Pagina documente » Stiinte Economice » Banca Nationala a Romaniei. Banca centrala si de emisiune

Cuprins

lucrare-licenta-banca-nationala-a-romaniei.-banca-centrala-si-de-emisiune
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-banca-nationala-a-romaniei.-banca-centrala-si-de-emisiune


Extras din document

CUPRINS
INTRODUCERE
CAPITOLUL 1. BANCA NATIONALA A ROMiNIEI - BANCA CENTRALA SI DE EMISIUNE
1.1.Organizarea sectorului bancar rominesc
1.2.Rolul Bancii Nationale a Rominiei
1.3.Functiile Bancii Nationale a Rominiei
1.4.Operatiunile efectuate de Banca Nationala a Rominiei
CAPITOLUL 2. POLITICA MONETARA SI DE CREDIT COMPONENTA A POLITICII ECONOMICE
2.1. Politica economica
2.1.1. Concept si sfera de actiune
2.1.2. Obiectivele si instrumentele politicii economice
2.2. Politica monetara in cadrul politicii economice
2.2.1. Echilibrul monetar si agregatele monetare
2.2.2. Teoriile politicii monetare
2.3. Obiectivele politicii monetare si de credit
2.4. Instrumentele politicii monetare si de credit
CAPITOLUL 3. POLITICA MONETARA SI DE CREDIT A BANCII NATIONALE A ROMiNIEI iN PERIOADA 1990 - 2000
3.1. Caracteristicile generale ale politicii monetare si de credit a Bancii Nationale a Rominiei in perioada 1990 - 2000
3.2. Etape in politica monetara si de credit a Bancii Nationale a Rominiei in perioada 1990 - 2000
3.3. Perspectivele politicii monetare si de credit a Bancii Nationale a Rominiei in conditiile integrarii in Uniunea Europeana
CAPITOLUL 4. IMPACTUL POLITICII MONETARE PROMOVATE DE BANCA NATIONALA A ROMiNIEI
CAPITOLUL 5. CONCLUZII SI PROPUNERI

Alte date

?

INTRODUCERE

Conceptul de sistem monetar are intelesuri si abordari diferite. O abordare cuprinzatoare a sistemului monetar este aceea de „complex de institutii si politici care permit reglementarea circulatiei monetare dintr-o tara, prin intermediul unui ansamblu de norme juridice care emana de la autoritatea publica, cat si ca totalitatea instrumentelor si tehnicilor de plata”. Constantin Kiritescu a dat definitia cea mai cuprinzatoare in tara noastra : ”Sistemul monetar reprezinta ansamblul normelor legale si institutiilor care reglementeaza, organizeaza si respectiv supravegheaza relatiile banesti dintr-un stat”. Pentru ca sistemul sa fie omogen este necesara si existenta unui sistem de relatii intre institutiile ce au ca obiect de activitate circulatia monetara.

Sistemul monetar este folosit intr-o tara pentru a alimenta subiectii economici cu moneda si pentru a controla schimbul propriei monede cu cele straine. De asemenea, sistemul monetar include elemente ce pot fi utilizate intr-o economie pentru implementarea politicii monetare.

Pana in a doua jumatate a secolului XIX, in Romania nu exista un adevarat sistem monetar. Prima lege monetara a tarii noastre a fost adoptata in 1867. aceasta a adoptat un sistem monetar zecimal si „regimul monetar bimetalist”. Tot prin aceasta lege a fost creata moneda nationala- leul de argint de 5 grame.

În 1880-1881 se infiinteaza Banca Nationala a Romaniei. Între cele 2 razboaie mondiale, Romania si-a modernizat circulatia monetara si sistemul bancar si s-a aliniat din ce in ce mai mult la reglementarile si normele emise pe plan international. Au actionat partial si incomplet, sistemele monetare aur-argint, aur-lingouri si aur-devize.

În perioada comunista, in Romania, circulatia monetara s-a rupt de contextul international. Dupa anul 1989, Romania incearca sa se alinieze din nou rigorilor Sistemului Monetar International. Desi este o perioada economica grea, cu inflatie, depreciere monetara continua si scadere economica, desi a crescut mult datoria publica externa si deficitele, totusi tara noastra se implica tot mai mult in mecanismele monetare internationale. Fiind membra a organismelor financiare internationale, Romania a adoptat sistemul monetar bazat pe puterea de cumparare a monedei nationale. Moneda emisa si pusa astazi in circulatie pe plan national are drept corespondent un etalon format prin contributia bunurilor si serviciilor create in cadrul economiei nationale. Tocmai diversitatea acestor bunuri si servicii face imposibila redarea sub forma fizica a valorii de intrebuintare corespunzatoare puterii de cumparare.

Necesitatea existentei sistemului financiar-monetar decurge din faptul ca formarea si gestionarea fondurilor de resurse financiare au pe langa trasaturile comune si anumite particularitati specifice fenomenului pe care il exprima, determinate de sursele si modul de alimentare, de modalitatile de repartizare si de utilizare a fiecarui fond in infaptuirea reproductiei sociale, precum si de controlul care se exercita cu ajutorul instrumentelor financiare si bancare asupra crearii, repartizarii si utilizarii produsului national brut.

