Pagina documente » Informatica, Matematica » Comertul Electronic. Magazinul virtual

Despre lucrare

lucrare-licenta-comertul-electronic.-magazinul-virtual
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-comertul-electronic.-magazinul-virtual


Cuprins

CUPRINS
CUPRINS 3
1.Introducere 5
1.1. Contextul 5
Oportunitatea crearii unui site web al organizatiei 6
Alegerea (obtinerea) unui nume de domeniu 9
Promovarea site-ului web
Tehnologia Flash pentru realizarea site-urilor web
2. Fundamentare teoretica 12
2.1. Modele de aplicatii 12
2.1.1. Aplicatii pe un singur nivel (single-tier) sau monolitice 12
2.1.2. Aplicatii pe doua niveluri (two-tier) sau Client/Server 12
2.1.3. Aplicatii pe trei niveluri (three-tier) 13
2.1.4. Aplicatii bazate pe web 13
2.1.5. Beneficiile sistemelor pe n nivele 14
2.2 Tehnologia Java pentru construirea aplicatiilor pe nivele 14
2.2.1 Scenariul aplicatiei pe mai multe niveluri 15
2.2.2 Tehnologii middle-tier pentru construirea aplicatiilor pe nivele 16
2.2.2.1 Vechea tehnologie CGI 16
2.2.2.2 Tehnologia ASP 16
2.2.2.3. Tehnologia PHP 16
2.3. Obiectele de acces la date 17
2.3.1 Modelarea datelor 17
2.3.1.1. Obiectele business, relatii intre entitati 17
2.3.1.2 Nivelul Interfata Obiect Business 18
2.3.1.3 Modele Business. Modelul bazei de date rationale 18
2.4.1Servlets
2.3.4.2. Tehnologia JSP 19
2.4.2.1. Primirea cererii 23
2.4.2.2. Translatarea paginii 23
2.4.3. Suport pentru dezvoltarea data tier-ului 24
2.5. Principii generale in proiectarea bazelor de date 26
2.5.1. Modelul relational 27
2.5.2. Normalizarea 28
2.5.3.1. Prima forma normala (FN1) 29
2.5.3.2. A doua forma normala (FN2) 29
2.5.3.3. A treia forma normala (FN3) 30
2.5.3.4. A patra forma normala (FN4) 30
2.5.3.5. A cincea forma normala (FN5) 31
2.6 SQL SERVER 2.6.1.Un nivel ridicat de disponibilitate 33
2.6.2.Securitate ridicata a datelor 35
3.PROIECTAREA SI ARHITECTURA SISTEMULUI
3.1 Specificatiile sistemului
3.2 Arhitectura sistemului
4. PROIECTAREA iN DETALIU A SISTEMULUI 38
4.1. Proiectarea bazei de date 38
Tabela 39
4.2.Vederi si alte comenzi SQL utilizate: 39
CREATE VIEW totaluri 39
Select * from users where username=username and parola=password 40
4.3. Design 41
4.3.1. Aplicatia web 41
index.html 42
4.4. Implementarea 50
5. PUNEREA iN FUNCTIUNE SI UTILIZAREA SISTEMULUI 55
5. 1.Cerintele hard si soft ale aplicatiei 55
5.2 Punerea in functiune si operarea 55
6. Concluzii 56
7. BIBLIOGRAFIE 58
8. ANEXE 59
showLogin.jsp 59
newUser.jsp 60
browse.jsp 62
checkLogin.jsp 64
checkNewUser.jsp 65
error.jsp 65
logOut.jsp 66
processOrder.jsp 66
showDetails.jsp 68
showTotal.jsp 69
Catalog.java 72
connection.java 74
Item.java 76
Login.java 77
newUser.java 77
Order.java 80
showOrder.java 82
TotalOrder.java 84
- 1 -

EXTRAS DIN DOCUMENT

?Introducere?1. Introducere

1.1. Contextul

Într-o era in care informatia devine din ce in ce mai abundenta si din ce in ce mai necesara apare nevoia ca aceasta informatie sa fie clasificata, ordonata, aranjata. Clasificarea si ordonarea informatiilor este vitala pentru evitarea acumularilor inutile si nefolositore de informatii. Aceste acumulari de informatii trebuie sa fie strict la obiect, adica sa avem doar informatia care ne este utila.

