Pagina documente » Stiinte Economice » Aspecte privind contractarea produsului turistic si derularea contractelor (Agentia XYZ, Ploiesti)

Cuprins

lucrare-licenta-aspecte-privind-contractarea-produsului-turistic-si-derularea-contractelor-agentia-xyz-ploiesti-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-aspecte-privind-contractarea-produsului-turistic-si-derularea-contractelor-agentia-xyz-ploiesti-


Extras din document

CUPRINS
INTRODUCERE...........2
CAPITOLUL I. AGENTIA - PRINCIPALUL INTERMEDIAR iNTRE PRESTATOR SI TURISTI4
1.1. CLASIFICAREA AGENTIILOR DE TURISM....4
1.2. TIPURI NOI DE AGENTII DE TURISM............8
1.3. RETELE DE AGENTII DE TURISM.9
CAPITOLUL II. PERFORMANTELE AGENTIILOR DE TURISM ROMiNESTI..............12
2.1. LICENTIEREA SI BREVETAREA..12
2.2. ORGANIZAREA AGENTIEI ONIRO SI ACTIVITATILE SALE
2.3. STRUCTURA SI PERFORMANTELE PERSONALULUI AGENTIEI ONIRO........20
2.4. PRODUSELE SI SERVICIILE TURISTICE OFERITE DE AGENTIA ONIRO........23
2.4.1. VACANTE SI SEJURURI. PACHETE TURISTICE......23
2.4.2. SERVICII DE CAZARE SI ALIMENTATIE. PENSIUNEA SF. NICOLAE....25
2.5. FURNIZORII SI CLIENTII AGENTIEI DE TURISM ONIRO............28
2.5.1. FURNIZORII.......29
2.5.2. CLIENTII............34
CAPITOLUL III. CONTRACTE UTILIZATE iN DOMENIUL COMER-CIALIZARII PRODUSELOR TURISTICE DE AGENTIA ONIRO..........39
3.1. CONTRACTUL DE CALATORIE.....42
3.2. CONTRACTUL DINTRE PRESTATORII SI INTERMEDIARII DIN TURISM.....44
3.3. CONTRACTUL DE TRANSPORT TURISTIC.....58
3.4. CONTRACTUL iNTRE AGENTIILE DE TURISM SI TRANSPORTUL AERIAN.....61
3.5. CONTRACTUL DE HOTELARIE......... ...........64
CAPITOLUL IV. DERULAREA CONTRACTELOR iN CADRUL AGENTIEI ONIRO.......71
CONCLUZII SI PROPUNERI GENERALE........77
BIBLIOGRAFIE...........79
ANEXE......81

Alte date

? ASPECTE PRIVIND CONTRACTAREA PRODUSULUI TURISTIC

?INTRODUCERE

Turismul este un fenomen economico-social propriu civilizatiei moderne, cunoscand in ultima jumatate de secol o expansiune si o dezvoltare rapida in societate cat si in spatiul mondial, devenind un fenomen natural constitutiv al vietii cotidiene.

El si-a constituit in timp o piata proprie, piata turistica ce a luat nastere prin confruntarea ofertei turistice materializata prin productia turistica (pachete turistice) cu cererea turistica materializata prin consum. Aceasta piata reprezinta locul de intalnire al cererii reprezentata de potentialii consumatori cu oferta reprezentata de intermediarii din turism.

Intermediarii din turism contribuie la stimularea derularii activitatii agentilor economici, atat din sfera prestatorilor de servicii turistice propriu-zise (cazare, masa, divertisment, agrement) situati in zona de receptoare de turisti, cat si din cea a transporturilor de orice fel (rutier, aerian, feroviar, maritim).

Prezenta lucrare incearca sa descrie desfasurarea activitatii unui intermediar de turism si anume Agentia de Turism ONIRO Ploiesti.

În lucrare sunt prezentate departamentele agentiei si atributiile acestora, personalul, cateva pachete turistice cuprinse in oferta agentiei, partenerii de afaceri (furnizorii si consumatorii de servicii turistice) cat si contractele incheiate in cadrul agentiei.

Activitatea agentiilor de turism simplifica procesul de distributie a serviciilor turistice, reducand atat timpul de procurare al acestora de catre clienti cat si distantele pe care ar trebuii sa le parcurga acestia pana la prestator. În esenta, agentia de turism vine in intampinarea cumparatorilor, iar procurarea unui pachet de servicii de la aceasta confera un alt avantaj si anume pretul mai scazut decat suma tarifelor prestatiilor individuale pe care le-ar achizitiona clientul direct de la sursa.

Agentia de turism este un fel de „consilier” al turistului deoarece ea il sfatuieste si il determina sa achizitioneze acel pachet turistic care sa il multumeasca.

Pentru buna desfasurare a activitatii de turism este necesara realizarea unor negocieri si incheierea de contracte intre agentii de turism si prestatorii directi ai serviciilor turistice.

Lucrarea de fata porneste de la studiul aspectelor generale privind contractarea, incercand sa evidentieze aspectele practice ale derularii contractelor de turism.

Contractele turistice fac dovada juridica a obligatiilor ce trebuie respectate intre partile semnatare, deoarece in contracte sunt mentionate o serie de indatoriri stabilite de comun acord in mod liber de catre contractanti.

CAPITOLUL I

AGENTIA DE TURISM –PRINCIPALUL

INTERMEDIAR ÎNTRE

PRESTATORI SI TURISTI

Turismul organizat a aparut o data cu afirmarea turismului ca fenomen de masa. El se desfasoara numai pe baza de contracte incheiate intre prestatorii de servicii turistice si agentiile de turism.

Agentia de turism este principalul distribuitor al produselor turistice. Ea detine monopolul vanzarii pentru ca are doua mari avantaje fata de alte forme de distributie: protectia aproape totala a consumatorului de turism si garantiile financiare acordate atat turistilor cat si prestatorilor.

1.1 Clasificarea agentiilor de turism

Agentia de turism reprezinta o societate comerciala cu rol de intermediar intre agentii economici, prestatori directi de servicii turistice si turisti. Activitatea sa consta in producerea, comercializarea si promovarea unor aranjamente turistice diverse, precum si in vanzarea unor servicii turistice izolate.

Agentia de turism este principalul distribuitor al produselor turistice, ea detine monopolul in vanzari pentru ca are doua mari avantaje fata de alte forme de distributie: protectia aproape totala a consumatorului de turism si garantiile financiare acordate atat turistilor cat si prestatorilor.

În general exista doua mari categorii de agentii de turism si anume:

? Agentii tour-operatoare, specializate numai in organizarea si vanzarea pe cont propriu (productia) de aranjamente turistice;

? Agentii detailiste, distribuitoare sau agentii de voiaj a caror activitate consta numai in vanzarea produselor turistice ale tour- operatorilor [1 Stanciulescu Daniela, Tigu Gabriela – Tehnica operatiunilor de turism studii de caz, probleme si intrebari de examen, Editura All Beck, Bucuresti 1999 ].

? Tour-operatorii sunt intreprinderi turistice comerciale, specializate in crearea de voiaje forfetare. Acestia pot fi considerati angrosistii industriei turistice, ei oferind servicii de transport, cazare in hotel si transfer de la si la aeroport. Pe langa acestea, pachetul poate cuprinde si servicii de divertisment, plimbari, inchirieri masini etc. principalul avantaj pe care il prezinta acest produs pentru turisti este pretul mai mic pentru un pachet decat daca serviciile ar fi fost cumparate separat de catre turisti. Un alt avantaj al voiajului forfetar pentru turist este comoditatea achizitionarii unui singur produs de calatorie, turistul fiind scutit de grija luarii unei decizii pentru achizitionarea fiecarui serviciu pentru a compune o vacanta completa sau pentru alcatuirea unui program de vacanta.

Voiajul forfetar este un voiaj organizat dupa un program detaliat, cuprinzand un ansamblu de servicii turistice, pentru un pret fix determinat dinainte. Crearea produselor turistice are loc inaintea manifestarii cererii.