Sistemul financiar-monetar indeplineste un rol important in satisfacerea cerintelor legilor economice care actioneaza in societatea noastra, in realizarea obiectivelor economico-sociale, a atributiilor statului. Acest sistem contribuie la folosirea cu eficienta a resurselor materiale si banesti si in intensificarea vitezei de rotatie a fondurilor de productie. De asemenea, contribuie activ la justa organizare si desfasurare a repartitiei produsului national brut, la infaptuirea unei circulatii monetare sanatoase si la dezvoltarea echilibrata a ramurilor economiei nationale.

CAPITOLUL 1. BANCA NATIONAL? A ROMÂNIEI - BANC? CENTRAL? SI DE EMISIUNE

Conceptul de banca de la aparitia sa si pana in prezent a evoluat, succesiv in timp, de la forme incipiente pana la activitati extrem de complexe.

Prima banca de pe actualul teritoriu romanesc a fost creata de Samuel Dobas in anul 1721 in Transilvania, in orasul Sibiu. Aceasta banca avea ca obiect de activitate schimbul de monede, acordarea de imprumuturi garantate si purtatoare de dobanda, precum si efectuarea de diverse plati.

În Tara Romaneasca, exista in Bucuresti, inca din anul 1855 o sucursala cu capital englez a Bancii Otomane, sucursala care s-a organizat ulterior sub numele de „The Bank of Romania”.

Dupa Unirea Principatelor si venirea la tron a principelui Carol I s-au vehiculat o serie de proiecte de infiintare a unei banci nationale, astfel ca la 17 aprilie 1880 ia nastere Banca Nationala a Romaniei. Odata cu infiintarea unei banci nationale au aparut Casa de Economii, Casa de Depuneri si Consemnatiuni, Creditul Funciar Rural, cat si un sistem monetar national.

1.1.Organizarea sectorului bancar ronanesc

Bancile au aparut in Romania inca din a doua jumatate a secolului XIX. Ele au fost ajutate, atat prin contributia capitalului roman cat si a celui strain.

Imediat dupa unire (incercari au fost si mai devreme) au aparut: Casa de Depuneri si Consemnatiuni, Banca Romaniei, Casa de Economii, cat si un sistem monetar national. Banca Nationala a Romaniei a luat fiinta in 1881, avand capital de stat si privat. Sectorul bancar romanesc s-a dezvoltat foarte mult intre cele doua razboaie mondiale. A aparut bursa, au fost create mii de banci, iar moneda nationala avea acoperire in aur.

Cele mai multe din aceste institutii financiar-monetar-bancare au fost constituite pentru a fi un sprijin in modernizarea economiei romanesti.

În intelegerea conceptului de „ intreprindere bancara”, Banca Nationala a Romaniei ocupa un loc deosebit, ea fiind garantul stabilitatii monedei nationale si promotor al politicilor monetare si de credit.

În economia de piata, sectorul bancar coordonat de B.N.R are un rol major, el actionand in promovarea reformei si manifestarea concreta a mecanismului autoreglarii economice. În manifestarea lui permanenta, sectorul bancar este o componenta de baza a sistemului financiar-monetar.

Avand in vedere rolul pe care il au bancile pentru buna functionare a unitatilor economice si a economiei in ansamblu, s-a impus ca in perioada tranzitiei la economia de piata sa se creeze un sistem modern, capabil sa ofere o gama larga de produse si servicii bancare de un nivel calitativ superior, care sa satisfaca exigentele tuturor categoriilor de agenti economici din economia de piata.

În acest context, imediat dupa 1989, la inceputul perioadei de tranzitie, in activitatea bancara din Romania s-au produs schimbari esentiale.

Banca Nationala a Romaniei a fost reorganizata si a intrat, astfel, in sarcinile sale firesti de Banca Centrala, cu urmatoarele functii: emisiunea monetara, asigurarea stabilitatii monetare, administrarea rezervelor valutare ale tarii, urmarirea executarii balantei de plati externe, supravegherea activitatii bancare pentru activitatile comerciale ale Bancii Nationale a Romaniei, a fost creata Banca Comerciala Romana S.A.

Pentru mentinerea circulatiei banesti la nivelul corespunzator, B.N.R. asigura legatura dintre dimensiunile creditului si volumul masei monetare in circulatie.

Supravegherea activitatii bancare de catre B.N.R. , in conditiile economiei de piata, nu a avut in vedere masuri de comanda, ci de reglementari-cadru, de orientare profesionala in activitatile bancare: creditul bancar, decontarile, …

Restructurarea sectorului bancar a avut in vedere urmatoarele aspecte:

a) Desfiintarea monopolului statului asupra sectorului bancar;

b) Reorganizarea bancilor de stat ca societati pe actiuni;

c) Capitalizarea bancilor;

d) Privatizarea bancilor de stat cu capital majoritar de stat;

e) Înfiintarea unui numar mare de banci;

f) Diversificarea tipurilor de banci;

g) Diversificarea produselor si serviciilor bancare;

h) Extinderea retelei teritoriale;

i) Realizarea unui management performant, participativ si eficient;

j) Desfasurarea activitatii bancare dupa strategii si statute proprii fiecarei banci;

k) Deschiderea catre colaborarea cu bancile straine;

l) Sprijinirea activitatii de investitii si de creditare, ca instrumente majore ale constructiei economiei de piata;