Pagina documente » Medicina » Asfixia mecanica. Modificari anatomo-patologice

Despre lucrare

lucrare-licenta-asfixia-mecanica.-modificari-anatomo-patologice
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-asfixia-mecanica.-modificari-anatomo-patologice


Cuprins

CUPRINS
Cap. I
-
Aspecte generale.
1.1 - Introducere
1.2 - Definitie
1.3 - Clasificare
Cap. II
-
Aspecte clinice ale asfixiei mecanice prin spinzurare.
2.1 - Manifestari subiective
2.2 - Manifestari obiective.
Cap. III
-
Modificari anatomo-patologice.
3.1 - Leziuni comune cu celelalte tipuri de asfixii mecanice
3.2 - Leziuni caracteristice spinzurarii.
Cap. IV
-
Sindroame tanatogeneratoare in asfixiile mecanice prin spinzurare
4.1 - Anoxia anoxica.
4.2 - Tulburari hemodinamice.
4.3 - Mecanisme nervoase.
Cap. V
-
Probleme medico-legale.
5.1 - Diagnosticul diferential de strangulare.
5.2 - Disimularea.
Cap. VI
-
Formele juridice.
6.1 - Sinuciderea.
6.2 - Omuciderea.
6.3 - Accidentul
6.4 - Executia
Cap. VII
-
incadrarea juridica
Cap. VIII
-
Studiul statistic
8.1 - Material si metode.
8.2 - Rezultate si discutii.
8.3 - Concluzii

EXTRAS DIN DOCUMENT

? LUCRARE DE DIPLOM??

CAPITOLUL 1

1.1 Introducere

Întreaga viata ca in toata activitatea optima celulara este dependenta de oxigen. Lipsa sau insuficienta de aport a oxigenului de orice cauza determina tulburari grave cu producerea mortii

Aceste tulburari sunt in functie de gradul de insuficienta de oxigenare, dar si de timpul la care tesuturile sunt supuse la carenta de oxigen

Termenul asfixie are origine greaca, fiind compus din prefixul “a”, care semnifica o negatie, si cuvantul ,,sphygmos” - care inseamna puls. Asadar, asfixie ar insemna etimologic lipsa pulsului. Ca atare rezulta ca termenul de asfixie nu defineste esenta proceselor etiopatologice, biologice, si tanatogenetice survenite in organism in lipsa totala sau partiala a oxigenului, lipsa pulsului fiind doar o consecinta a mortii produsa in conditiile lipsei totale de oxigen.

De aceea azi trebuie acceptata anoxia, sau mai corect hipoxia, ca orice proces patologic ce se dezvolta in lipsa oxigenului.

Clasificarea anoxiilor facuta de Barcroft, Peters si Van Slyke este azi unanim admisa, astfel incat in functie de nivelul la care se produce perturbarea functiei respiratorii, putem distinge urmatoarele tipuri de anoxii:

A. anoxii de aport;

B. anoxii de transport;

C. anoxii de utilizare.

Anoxia de aport sau anoxia de tip anoxic grupeaza totalitatea starilor patologice ce deriva din lipsa sau insuficienta oxigenului din atmosfera ca si de perturbarile ce pot apare in patrunderea oxigenului in aparatul respirator sau in schimburile alveolo-capilare.

În acest grup se incadreaza toate asfixiile mecanice, deci si asfixia mecanica prin spanzurare .

Anoxiile anoxice pot fi de cauze violente (asfixii mecanice) clasificate patogenic in asfixii mecanice prin compresiunea cailor respiratorii si a toracelui (spanzurarea, strangulare, compresiunea toracoabdominala), in asfixii prin ocluzia cailor respiratorii (ocluzia cailor respiratorii superioare in sufocare si ocluzia prin corpi straini solizi sau prin lichide-inecare.

De asemenea anoxiile anoxice pot fi si de cauze patologice cum se intalnesc in compresiuni si obstruari ale cailor respiratorii (tumori laringiene, edem glotic, tumori mediastinale, tumori bronhopulmonare); impiedicarea insuficientei desfasurarii mecanicii respiratorii (tulburari ale sistemului nervos, ale musculaturii respiratorii, pneumotorax) si tulburari ale schimburilor gazoase intre alveola si capilarul pulmonar (bronhopneumonii, astm bronsic etc.)

Anoxiile de transport pot fi determinate de tulburari circulatorii - hipoxiile de tip stagnant (insuficienta cardiocirculatorie, colaps, obstructii venoase: tromboflebite, compresiuni etc.).

Anoxia de utilizare este rezultatul perturbarii oxigenarii la nivelul tesuturilor. Se realizeaza prin blocarea unor enzime, coenzime, activatori respiratori sau prin modificarea pH (intoxicatiile cu sarurile acidului cianhidric, cu substante din grupa barbituricelor etc. )

1.2 Definitia spanzurarii

Spanzurarea este o asfixie mecanica produsa prin compresia gatului, realizata de un lat actionat de greutatea propriului corp.

1.3 Clasificarea asfixiilor mecanice prin spanzurare

Spanzurarea se individualizeaza prin:

* punct fix al latului

* latul care comprima gatul spanzuratului

Punctul fix ( sau de suspensie ) al latului poate fi un carlig prins in tavan , o grinda , o craca de copac , fereastra , usa , clanta usii , piciorul patului etc.

Instrumentul de spanzurare este latul care in va comprima traheea , laringele si pachetul vasculo-nervos al gatului.

Dupa structura lor laturile se clasifica in:

- laturi dure (sarma , lant )

- laturi semimoi ( cabluri electrice, franghie, cordoane de piele )

- laturi moi ( esarfe, fulare, cravate, diferite materiale textile )

Clasificare dupa modificarile ochiului de lat:

- Laturi fixe ( laturile pot avea un nod fix, caz in care perimetrul ramane constant dupa producerea spanzurarii ) Acestea se impart la randul lor in :

- laturi inchise care formeaza un cerc complet

- laturi deschise care determina un fragment de cerc ce nu inconjoara complet gatul.

- Laturi culante care prin alunecare cercul astfel format se strange progresiv, corespunzator greutatii corpului.

Elementul esential al latului este nodul acestuia. Dupa el de multe ori s-a putut determina profesiunea persoanei care s-a sinucis sau cea a infractorului in cazul crimei. Astfel marinarii, pescarii, tesatorii, ca urmare a profesiunii s-au specializat in confectionarea unor noduri de o forma si rezistenta deosebita, pe care dupa un numar de ani le executa in mod reflex. Îndepartarea latului se face prin slabirea legaturii sau prin taierea ei in partea opusa nodului.

Pozitia nodului latului in spanzurare constituie un element important care trebuie stabilit in etapa de cercetare la fata locului a expertizei medico-legale.

Clasificarea spanzurarii dupa pozitia nodului:

- spanzurarea tipica - nodul este plasat in regiunea posterioara a gatului ;

- spanzurarea atipica - pozitia nodului poate fi laterala sau chiar anterioara .

În raport cu pozitia pe care o are corpul fata de obiectele din jur, spanzurarea poate fi :

Oferta anului

Reducere 2020