Pagina documente » Stiinte Economice » Analiza privind decontarile intrabancare si decontarile interbancare (Banca XYZ, Oradea)

Cuprins

lucrare-licenta-analiza-privind-decontarile-intrabancare-si-decontarile-interbancare-banca-xyz-oradea-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-analiza-privind-decontarile-intrabancare-si-decontarile-interbancare-banca-xyz-oradea-


Extras din document

Alte date

?

CAPITOLUL 1. SISTEMUL BANCAR SI ACTIVITATEA BANCAR? ÎN ECONOMIA ROMÂNIEI CONTEMPORANE

1.1.SISTEMUL BANCAR ROMÂNESC ACTUAL

Istoria sistemului bancar isi gaseste originile in trecutul indepartat, existand marturii foarte vechi ce atesta practica unor activitati care, intr-o forma mai mult sau mai putin evoluata, se pot constitui ca primii pasi pe taramul practicii bancare.

Primele dovezi ale unei activitati bancare se regasesc in Orientul Apropiat (Babilon) si Egiptul Antic, in acea perioada, templele erau deopotriva , loc de rugaciune si loc de pastrare a banilor si tezaurelor. Detalii referitoare la depozite, imprumuturi, dobanda perceputa si rambursarea creditelor se gasesc deja in Codul lui Mammurabi, descoperit la Susa , in anul 1901,

Primele institutii de tip bancar efectuau preponderent operatiuni de transferuri (ceea ce azi se cunoaste sub denumirea de casa de compensare), astfel incat sistemul de plati sa devina mai eficient.

Primele dovezi ale desfasurarii unei activitati bancare pe teritoriul Romaniei au fost descoperite intre anii 1786 – 1855 si reprezinta 55 de placi de piatra, gasite intr-o zona de mine aurifere. Aceste mine datau din perioada Daciei Traiane. Dintre cele 25 de placi pastrate pina in prezent, a 13-a contine detalii referitoare la contractul privind infiintarea unei institutii bancare. Contractul era datat 28.03.167 e.n. si fusese semnat la Deusara. Clauzele principale se refereau la faptul ca bancile acordau imprumut in numerar si percepeau dobanda. Din fondurile constituite drept capital, bancile acordau credite pe termen scurt, iar profitul se obtinea din dobanda perceputa la imprumuturile respective.

Cea mai importanta banca infiintata in Romania a fost Banca Nationala a Romaniei, care din punct de vedere organizatoric, a fost conceputa dupa modelul Bancii Nationale a Belgiei (care la randul ei folosise ca model Banca Angliei). Acesta a fost inceputul dezvoltarii unui sistem bancar nou si modern.

Înfiintarea Bancii Nationale a Romaniei a creat premisele pentru aparitia si a altor banci si pentru dezvoltarea sistemului bancar romanesc. Statutul prin care s-a creat Banca Nationala a Romaniei a fost aprobat de Parlamentul Pincipatelor Unite la 17 aprilie 1880.

Banca Nationala a Romaniei s-a contituit ca importanta institutie destinata creditarii activitatii economice si comerciale, scontarii cambiilor si operatiunilor cu alte instrumente financiare. Au devenit evidente efectele benefice ale asistentei acordate de banca centrala dezvoltarii pietei, prin intermediul creditelor. Rapid au aparut si alte banci noi. Banca Centrala, prin emisiuni monetare, a ajutat noile banci comerciale sa sustina dezvoltarea activitatii economice.

Dupa 1880, a crescut numarul si importanta bancilor romanesti de la numai 5 banci existente intre 1880 – 1890, la aproape 200 banci, inainte de primul razboi mondial. Datorita trecerii la economia de comanda si a intrarii Romaniei in zona de influenta sovietica in perioada 1947 – 1989 sistemul bancar romanesc oferea un numar limitat de servicii si produse bancare.

Dupa 1989, Romania a fost martora a multor schimbari, iar trecerea la o economie de piata a determinat cresterea continua a numarului agentilor economici privati. Acest aspect, a determinat nevoia dezvoltarii unui sistem bancar care sa raspunda solicitarilor pietei si sa asigure oferta de produse si servicii bancare necesare unei economii de piata.

- 3 -