Domeniul gestiunii informatiilor abordeaza problema organizarii, stocarii si regasirii in timp util a datelor de care dispunem despre un anumit subiect. Neindoielnic ca fiecare dintre noi ne confruntam continuu cu aceasta problema. Agenda personala, cartea de telefon, sunt mijloace simple de organizare, pastrare si regasire a datelor de care avem nevoie la un moment dat. Aceasta problema legata de stocarea informatiilor, organizarea si regasirea lor a fost rezolvata cu ajutorul bazelor de date.

O baza de date este o colectie de informatii corelate, referitoare la un anumit subiect sau colectate, organizate si memorate intr-un anumit scop. Sistemul care permite colectarea, organizarea, memorarea si regasirea informatiilor dintr-o baza de date se numeste sistem de gestiune a bazelor de date. Acest sistem poate sa fie unul conventional in care informatiile sunt stocate pe hartie, depuse in dosare, registre, rafturi, incaperi, etc., sau poate sa fie computerizat, caz in care informatiile sunt pastrate pe suport magnetic in volume, repertorii, fisiere pe suport magnetic. În cazul stocarii informatiilor pe suport magnetic, operarea in baza de date se face prin intermediul unor programe.

S-a ajuns astfel la o situatie in care fiecare firma sau institutie trebuie sa isi dezvolte propriul sistem informatic de gestionare a bazei de date, dat fiind faptul ca inca nu exista un sistem informatic atat de general si de flexibil incat sa se adapteze cerintelor oricarei organizatii. Cu atit mai mult, pentru o societate comerciala, posibilitatea de a lucra nemijocit cu clientul (local dar si la distanta) este o oportunitate deosebita. Prin realizarea iesirii pe Internet si dand clientului posibilitatea sa gaseasca singur, de acasa, toate informatiile, ba mai mult, dand posibilitatea sa vizualizeze catalaoge de produse, deviz si lucrari de referinta reprezinta un pas important in realizarea integrarii propriilor date si sisteme de afaceri cu alti oameni si alte firme din tara si din strainatate

1.2. Specificarea temei

Avand in vedere cerintele actuale si viitoare ale economiei de piata, in lucrarea de fata, am realizat proiectarea unui site pentru firma BizZu Shop & Service S.R.L. care are ca obiect principal de activitate Vanzarea si Service-ul Calculatoarelor si Telefoanelor mobile.

Pornind de la faptul ca lansarea pe Internet a unei firme este ceva la moda in zilele noastre, si un fapt care face o firma sa fie cunoscuta pe plan international, am realizat un website care sa reflecte cat mai fidel realitatea. De aceea, site-ul cuprinde urmatoarele sectiuni:

- Sectiunea About- care descrie pe scurt istoricul firmei;

- Sectiunea Products- care descrie pe scurt produsele puse spre vanzare;

- Sectiunea Service- care descrie serviciile oferite de catre BizZu Shop & Service;

- Sectiunea Contact- care permite sa luam contact cu reprezentantii legali ai firmei;

- Sectiunea Comenzi-prin care se poate realiza comandarea unor lucrari si realizarea unui deviz pentru clientul potential.

În partea teoretica sunt prezentate pe scurt modelele de aplicatii pentru lucrul cu baza de date, tehnologia Java pentru construirea aplicatiilor pe nivele, obiectele de acces la date, si tehnologia JSP.

Partea practica contine descrierea proiectarii si implementarii aplicatiilor. Aplicatia este destinata unei firme de constructii si implementeaza posibilitatea de a prelua comenzi on-line prin intermediul internetului.

1.3 Oportunitatea crearii unui site web al organizatiei

La prima vedere, crearea si dezvoltarea unui site web al organizatiei reprezinta o problema deja rezolvata. Într-adevar, din punct de vedere strict tehnic, crearea acestuia nu mai constituie un obstacol in fata organizatiilor care doresc acest lucru. Microsoft FrontPage Express (un program specializat in crearea de pagini web integrat in cadrul Internet Explorer) sau Macromedia Flash au rezolvat problema.

Site-ul de web va ajuta sa micsorati costurile legate de distribuirea informatiilor, avand in vedere ca plasarea informatiilor pe web si trimiterea lor catre clienti este cu mult mai putin costisitoare decat tiparirea si trimiterea lor prin posta.

Informatia poate fi actualizata imediat, instant pe site-ul de web, ceea ce este mult mai rapid si mai putin costisitor decat retiparirea unor materiale promotionale,servirea mai buna a clientilor

Un site web bine realizat inseamna pentru clienti acces la informatii 24 de ore pe zi si 7 zile pe saptamana. Puteti facilita de asemenea plasarea de comenzi online si verificarea stadiului in care se afla comenzile, puteti plasa online un catalog de produse si puteti oferi un formular pentru contactarea personalului firmei prin e-mail. Pentru clienti, toate acestea inseamna comoditate si o servire mai buna,mai multe vanzari si un profit mai mare!

Poate cel mai important scop al prezentei online este reprezentat de marirea vanzarilor. Prin intermediul unui site de web va puteti prezenta produsele si serviciile oamenilor din intreaga lume, avand astfel acces la noi piete, la care nu ati putea ajunge in alte moduri.

Prin site-ul de web va puteti prezenta firma si oferta clientilor din intreaga lume. Prezenta pe Internet poate genera nenumarate oportunitati de afaceri internationale pentru compania dumneavoastra.

Cel mai sigur mod de a impune pe piata un produs este un design impecabil.

Armonizarea functionalului cu esteticul are ca efect o satisfactie deosebita. Simpla referire la o renumita companie este legata instantaneu de imaginea prin care aceasta este reprezentata.

În primul caz este vorba despre furnizarea unui volum de informatii atractive si suficiente pentru a determina o reactie favorabila a clientilor: cumpararea sau comandarea produselor (serviciilor) promovate sau cel putin solicitarea de informatii suplimentare despre acestea.

În al doilea caz este vorba despre diferentierea organizatiei in raport cu competitorii sai, in general .

Site-ul web al organizatiei trebuie sa fie perceput astfel ca un instrument de marketing on-line, cu caracter strategic, al acesteia. Acesta nu poate fi creat pentru a raspunde unor necesitati de moment, pentru a limita sau elimina anumite situatii tactice nefavorabile, sau pentru ca, in ultima instanta, este de bon-ton pentru "o firma care se respecta". Crearea sa implica, din partea organizatiei, angajamentul clar pentru integrarea si utilizarea acestuia in cadrul organizatiei;alocarea unor resurse specifice (tehnologie, bani, oameni si timp) pentru actualizarea si extinderea continutului sau.

Iata cateva intrebari ale caror raspunsuri pot orienta organizatia in incercarea sa de a crea un site web:

Este piata suficient de larga din punct de vedere al ariei pentru a presupune acoperirea acesteia si prin intermediul Internetului?

În ce masura utilizatorul potential are acces la Internet si, respectiv, il utilizeaza pentru a obtine informatii sau a cumpara diferite produse sau servicii?

Este piata suficient de mare din punct de vedere al capacitatii sale pentru a asigura rentabilitatea promovarii si, eventual, vanzarii prin intermediul Internetului a produselor si serviciilor organizatiei?

În ce masura produsele (serviciile) pentru care urmeaza sa fie creat site-ul pot fi promovate adecvat utilizand Internetul si, ca instrument specific, site-ul web?

Dispune organizatia de capacitatea logistica necesara pentru a expedia (presta) efectiv produsele (serviciile) promovate prin intermediul site-ului web?

Care va fi efectul generat asupra vanzarilor produselor si serviciilor prin crearea site-ului web?

Care va fi efectul generat asupra imaginii organizatiei prin crearea site-ului web?

1.3.1Ce este un site web?

Un site este o colectie de pagini web construite in raport cu o anumita structura predefinita si avand ca obiective principale crearea suportului pentru realizarea comunicatiei de marketing a organizatiei in spatiul virtual si/sau crearea platformei pentru desfasurarea comertului electronic cu produsele si/sau serviciile organizatiei

Din punct de vedere tehnic, paginile web sunt create preponderent cu ajutorul limbajului HTML (Hypertext Markup Language) reprezentand in esenta un ansamblu de instructiuni folosite pentru a construi si reprezenta texte, imagini, link-uri sau orice alte componente ale unei pagini web

structura unei pagini web cuprinde elementele care se regasesc cel mai frecvent in continutul unei pagini web. Acestea sunt:

titlul paginii: apare in bara de titlu a programului de navigare pe Internet utilizat si serveste atat la identificarea paginii si a continutului acesteia cat si pentru facilitarea cautarii acesteia in spatiul virtual;

subtitlurile (titlurile interne): servesc la structurarea logica a continutului paginii in sectiuni distincte facilitand parcurgerea acesteia in raport cu interesul celui care o vizualizeaza;