Pagina documente » Politehnica » Autofurgoneta. Performantele automobilului si valorificarea performantelor

Despre lucrare

lucrare-licenta-autofurgoneta.-performantele-automobilului-si-valorificarea-performantelor
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-autofurgoneta.-performantele-automobilului-si-valorificarea-performantelor


Cuprins

Cuprins

Introducere..........
1
Capitolul 1. Dinamica autovehiculului.......

1.1 Studiul solutiilor similare si al tendintei de dezvoltare........

1.2 Organizarea generala si parametri principali....

1.2.1 Alegerea solutiei de organizare generala............

1.2.2 Dimensiuni geometrice principale.....

1.2.3 Greutatea autovehiculului, repartizarea greutatilor pe punti si coordonatele centrului de greutate.

1.2.4 Alegerea rotilor si determinarea razelor rotii........

1.3 Definirea conditiilor de autopropulsare..........

1.3.1Rezistenta la rulare. Alegerea marimii coeficientului de
rezistenta la rulare...

1.3.2 Rezistenta la panta si rezistenta totala a caii.........

1.3.2Rezistenta aerului. Alegerea marimii coeficientului de rezistenta
al aerului

1.3.4 Rezistenta la demaraj. Alegerea marimii coeficientului de influenta
al maselor aflate in miscare de rotatie...........

1.3.5 Ecuatia generala de miscare rectilinie. Cazuri particulare........

1.4Calculul de tractiune...

1.4.1 Randamentul transmisiei.

1.4.2 Determinarea caracteristicii externe a motorului...

A. Determinarea puterii maxime..............

B. Alegerea motorului si marimilor caracteristice.........

C. Calculul caracteristicii externe a motorului............

1.4.3 Determinarea marimii rapoartelor de transmitere ale transmisiei..............

A. Determinarea valorii maxime a raportului de transmitere...........

B. Determinarea valorii minime a raportului de transmitere............

C. Determinarea numarului de trepte pentru cutia de viteze............

D. Determinarea rapoartelor de transmitere ale transmisiei............

1.5 Performantele automobilului si valorificarea performantelor

1.5.1 Bilantul de tractiune si caracteristica fortei la roata

1.5.2 Bilantul de putere si caracteristica puterilor la roata

1.5.3Caracteristica dinamica...

1.5.4Caracteristicile de demaraj ale automobilului.......

A. Determinarea caracteristicii de accelerare..............
1
B. Determinarea timpului de demaraj.......
1
1.5.5Caracteristica de frinare..
1
A. Determinarea timpului de frinare minim

B. Determinarea spatiului de frinare minim























Capitolul 2. Calculul si constructia puntii motoare......
1
2.1 Alegerea tipului constructiv.........

2.2 Transmisia principala......... .......

2.2.1Organizarea cinematica a mecanismului reductor...

2.2.2Dimensionarea geometrica a angrenajelor...........

2.2.3Alegerea modulului angrenajului.......

2.2.4Calculul de rezistenta si verificarea a angrenajelor.

2.2.5Calculul de alegere al lagarelor.........

2.3 Diferentialul............

2.3.1 Organizarea cinematica a diferentialului............

2.3.2Calculul de rezistenta si verificare al angrenajului.

2.3.3 Calculul de rezistenta pentru celelalte elemente...

2.4 Transmisia la rotile motoare.......

2.5 Butucul rotii..........

2.6 Mecanismul de ghidare al puntii..

2.6.1 Alegerea tipului constructiv...........

2.6.2 Cinematica rotii ghidate in mecanismul adoptat...

2.6.3 Calculul de rezistenta si dimensionare al mecanismului de ghidare.........

Capitolul 3. Amenajarea interioara a autofurgonetelor..............

Bibliografie..........
4





















EXTRAS DIN DOCUMENT

?Introducere?

