Pagina documente » Stiinte Economice » Analiza eficientei activitatii societatii (S.C. XYZ S.A.)

Cuprins

lucrare-licenta-analiza-eficientei-activitatii-societatii-s.c.-xyz-s.a.-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-analiza-eficientei-activitatii-societatii-s.c.-xyz-s.a.-


Extras din document

CUPRINS
CAPITOLUL 1
INTRODUCERE.....1
CAPITOLUL 2
ANALIZA - DIAGNOSTIC A S.C. TEXTILA DACIA S.A............5
2.1. PREZENTAREA SOCIETATII..............5
2.2. DIAGNOSTIC FINANCIAR..11
2.3. DIAGNOSTIC JURIDIC......22
2.4. DIAGNOSTIC COMERCIAL22
2.5. DIAGNOSTIC INDUSTRIAL24
2.6. DAGNOSTICUL RESURSELOR UMANE..............25
CAPITOLUL 3
DEA - PREZENTARE GENERALA.........27
CAPITOLUL 4
APLICAREA METODEI DEA PENTRU ANALIZA
EFICIENTEI S.C. TEXTILA DACIA S.A..43
CAPITOLUL 5
CONCLUZII..........54
ANEXE..............57
BIBLIOGRAFIE..............86

Alte date

?CAPITOLUL 1

INTRODUCERE

În ultimii ani, industria textila din Romania a suferit importante transformari, o data cu necesitatea privatizarii. Firmele textile autohtone au fost nevoite sa isi modifice tehnologiile de fabricatie in raport cu cele utilizate pe piata internationala, sa achizitioneze noi utilaje si masini mai performante care sa contribuie la reducerea costurilor si sa isi informatizeze treptat activitatea in vederea obtinerii unei eficiente superioare celei aceptate pana in 1999. Perioada imediat urmatoare anului 1990 a fost extrem de dificila pentru managerii din aceasta industrie, statul neimplicandu-se pentru a le sustine activitatea. Cele mai multe dintre societati au apelat la vanzari de active, ceea ce a produs adevarate scandaluri, in mare parte din cauza faptului ca asemenea vanzari sunt insotite de disponibilizari masive ale salaratilor .

S.C. TEXTILA DACIA S.A reprezinta una dintre societatile cu profil textil care a reusit sa supravietuiasca schimbarilor de mediu, de cerinte si legislatie care au survenit in ultima perioada. Mediul economic in care aceasta isi desfasoara activitatea este dinamic, fapt datorat:

• existentei iin cadrul sectorului textil a mai multor agenti economici aflati intr-o permanenta stare de concurenta, ale caror decizii ( de alocare a resurselor, de repartitie a rezultatelor obtinute etc ) afecteaza si influenteaza mediul economic in ansamblul sau;

• actiunii factorului timp, care este de natura sa produca mutatii semnificative atat in costul resurselor ( umane, materiale, financiare), cat si in calitatea acestora.

Dinamismul mediului economic al firmei ii pune permanent acesteia problema adaptarii cat mai rapide la noile conditii, mentinandu-se competitiva, iar pentru ca acest lucru sa se poata realiza este necesar ca aparatul managerial al firmei sa cunoasca situatia actuala a acesteia, sa poata identifica punctele forte si punctele slabe ale activitatii societatii. Astfel, analiza reprezinta prima etapa in stabilirea masurilor necesare corectarii deficientelor si accentuarii laturilor pozitive ale activitatii firmei. Trebuie mentionat insa faptul ca procesul de analiza este deosebit de complex, deoarece exista situatii in care acelasi efect poate fi generat de cauze diferite, sau pot avea loc combinatii de efecte care determina o rezultanta cu totul noua.

Asadar, pe masura cresterii complexitatii proceselor si fenomenelor economice, a problemelor informational- decizionale cu care se confrunta factorii decionali din cadrul socetatilor, s-au intensificat preocuparile teoretice si practice de gasire a unor solutii pentru perfectionarea si cresterea eficientei activitatiii manageriale, activitati finalizate prin dezvoltarea managementului stiintific, ca stiinta a conducerii. Managementul stiintific reprezinta ansamblul proceselor prin care elemente teoretico-metodologice ale stiintei managementului sunt operationalizate in practica economico-sociala.

Din punct de vedere practic, se constata o tendinta puternica de reducere a managementului empiric desfasurat exclusiv pe baza bunului simt si a experientei managerilor, cresterea ponderii instrumentelor stiintifice puse la dispozitia conducerii, precum si o intensificare a raportului creativ de adaptare a acestor instrumente la conditiile concrete ale fiecarei situatii.

O combinatie importanta a metodelor de organizare si conducere a sistemelor, alaturi de metodele matematice si informatice, a avut-o si utilizarea conceptiei sistemico-cibernetice, prin care orice sectiune a realitatii se poate defini ca un sistem sau subsistem in care se identifica elemente, procese, conexiuni, stari, mediu economic si obiective.

O utilitate deosebita iin analiza si proiectarea sistemelor informational- decizionale o au modelele cibernetico-economice care includ subsistemul de reglare ( conexune inversa) prin care se intervine asupra intrarilor in sistem, in scopul mentinerii iesirilor la nivelul unor parametrii- obiectiv doriti. Pe acest aspect ne vom concentra si in efectuarea analizei DEA ( analiza va fi orientata input ).

Întregul demers al metodologiilor analizei de sistem se bazeaza pe ideea existentei posibilitatilor de perfectionare si de ameliorare continua a performantelor oricarui sistem, printr-o activitate de analiza a sistemului existent si de proiectare a unui sistem mai performant. În acest scop se utilzeaza un set de metode in vederea realizarii etapelor specifice fiecarei metodologii de analza si proiectare a sistemelor, printre cele mai importante fiind considerate metoda analizei diagnostic sii metoda modelarii, pe baza carora este construita si lucrarea de fata.

1.1. ANALIZA DIAGNOSTIC A FIRMEI