Pagina documente » Recente » Analiza strategica a mediului concurential la SC American Atv SRL.doc

Cuprins

lucrare-licenta-analiza-strategica-a-mediului-concurential-la-sc-american-atv-srl.doc
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-analiza-strategica-a-mediului-concurential-la-sc-american-atv-srl.doc


Extras din document

?Cuprins

ARGUMENT {p}

CAPITOLUL 1: CONSIDERATII INTRODUCTIVE {p}

1.1. Notiuni teoretice {p}

1.1.1. Firma in mediul concurential {p}

1.1.2. Consideratii cu privire la mediul concurential {p}

1.1.3. Orizonturi pentru mileniul trei {p}

1.1.4. Coordonate ale politicii de concurenta in Uniunea Europeana {p}

1.2. Prezentarea generala a societatii {p}

Capitolul 2: Analiza strategica a mediului concurential la SC American Atv SRL {p}

2.1. Strategii concurentiale bazate pe avantajul concurential {p}

2.2. Strategii concurentiale aplicate de SC American ATV SRL {p}

2.2.1. Suprematia prin cost {p}

2.2.2. Strategia de diferentierei {p}

2.2.3. Strategia de concentrare {p}

ARGUMENT

Marketingul reprezinta „procesul managerial si social prin care indivizii si grupurile obtin ceea ce au nevoie prin crearea si schimbul de produse sau valori” [1 Ph. Kotller., Managementul marketingului, Editura Teora, Editia a II-a, Bucuresti, 1999, p.35]. Altfel spus, marketingul trebuie sa conduca la satisfacerea problemelor clientilor unei firme intr-un mod reciproc avantajos.

Cel mai simplu sistem de marketing este format din 2 actori: clientul si furnizorul. De cele mai multe ori insa, clientii pot alege intre mai multi ofertanti ai aceluiasi produs sau serviciu. Concurenta sporeste puterea de negociere a clientului si creeaza nevoia de diferentiere in randul furnizorilor.

Concurenta presupune existenta a doua sau mai multe intreprinderi care activeaza in cadrul unei piete pentru atragerea unui numar cat mai mare de clienti in vederea atingerii unor obiective propuse. Ca urmare, concurenta ii determina pe agentii economici sa se orienteze catre consumatori, mai precis catre nevoile acestora, incercand sa le satisfaca cat mai bine prin oferirea unor produse sau servicii diferentiate fata de cele ale celorlalti competitori. Acest lucru presupune adoptarea unui anumit comportament concurential, comportament care se manifesta in relatiile de concurenta existente intr-un domeniu de activitate sau intr-o piata.

În cadrul teoriei economice, o contributie fundamentala la definirea conceptului de concurenta a avut-o Adam Smith, in lucrarea sa “Avutia natiunilor”, unde concurentei i se recunoaste rolul de “mana invizibila”, care realizeaza adaptarea cererii si ofertei si reglarea intr-un mod natural a activitatii economice. Concluzia: “mana invizibila nu este nimic mai mult decat mecanismul automat de echilibrare a pietei concurentiale” [2T. Mosteanu, Th. Purcarea, Concurenta. Ghidul afacerilor performante, Editura Economica, Bucuresti, 1998, p.54-57

]. Datorita acestui rol, concurenta maximizeaza avutia natiunilor, conducand la o alocare optima a fortei de munca si a capitalului in toate domeniile de activitate.

Strategia se refera la luarea unor decizii si la alegerea deliberata de a fi diferit fata de ceilalti. Strategia delimiteaza teritoriul in care o companie cauta sa fie unica. Strategia inseamna alegere, pentru ca o companie nu poate oferi totul, tuturor. Esenta strategiei este ca trebuie sa stabilim niste limite asupra a ceea ce incercam sa facem. O companie fara strategie e deschisa la a incerca totul. Daca tot ceea ce face o anumita companie este in esenta similar cu ceea ce fac competitorii, e putin probabil ca acea companie va avea succes.

O strategie solida incepe cu determinarea unui scop precis, iar singurul scop care sprijina o strategie buna este o profitabilitate imbunatatita. Daca scopul este altul decat profitabilitatea – cum ar fi o dezvoltare rapida sau ajungerea in topul tehnologiei – atunci compania se va confrunta cu probleme. În cele din urma, strategia trebuie sa aiba continuitate. Nu poate fi reinventata in mod constant. Strategia are in vedere lucrurile de baza pe care o companie incearca sa le ofere clientilor sai si sectorului de clienti vizati.

Abordarea in cadrul lucrarii a problematicii privind strategiile concurentiale a constituit, pe de o parte, provocarea de a juca rolul marketerului chiar daca si numai la nivel imaginar, iar pe de alta parte, incercarea de a aduce in atentie o paleta cat mai completa de optiuni pe care le are firma atunci cand doreste schimbarea strategiei pentru o mai buna pozitionare pe piata.

Lucrarea de fata nu-si propune sa ofere o solutie transanta cu caracter de unica varianta optima, ci sa evidentieze anumite puncte de vedere privind strategiile concurentiale pe care autorul le considera a fi pertinente si preferabil de a fi privite ca repere.

Alte date