Introducere

Evolutia progresiva a autovehiculului inca de la aparitia sa, a fost impusa de constientizarea omului, ca acest sistem, la inceput modest inzestrat tehnologic, ii poate usura munca devenind parte integranta din activitatea vasta pe care o intreprinde in timpul vietii. Plecand de la aceasta premisa, se cauta solutii de modernizare continua, atingand cote foarte inalte in ultima perioada.

Spiritul practic al omului a condus la realizarea unor autovehicule capabile sa-i usureze munca zilnica. Încrucisand imaginatia cu tehnologia si mobilizand exemplar, a rezultat acel segment de masini, adica autofurgonetele, care sa corespunda nevoilor oamenilor.

Adaptarea la nevoile de transport prin sporirea confortului conducatorului auto, comparabil cu cel al unui autoturism si in acelasi timp marindu-se considerabil siguranta si spatiul de incarcare, au impus autofurgonetele pe piata transportului de marfa si de calatori.

Autofurgonetele se vor a fi acele autovehicule, care sa corespunda cerintelor de transport de marfa usor si mediu, indiferent de mediul de lucru, dar in acelasi timp sa asigure confortul conducatorului auto. Plecand de la convingerea ca automobilul trebuie sa ramana o placere, se incearca pe cat posibil realizarea unor autofurgonete cat mai performante.

Folosind un singur tip de sasiu, cu diferite ampatamente s-a ajuns la o multitudine de variante constructive care sa satisfaca nevoile de transport, rezultand un volum al spatiului de incarcare cuprins intre 7 si 12m3, continuitatea a fost posibila calibrarea sarcinii maxime utile pentru fiecare scop in parte, de la ampatament la ampatament, de la o lungime la alta, volum cu volum. Traducand toate acestea in limbaj de afaceri si adaugandu-le la sarcina maxima utila si la cel mai mic ampatament pentru fiecare volum, am putea spune ca autofurgonetele exploateaza la maximum fiecare kilometru de drum parcurs.

Plecand de la sasiul unui autocamion, in acest caz intreaga incarcatura este suportata de sasiu, reusind astfel sa elimine din solicitarile ce actioneaza asupra caroseriei fac din acest tip de autovehicul unul rezistent.

Aparitia autofurgonetelor pe piata autovehiculelor destinate transportului a insemnat un real succes. Domeniul de utilizare se extinde din ce in ce mai mult, prin sporirea manevrabilitati, chiar si prin aglomeratiile urbane ele descurcandu-se foarte bine, astfel autofurgonetele se folosesc in domenii cum ar fi curieratul sau serviciile “porte a porte”.

Prin folosirea tehnologiei de ultima ora s-a reusit imbunatatirea caracteristicilor tehnice, folosindu-se materiale noi in constructia de autovehicule, impunand un respect pentru tot ceea ce ne inconjoara.

Productia de autofurgonete a dat dovada de o dinamicitate sporita in ultimele decenii si mai ales in ultimii ani, cand au fost observate schimbari majore atat in proiectare si executie cat si in modul de apreciere a publicului.

Astfel, motoarele au beneficiat de o atentie deosebita, efortul de sporire a performantelor fiind indreptat pe multiple directii: reducerea consumului de combustibil marirea puterii litrice, a motoarelor, reducerea emisiilor nocive din gazele de evacuare, realizarea unor motoare cat mai usoare si cat mai compacte. Tendinta de extindere a motoarelor cu aprindere prin comprimare, datorita consumului specific mai redus de combustibil in comparatie cu motoarele cu aprindere prin scanteie, foarte accentuat in ultimii ani, s-a mentinut.

O alta preocupare constanta este aceia a creierii unor familii de motoare cu puteri si capacitati diferite, care sunt folosite in functie de necesitati, procedeul favorizand folosirea tipizarii in tehnologia de fabricatie si exploatare a autofurgonetelor.

