Nov 10 2019
Anatomia si fiziologia ovarului. Atitudini terapeutice fundamentale in cancerul de ovar
Postat de licenteoriginale • In Medicina
Cuprins
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
Extras din document
CUPRINS* IMPORTANTA PROBLEMEI
* CAPITOLUL I
* ANATOMIA SI FIZIOLOGIA OVARULUI
? Anatomia ovarului
? Notiuni de fiziologie a ovarului
* CAPITOLUL II
* CONSIDERATII GENERALE ASUPRA CANCERULUI DE OVAR
? Etiopatogenia cancerului de ovar
? Carcinogeneza
? DiagnosticuJ clinic si paraclinic
* CAPITOLUL III
* ATITUDINI TERAPEUTICE FUNDAMENTALE iN CANCERUL DE OVAR
? Tratamentul chirurgical
? Chimioterapia
? Terapia iradianta
* CAPITOLUL IV
* CONTRIBUTII PERSONALE - ALTERNATIVE TERAPEUTICE iN CANCERUL DE OVAR - STADII AVANSATE
? lnterferonii - clasificare si mecanisme de actiune
? Studiu clinic - Protocoale
? Rezultate si discutii
* CAPITOLUL V - CONCLUZII
* BIBLIOGRAFIE
Alte date
?IMPORTANTA PROBLEMEIEste unanim recunoscut ca obstacolul major in combaterea cancerului ovarian este reprezentat de tabloul simptomatic extrem de sarac al bolii, pana cand diseminarea intraperitoneala, determina aparitia ascitei si cresterea circumferintei abdominale.
Consecinta fireasca a evolutiei insidioase a bolii este depistarea cancerului ovarian in stadii avansate (III si IV) in peste 70 % din cazuri.
Cancerul de ovar este a saptea forma de cancer la femeie dupa cancerul de san, de col, de colon si rect, de stomac, de endometru si cancerul pulmonar.
Un fapt interesant legat de rata incidentei cancerului de ovar, este reprezentat de incidenta crescuta a bolii in tari dezvoltate (U.S.A. si tarile scandinave – 14,4 0/0000 ) si incidenta scazuta in tarile in curs de dezvoltare precum si Japonia si Africa de Sud (2,7 0/0000).
În Statele Unite, cancerul ovarian este a doua forma de cancer genital intalnita si principala cauza de deces intre cancerele genitale.
Prognoza estimata de Institutul National al Cancerului din S.U.A. pentru 1995 arata o rata a incidentei de 26.000 cazuri noi de boala cu o rata a deceselor in acelasi an de peste 14.500 de cazuri.
Riscul amenintator de viata pentru femeile fara istoric familial de cancer ovarian este estimat a fi de 1,4 % (1 din 70 de femei), pentru femeile cu istoric familial pozitiv, riscul crescand.
De asemenea, si in tara noastra a crescut incidenta cancerului de ovar in raport cu celelalte cancere genitale. Astfel, studiul publicat de Clínica de ginecologie din Targu Mures pe o perioada de cinci ani (1981 - 1985) arata ca aceasta proportie a crescut de la 8,5 % la 20,7 %.
Din datele pe care le-am prezentat, se poate observa ca tumoarea maligna ovariana ramane o problema majora de sanatate prin evolutia sa inexorabila spre deces si prin frecventa sa in crestere.
Abordarea cancerului ovarian are doua obiective majore:
- depistarea precoce a bolii
- gasirea unor noi medicamente sau metode terapeutice care sa completeze tratamentul standard?chirurgical si chimioterapic.
Au fost obtinute raspunsuri clinice la majoritatea pacientelor supuse polichimioterapiei bazata pe Platinum, dar rata supravietuirii la 5 ani a fost doar de. 25 ? 30 % la pacientele in stadiile III si IV.
Este nevoie de a cerceta noi agenti chimioterapici si de a incerca noi strategii terapeutice, cum ar fi:
? tratamentul imunomodulator
? chimioterapia intraperitoneala
? folosirea anticorpilor monoclonali fixati cu radionuclizi intraperitoneal
- marirea dozelor de citostatice in incercarea de a creste rata supravietuirilor in cancerele de ovar avansate.
În ultimii ani, multi cercetatori considera ca diagnosticul precoce al cancerului ovarian ar fi posibil daca populatia feminina de varsta cuprinsa intre 40 si 70 ani, ar fi supusa unui screening bianual constand din: examen clinic, ecografie transabdominala si transvaginala (la cazurile suspecte plus Doppler color) si determinarea concentratiilor plasmatice ale antigenului CA ? 125 (Herbs L. A. ? 1994).
Costul enorm al screeningului, absenta aparaturii performante (Doppler color) in teritoriu, fac putin probabila aplicarea acestui program in Romania in perioada imediat urmatoare.
Din aceste motive am preferat sa abordam tratamentul cancerului ovarian prin administrarea intraperitoneala a unui imunomodulator (? ? I F) plus Cisplatin, in combinatie cu administrarea de ciclofosfamida intravenos.
Calea intraperitoneala pare sa fie mai promitatoare deoarece cancerul ovarian ramane cantonat pentru o perioada lunga de timp la nivelul cavitatii peritoneale, instilarea intraperitoneala a medicamentelor oferind posibilitatea expunerii tumorii la concentratii mai mari, cu o toxicitate mai mica (Willemse H. ? 1990).
CAPITOLUL I
ANATOMIA SI FIZIOLOGIA OVARULUI
Documente similare
· Anatomia si fiziologia ovarului. Atitudini terapeutice fundamentale in cancerul de ovar· Anatomia chirurgicala si fiziologia stomacului. Metode de explorare in cancerul gastric
· Anatomia si fiziologia aparatului digestiv
· Laringita acuta. Anatomia si fiziologia laringelui
· Anatomia si fiziologia glaucomului. Sindromul de hipertensiune oculara
· Anatomia si fiziologia ficatului si a cailor biliare. Colecistita acuta
· Colecistita acuta. Anatomia si fiziologia ficatului si a cailor biliare
· Cancerul mamar. Supravietuirea in cancerul mamar in functie de stadiu
· Diagnosticul precoce in cancerul gastric
· Proba de travaliu, metoda pentru stabilirea de atitudini la nastere