Pagina documente » Politehnica » Codec-uri de linie. Notiuni teoretice privind codoarele si decodoarele de date

Cuprins

lucrare-licenta-codec-uri-de-linie.-notiuni-teoretice-privind-codoarele-si-decodoarele-de-date
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-codec-uri-de-linie.-notiuni-teoretice-privind-codoarele-si-decodoarele-de-date


Extras din document

CUPRINS
Memoriu justificativ
PARTEA I
NOTIUNI TEORETICE PRIVIND CODOARELE SI
DECODOARELE DE DATE
CAPITOLUL I. Coduri binare de linie de date
1.1. Prezentarea generala a codurilor
1.2. Avantajele utilizarii codurilor de linie
1.3. Decodarea datelor
CAPITOLUL II. Minimizarea functiilor logice
2.1. Introducere
2.3. Forma canonica conjunctiva a functiilor logice
2.4. Metoda Veitch-Karnaugh
PARTEA a II -a
APLICATII
II.1. Sinteza codorului NRZ-M
II.2. Sinteza decodorului NRZ-M
II.3. Sinteza codorului Bi?-L
II.4. Sinteza decodorului Bi?-L
II.5. Sinteza codorului Bi?-M
II.6. Sinteza decodorului Bi?-M
II.7. Sinteza codorului RZ
II.8. Sinteza decodorului RZ
II.9. Sinteza codorului NRZ-S
II.10. Sinteza decodorului NRZ-S
II.11. Sinteza codorului Bi?-S
II.12. Sinteza decodorului Bi?-S
II.13. Sinteza codorului MILLER
II.14. Sinteza decodorului Miller
II.15. Sinteza codorului MFM
II.16. Sinteza decodorului MFM
ANEXE
ANEXA I
ANEXA II
ANEXA III
ANEXA IV
ANEXA V
BIBLIOGRAFIE

Alte date

?Memoriu justificativ

Transmisiunile de date (TD) reprezinta un tip de comunicatii prin care informatiile provenite de la un numar de surse dispersate teritorial sunt transmise unor destinatari si ei dispersati.

Cazul cel mai general il reprezinta transmiterea informatiei de la mai multe puncte de lucru la un calculator electronic (CE) central, folosind tehnica telecomunicatiilor si infrastructura specifica acestora. Reteaua astfel construita se intituleaza RETEA DE TRANSMISIUNI DE DATE (RTD)si ofera urmatoarele avantaje:

* suprimarea suporturilor intermediare (documente) purtatoare de informatie, sporirea vitezei de transmitere a informatiei si a eficientei sistemului;

* cresterea operativitatii si economicitatii sistemului prin conectarea directa a punctelor de lucru cu CE central;

* folosirea in comun practic simultana, a unui CE de mare capacitate si viteza, de un numar sporit de beneficiari.

De asemenea, trebuie mentionat ca fata de celelalte ramuri ale telecomunicatiilor, TD prezinta doua caracteristici distinctive:

* viteza de transmisiune sporita conditionata de efectuarea schimbului de informatii intre CE de mare viteza, standardizata la valorile: 200, 600, 1200, 1400, 2400, 4800, 9600 si 48000 biti/s.

* corectitudinea sporita a transmisiunii, avand in vedere coeficientul de eroare al calculatorului la prelucrarea datelor, cuprins intre 10-7 si 10-9 , ceea ce implica luarea unor masuri speciale pentru sporirea corectitudinii mesajelor.

Semnalele specifice transmisiunilor de date sunt digitale (numerice) si au un caracter discret. În cel mai simplu caz datele pot fi considerate ca simbolurile matematice 0 si 1; in alte situatii se prefera reprezentarea lor ca ±1.

Codurile binare de linie se utilizeaza in sistemele de comunicatii digitale pentru: facilitarea sincronizarii receptorului, eliminarea ambiguitatilor de faza, reducerea energiei transmise, reducerea latimii benzii necesare de transmisie, etc.