Folosirea supraalimentarii prin diferite procedee este tot mai des intalnita la motoarele de autofurgonete, procedeul asigurand cresterea puterii si a momentului maxim, cu scaderea turatiilor si a consumului de combustibil.

Reducerea dimensiunilor de gabarit si consumului de metal constituie o sursa de cercetare permanenta, fiind realizata prin fortarea motoarelor, cand se dezvolta puteri tot mai ridicate, pe unitatea de cilindree. Se fac eforturi pentru limitarea emisiei de gaze nocive, prin folosirea unor elemente de testare a calitatii produselor de ardere, alaturi de dispozitive de purificare.

Transmisia autofurgonetelor este obiectul unor continue cercetari, urmarindu-se o mai buna corelare intre momentul motor activ si cel rezistent, sporirea confortului, si a sigurantei in conducere.

Se constata ca o folosire deosebita o au transmisiile automate, in ultima vreme asistate de microprocesoare. O alta preocupare tot mai raspandita este aceia a folosirii tractiunii integrale, pana nu de mult apanajul autoturismelor, insotite de diferentiale interaxiale blocabile sau avand ca efect imbunatatirea capacitatii de trecere si a stabilitatii.

Suspensia autofurgonetelor, a facut obiectul unor studii aprofundate privind conditionarea reciproca dintre pneu, suspensie si calea de rulare. Echiparea lor cu suspensii diferite pe toate rotile prin folosirea amortizoarelor hidraulice, precum si folosirea suspensiei pneumatice a contribuit la marirea confortului, a sigurantei in exploatare.

Sistemul de franare cunoaste preocupari intense de imbunatatire prin generalizarea folosirii sistemului cu dublu circuit, a sistemelor servoasistate etc. O mare raspandire a capatat in dotarea autofurgonetelor a sistemelor de antiblocare a rotilor in cazul unei franari puternice.

În cadrul sistemului de directie se incearca generalizarea directiei servoasistate, sporirea confortului in conducere prin obtinerea unor reglaje ale volanului, functie de dimensiunile fiecarui conducator auto.

Un progres insemnat s-a realizat in constructia de caroserii, reusindu-se astfel obtinerea unor caroserii cu un coeficient aerodinamic cat mai mic, pastrand o forma placuta. De asemenea s-a insistat pe obtinerea unui habitaclu cu un confort sporit, cu un post de conducere cat mai ergonomic, cu o insonorizare cat mai buna pentru reducerea zgomotului la un nivel cat mai redus.

În ceea ce priveste interiorul autofurgonetelor s-au realizat importanti pasi, asigurandu-se astfel un confort comparabil cu al autoturismelor. Chiar daca autofurgonetele sunt prin definitie autovehicule de transport de marfa, datorita progresului stiintei ele se pot compara intr-o oarecare masura cu autoturismele, deoarece ofera un confort sporit conducatorului auto.

Aparatura de bord foloseste tot mai mult circuite integrate, cu afisaj numeric, schematic grafic sau mai nou sub forma de diagrama, cu ajutorul tehnicii fluorescentei in vid sau a cristalelor lichide, care au o fiabilitate ridicata.

Capitolul 1

Dinamica autovehiculului

1.1Studiul solutiilor similare si al tendintei de dezvoltare

În continuare se vor analiza cateva autovehicule ce fac parte din categoria autovehiculului dat spre proiectare, tinand cont de organizarea generala, de modul de dispunere al motorului si puntii motoare, de organizarea transmisiei.

Iveco Daily este din punctul de vedere al soferului o masina, din punct de vedere al transportului, este un camion. Sasiul pe care il foloseste Daily, este un sasiu de tip camion la care au fost atasate prin prindere in suruburi o cabina de tip autoturism, eliminand sudura si implicit coroziunea. Sasiul este construit din otel, acesta a fost coborat fara a-i sacrifica robustetea, prin folosirea designului tip “gat de lebada”.

În continuare se vor prezenta principalele caracteristici tehnice ale acestui autovehicul: