Pagina documente » Informatica, Matematica » Baze de date spatiale. Definirea unei aplicatii GIS

Despre lucrare

lucrare-licenta-baze-de-date-spatiale.-definirea-unei-aplicatii-gis
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-baze-de-date-spatiale.-definirea-unei-aplicatii-gis


Cuprins

CUPRINS
1.
Introducere ....
5
2.
Baze de date .....
17

2.1.
Organizarea datelor .....
17


2.1.1.
Structuri de date ..............
21

2.2.
Baze de date .............
25

2.3.
Sisteme de gestiune a bazelor de date .............
28


2.3.1.
Functiile unui sistem de gestiune a bazelor de date ....
31

2.4.
Proiectarea bazelor de date ...........
33


2.4.1.
Proiectarea structurii bazei de date ........
35


2.4.2.
incarcarea datelor in baza de date ..........
42


2.4.3.
Exploatarea si intretinerea bazelor de date ..............
43

2.5.
Baze de date relationale
43


2.5.1.
Modelul de date relational ..
44


2.5.2.
Proiectarea bazelor de date relationale ...
47
3.
Baze de date spatiale ..........
54

3.1.
Istoricul GIS .............
54

3.2.
Componentele unui GIS ..............
55

3.3
Cum functioneaza un GIS ............
71

3.4.
Tehnici de procesare si analiza ......
79

3.5.
GIS si alte sisteme de informare geografica ......
82

3.6.
Managementul unui GIS ..............
83
4.
Studiu de caz ....
86
5.
Concluzii .........
93

Bibliografie


EXTRAS DIN DOCUMENT

?1. Introducere

Astazi societatea moderna este confruntata cu o serie de provocari cum sunt protejarea mediului, securitatea sporita, asigurarea unui transport mai bun, dezvoltarea sociala, iar serviciile la nivel ridicat pentru cetateni solicita celor care iau decizii sa identifice nevoile cele mai urgente, metodele cele mai eficiente, monitorizarea veniturilor si impactul evaluarii. Pentru rezolvarea tuturor acestor cerinte, informatia geografica este esentiala. O astfel de informatie nu numai ca trebuie sa existe ci si sa fie usor de identificat, sa se analizeze daca este folositoare scopului, cum poate fi obtinuta si daca poate fi integrata intr-un set de alte informatii. De aceea, este nevoie sa avem un set de strategii, aranjamente institutionale, tehnologii, date si un grup de oameni care sa foloseasca eficient informatia geografica. Conceptul de Infrastructura a datelor spatiale (SDI) include toate aceste lucruri.

Importanta unei SDI pentru o buna guvernare si dezvoltare economica si sociala a determinat mai multe tari din toata lumea sa se implice intr-un proces de dezvoltare a unor asemenea structuri. Un program de survey [1 Crompvoets J. and Bregt A. 2002. World Status of National Spatial Data Clearinghouses, www.urisa.org/Journal/Under_Review/articles_under_review.htm

], incheiat in Decembrie 2001, indica faptul ca 120 din 129 de natiuni din intreaga lume lucreaza la formarea unor infrastructuri de date spatiale; jumatate dintre aceste tari au deja cataloage de prezentare si surse de date principale pe pagini de Web.

Cu toate ca exista diferente de calitate si de eforturi, acest program arata ca SDI nu sunt numai un lux pentru tarile bine dezvoltate dar sunt percepute ca un mod de dezvolatre strategica atat pentru tarile foarte dezvoltate cat si pentru cele in curs de dezvoltare.

Cele mai multe tari din Europa sunt in procesul de dezvoltare a unor SDI la nivel national si /sau regional/local. Exista numeroase exemple de buna calitate impreuna cu dezvoltari sporadice care de-abia au inceput sa faca progres vizibil. Aceste diferente exista partial din cauza eterogenitatii culturale si institutionale dar si din cauza diferitelor nivele de mentalitate si sprijin politic din intregul continent. Pe masura ce Europa devine din ce in ce mai integrata din punct de vedere social si economic se recunoaste ca unele procese care trebuie sa se desfasoare la nivel European cum ar fi: schimbarile de mediu, securitea, transportul si domeniul social necesita un cadru de date spatiale pentru toata Europa cu cel putin cateva elemente comune in toate tarile.

Tinand cont de toate acestea, Comisia Europeana a lansat recent un proiect pentru a dezvolta Infrastructura datelor spatiale in Europa (INSPIRE). Acest proiect care constituie primul pas spre o SDI in Europa are in vedere faptul ca:

- Datele ar trebui adunate toate o data si utilizate cat mai eficient.

- Trebuie sa existe posibilitatea de a combina date unitare din diferite surse din Europa care apoi sa fie folosite de mai multi utilizatori pe mai multe aplicatii.

- Trebuie sa fie posibil ca informatia odata adunata sa fie folosita pe mai multe nivele, de exemplu la un nivel mai detaliat sau mai general;

- Informatia geografica are nevoie de o stabilitate la toate nivelele astfel incat sa nu impiedice utilizarea ei intensa;

- Trebuie sa existe o cale rapida de a vedea daca informatia geografica este disponibila, potrivita unui scop anume si in ce conditii poate fi achizitionata si utilizata;

- Informatia geografica trebuie sa fie inteleasa si interpretata usor pentru ca poate fi vizualizata si selectata intr-un context potrivit.

INSPIRE are ca scop dezvoltarea unui cadru legal care sa sprijine crearea unei SDI europene pornind de la prioritati din domeniul mediului inconjurator, este foarte important sa se evalueze progresul si sa se identifice problemele cheie care trebuie studiate pentru a asigura o complementaritate intre dezvoltarile la nivel European si national/regional.

Care sunt caracteristicile unei SDI de succes?

Consideram ca o aplicatie SDI este de succes atunci:

- Cand este dezvoltata, utilizata si intretinuta de cateva agentii responsabile principale de resurse de date inclusiv domeniul socio-economic, de mediu terenuri si proprietati si date de referinta (de exemplu: adrese, granite judetene, infrastructura fizica si elemente topografice);

- Cand este pregatita sa fie corespunzatoare nevoilor reale in special in situatii de urgenta ca in cazul dezastrelor naturale sau celor provocate de om;

- Cand datele strategice sunt conform specificatiilor, actualizate si usor de accesat;

- Cand este structurata pe mai multe nivele de la nivel local la nivel regional si national;

- Cand exista o eterogenitate functionala conform jurisdictiei;

- Cand exista o autoritate bine stabilita;

- Cand exista o motivare a economiei.

Daca aceste caracteristici prezentate mai sus sunt necesare pentru o functionare completa SDI, experienta acumulata in dezvoltarea de SDI arata ca SDI-urile, de exemplu cele care se aproprie de aceste caracteristici si care s-au bucurat de succes au beneficiat si de un sprijin politic consistent. În schimb, mai multe experiente sporadice in ceea ce priveste acoperirea geografica si mai monotematice in continut tind sa se dezvolte intr-un climat cu suport politic limitat.

Acest lucru desigur nu e o surpriza dar este bine sa fie confirmat de un numar mare de experiente nationale si internationale, unele dintre acestea avand 10 ani vechime. Doua aspecte merita sa fie subliniate:

1. Sprijinul politic la nivel inalt este crucial deoarece:

- Cea mai mare parte a informatiilor geografice sunt stranse, pastrate si utilizate de catre organizatii din sectorul public care depind de strategiile stabilite de guvern luand in considerare prioritatile de organizare, finantarea si cadru reglementar;

- Informatia geografica este un produs de o mare valoare dar care sprijina si un numar ridicat de servicii de stat pentru cetateni. Astfel aceasta constituie o zona de tensiune dintre strategiile care urmaresc sporirea veniturilor statului si cele de tip e-government care urmaresc marirea beneficiilor cetatenilor. De aceea, pentru a rezolva aceste conflicte este necesar sprijinul politic.

- Infrastructurile datelor spatiale (SDI) nu includ in principal tehnologie ci si dezvoltarea unui cadru clar de acorduri intre agentiile guvernamentale si intre stat, sectorul privat si cetateni prin care sa se utilizeze informatia geografica in beneficiul tuturor. Aceste acorduri deseori necesita atentie si sprijin politic la cel mai inalt nivel.

- De aceea guvernele au un rol crucial in dezvoltarea infrastructurilor datelor spatiale (SDI) si a unei Societati de informatie pentru simplul motiv ca ele sunt in acelasi timp producatori, utilizatori, surse de strategii si autoritati de reglementare care ajuta la orientarea organizatiilor importante de sector public.

2. Sprijinul politic necesita planificare in timp

Prin natura lor, prioritatile politice se pot schimba datorita unor situatii externe, schimbari in administratie sau chiar a unor persoane importante. Experienta celor mai multe SDI din lume indica faptul ca si dupa multi ani de dezvoltare acestea raman sensibile la schimbari in organizare si conducere politica.

Tinand cont de aceste considerente, este foarte clar ca una din prioritatile principale pentru dezvoltarea unei SDI e de avea sprijin politic continuu pe toate planurile din partea factorilor de decizie. Politicienii trebuie sa sprijine acestea, sa stabileasca un cadru legal si sa aloce resurse pentru a obtine rezultate. Acest lucru necesita vinderea beneficiilor a SDI, fara a profita vreodata de ajutorul politic.

O SDI poate fi si ar trebui sa fie dezvoltate la nivel local, regional, national, European si global. De aceea trebuie sa ne adresam politicienilor si factorilor de decizie la toate nivelele si sa le demonstram beneficiile unei SDI.

Beneficiile acestora trebuie sa se adreseze unor domenii de mare interes politic cum ar fi reducerea criminalitatii, sanatate, educatie, planificarea spatiala, protejarea mediului inconjurator si managementul dezastrelor. Trebuie demonstrat cum sa se sprijine organizatiile de tip e-government si dezvoltarea economica generala, sa se reduca repetarea, sa se evite risipirea resurselor si sa creasca competitivitatea prin intermediul dezvoltarii unor noi industrii care sa includa servicii bazate pe localizare.

Ca sa demonstram astfel de beneficii, pornim de la exemple si cazuri din toata lumea care sau adaptat adecvat nevoilor locale si intrucat SDI locala se dezvolta, este important sa ne concentram pe aplicatii care aduc castiguri rapide decat pe cheltuieli pe termen lung inainte de a vedea o modalitate de recuperare. La nivel european, exista un numar mare de domenii care reprezinta bune exemple de oferire a beneficiilor datorate existentei unei SDI sau dimpotriva de costuri datorate inexistentei acesteia. Acestea includ managementul dezastrelor (de exemplu explozia de la Toulouse sau Chernobyl), managementul mediului (directia apelor, inundatii din Italia sau de-a lungul Rinului) si transport (impactul tunelelor blocate din Alpi).

Unul dintre cele mai importante mesaje desprinse din experientele pozitive pentru succesul SDI este necesitatea stabilirii asteptarilor. Dezvoltarea unei SDI necesita educatie si un numar de schimbari in ceea ce priveste aspectul cultural. Acestea sunt de obicei procese de durata lunga pentru multe organizatii din sectorul public care au dificultati de adaptare la schimbari.

Unele provocari cu care trebuie sa ne confruntam sunt sa lucram in paralel cu departamente si agentii, sa fim mai sensibili la cererile si nevoile clientului si sa folosim mai eficient atat informatia cat si abilitatea “de a-i da drumul” informatie “mele.” Vanzarea beneficiilor trebuie sa fie realista nu bazata pe publicitate.

Coordonarea

Coordonarea este unul din aspectele cele mai importante in dezvoltarea unei SDI asa cum arata statistici din toate tarile. Experienta tarilor care au infrastructuri nationale SDI cele mai dezvoltate, cum ar fi SUA si tarile nordice sunt caracterizate prin sisteme puternice de coordonare ale agentiilor. Statele care au infrastructuri SDI nationale mai putin dezvoltate, cum ar fi Spania, Belgia si Austria au cea mai slaba coordonare la nivel national. Aceste tari din urma au in schimb infrastructuri SDI regionale pentru ca la acest nivel functioneaza un sistem bun de coordonare. Din aceste motive coordonarea are un rol crucial.