PARTEA I

NOTIUNI TEORETICE PRIVIND CODOARELE SI DECODOARELE DE DATE

CAPITOLUL I

Coduri binare de linie de date

1.1. Prezentarea generala a codurilor

Simbolurile binare de informatie 0 si 1 pot fi reprezentate electric in diferite moduri. Cea mai simpla reprezentare este cea unipolara sau simplu curent, bitul 1 fiind reprezentat de un semnal pozitiv cu nivelul A, iar bitul 0 de un semnal nul, asa cum se arata in figura 1.a). Considerand bitii 1 si 0 echiprobabili, valoarea medie a tensiunii semnalului este:

A = p(0).0 + p(1).A = A/2

daca p(0) = p(1) = 1/ 2

si reprezinta totodata si valoarea de referinta in raport cu care se face decizia la receptie. Se observa ca ea nu este ferma, fiind afectata de caracteristicile canalului de transmisie. În plus reprezentarea bitului 0 este pasiva, acesta fiind codat prin absenta semnalului pozitiv.

Pentru a inlatura acest dezavantaj se poate folosi modul de reprezentare polar sau dublu curent in care bitul 1 este codat prin semnal pozitiv, iar bitul 0 prin semnal negativ de aceeasi amplitudine, varianta reprezentata in figura 1.b).

Valoarea medie a tensiunii semnalului in aceleasi conditii este:

Amed = p(0).(-A) + p(1).A = 0

În acest mod se elimina dependenta tensiunii de referinta de caracteristicile canalului.

Un alt tip de codare e cea prin tranzitii sau codarea diferentiala. Ea implica o asociere a bitilor 1 si 0 din secventa de date cu tranzitiile din semnal: de exemplu, bitul 1 este asociat cu prezenta tranzitiei, iar bitul 0 cu absenta ei, asa cum se observa din figura 1.c).

Fig.1

Se obtin astfel codurile NRZ-M (fig.2) si NRZ-S.

Fig.2

Formele de unda reprezinta semnale codate NRZ-M (Not Return to Zero Mark); in primul caz tranzitia are loc la mijlocul intervalului de bit, in celalalt caz , la inceputul lui. Codul NRZ-M este descris de:

yk = dk ? yk-1

Daca dk = 0 ? yk = yk-1 si nu exista tranzitie;

dk = 1 ? yk = si s-a introdus tranzitie.

Se observa ca interpretarea formei de unda nu se schimba la complementarea (inversarea) semnalului receptionat, avand in vedere ca referinta nu este absoluta ca in cazul NRZ-L ( Not Return to Zero Level) ci relativa, adica se compara nivelul semnalului pe intervalul considerat cu cel de pe intervalul anterior in scopul determinarii prezentei tranzitiei. Acest tip de codare se foloseste cu succes pentru inlaturarea ambiguitatii de faza, problema specifica sistemelor de transmisiuni de date de tip PSK (Phase Shift Keying) sau MA-PS.

În codarea NRZ, succesiunile lungi de biti (1 sau 0) conduc la disparitia tranzitiilor de semnal ceea ce face sa dispara in spectrul semnalului componenta discreta pe frecventa de transmisie a datelor fbit , necesara pentru functionarea corecta a circuitului de sincronizare.

Aceasta situatie neplacuta este suprimata prin codarea RZ (Return to Zero), in care intervalul de bit este impartit in doua jumatati, in prima bitii fiind codati conform conventiei (unipolare sau polare) adoptate, iar in a doua jumatate prin nivelul 0, asa cum se observa in figura 3. Semnalul RZ polar sau BRZ (Bipolar RZ) devine astfel un semnal ternar. Se observa ca prin redresarea semnalului BRZ obtinem semnalul cu frecventa fbit , indiferent de secventa de date transmisa. În cazul semnalului RZ simplu curent, secventele lungi de 0 introduc in continuare probleme de sincronizare.

Definind transparenta la secventa de biti ca proprietatea sistemului de transmisiuni de date dea putea transporta corect orice secventa de date, se poate remarca faptul ca semnalul RZ unipolar nu asigura transparenta la secvente de tipul 00…..000. Aceasta impune combinarea acestei codari cu o codare cu bit de paritate (imparitate), la n biti 0 asociindu-se un bit 1 redundant, in asa fel incat la cel mult n+1 intervale sa existe o tranzitie.