fiul lui Pipin cel Scurt Carol, supranumit pentru aceasta cel Mare. Din secolul VIII, de cand dateaza aceste evenimente, industria berii a avut o istorie de cateva secole.

Amatorii antichitatii au gasit marturii despre bere in monumentele istorice si literare ale autorilor antici. Spre exemplu, Xenofont (sec.IV i.e.n) ,in cunoscuta sa lucrare "Anaba-zis" a povestit despre o campanie esuata a regelui persan Chira impotriva fratelui sau Artaxercus. Impreuna cu mercenarii greci, Xenofont a participat la aceasta aventura si a descris nu doar campania, ci si obiceiurile, modul de viata al popoarelor pe care a avut ocazia sa le cunoasca. El spunea ca berea a fost populara la armeni, care obisnuiau sa o bea prin betisoare de trestie. Pentru el, de fapt aceasta nu era o ciudatenie, deoarece grecii stiau sa fiarba bere, insa preferau sa bea vin diluat cu apa.

Geograful grec Pifeu din Mesalia (sec.IV i.e.n.) a calatorit cu corabia de-a lungul tarmului atlantic spre Nord. In lucrarea sa " Despre ocean " el relateaza despre popularitatea berii la popoarele di nordul ale Europei.In sec.1 i.e.n istoricul Diodor Sicilianul scrie despre intrebuintarea berii de catre germani . Iar istoricul roman Tacit (sec.II i. e.n.) in lucrarea sa "Germania" le da romanilor drept exemplu triburile germane, care aveau un mod de viata sanatos, iar berea pe care o intrebuintau germanii ca fiind parte componenta a unui asa mod de viata.Totusi, aceste marturii despre bere nu sunt cele mai vechi. In unele izvoare putem gasi afirmatia ca primele atestari despre bere dateaza din sec. VII inaintea erei noastre. Se spune ca in Mesopotamia, pe teritoriul vechiului Sumer, a fost gasita o piatra pe care era gravata reteta berii. Alte izvoare cu mai multa acuratete indica o alta data - mileniul IV inaintea erei noastre. Oricum in Sumerul, Asiria, Babilonul si Egiptul Antic bere se fabrica inca cu cateva milenii inaintea erei noastre. In plus, etapele procesului tehnologic, in general, erau identice cu cele din zilele noastre.

Exista marturii, ca sumerienii si asirenii cunosteau si fabricau aproximativ 70 de tipuri de bere, printre care era berea blonda si cea bruna cu adaosuri de diferite ierburi si condimente. Din punct de vedere stiintific aceste date nu sunt prea cexacte. Iata , insa, ca in unul dintre cele mai semnificative monumente juridice ale Orientului, vestitul cod de legi al regelui Babilonului Hamurapi (sec.XVIII i.e.n.) un capitol intreg este dedicat berii. Sunt stipulate normele de fabricatie si regulile de vanzare ale berii, sanctiunile pentru speculare si pentru comercializarea berii necalitative. Egiptenii considerau ca berea a fost inventata de atotputernicul stapan al imparatiei mortilor Osiris si ca sotia sa Isida servea cu bere faraonii. Desigur, acestea sunt mituri. Iata insa un fapt care dateaza din sec.XIV i.e.n: in timpul sapaturilor efectuate in capitala Egiptului Antic Ahetaton, construita de catre faraonul reformator Ehnaton au fost gasite picturi pe peretii unui templu, care o reprezinta pe sotia faraonului, vestita Nefertiti turnand printr-o sita bere. Pe teritoriul templului au fost gasite si ruinile unei berarii. Deci, bere bem, dar cui sa-i multumim - nu stim. Poate regelui egiptean Osiris, sau flamandului Gambrinus. Oricum, nu ne putem indoi de vechimea acestei bauturi.In evul mediu tehnologia fabricarii berii era cunoscuta practic de toate popoarele europene si totusi aceasta nu era berea contemporana, deoarece la fabricarea ei nu se folosea hameiul. Istoria industriei berii afirma ca pentru prima data hameiul a inceput sa fie adaugat in bere de catre germani. Din alte izvoare putem afla ca patria hameiului este Siberia si Europa de Sud Est de unde el a patruns spre Vest odata cu marea migratie a popoarelor. Astfel, Virgiliu vorbeste despre sciti care consumau bere, iar slavii de Est intrebuintau hameiul cu mult inaintea germanilor. Letopisetul lui Lavrentii pomeneste despre hamei prin anul 965, adica pana la crestinizarea Rusiei.Astfel, berea este o bautura destul de veche si fiecare popor si-a adus contributia sa la perfectionarea producerii berii.